Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pranie munduru / Buty

Recommended Posts

Witam,

Otóż mam kilka pytań..

W chwili obecnej posiadam mundur wz 93 (Kupiony do szkoły mundurowej), ale bluza jest troszkę za duża. Słyszałem że jak się pierze w automacie to się skurcza? Wie ktoś coś na ten temat? Tzn. w ilu stopniach, jaka woda, i o ile się skurczy? Oczywiście chodzi mi o jednorazowe wyprawie w automacie aby bluza się trochę skurczyła i była dla mnie dobra, a potem normalnie będę w rekach prał.

Oraz mam pytanie dotyczących butów. Jakie polecacie? Mają być wygodne i wytrzymałe. Mogę wydać max 250 złotych, no może 300. Desanty? Gromy? Magnumy classici? Zwykłe opinacze? Magnumy stealthy? :$

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Moja bluza po praniu się nie skurczyła;) Nie możesz zamienić się z jakimś kolegą lub kupić np. na allegro mniejszej i przeszyć naszywki? Już nie mówiąc o olaniu tego, że jest za duża.

Kwestia butów zależy od tego, do czego chcesz ich używać. Na potrzeby szkoły mundurowej wystarczą desanty. Nówki na allegro chodzą bardzo tanio;)

1. Co do munduru - to w przypadku włókien naturalych, chyba wypranie w wysokiej temperaturz spowoduje ich skręcenie i skrócenie. Więc mundur do pralki i 95C.

Jednak dużo lepszy rozwiązaniem będzie wymiana na odpowiedni rozmiar lub zażycie hormonu wzrostu ;)

2. Co do butów - [...]

Edited by Foka