skejtowy Posted October 6, 2009 Report Share Posted October 6, 2009 Witam, właśnie co przyszedł mi olej silikonowy z Taiwangun. Postanowiłem sobie replikę przesmarować, tzn. psikłem trochę do siedziska magazynka. Teraz próbuję przestrzelić, kulki momentalnie spadają w dół, przedtem tak się nie działo, kulka leciała prościutko :( Co się stało? Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
skejtowy Posted October 6, 2009 Author Report Share Posted October 6, 2009 Problem chyba rozwiązany, kolega proponował wyczyścić wyciorem i nawinąć szmatkę na niego... Wieczorem dam znać... Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted October 6, 2009 Report Share Posted October 6, 2009 Nie dziwię się, pewnie ten sam kolega kazał Ci nawalić do lufy smaru? Ile razy trzeba tłumaczyć, że się NIE psika żadnym olejem do lufy, ani komory hopa? Tam ma być czysto, sucho i przyjemnie... Tylko wyłącz hopa, bo zaraz będzie płacz, bo gumkę rozwaliłeś... Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 6, 2009 Report Share Posted October 6, 2009 Gumkę HU masz uwaloną w smarze. W AEG'u dosłownie NIC i NIGDY nie smaruje się silikonem, może go wywalić albo odstawić na półkę, do niczego Ci się nie przyda. Zasięg kulek bez HU jest żenujący, co pewnie widzisz u siebie. Wyczyść ze smaru co możesz (możesz też wsadzić wycior z bawełnianą szmatką w lufę, aż do gumki gumki i ją jakoś wytrzeć), ale powinno się dotrzeć po ok. 500-1000 kulek (zakładając, że same kulki będą suche i więcej nie pryśniesz tam nic). Polecam jak już to zrobisz, włączyc HU na maksa i wtedy przestrzelać - szybciej się dotrze guma. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted October 6, 2009 Report Share Posted October 6, 2009 (edited) Polecam jak już to zrobisz, włączyc HU na maksa i wtedy przestrzelać - szybciej się dotrze guma. Tylko czasami może się okazać, że na maksa będą Ci się kulki blokować w komorze ;) Tak na przyszłość ;) Pozdrawiam. Edited October 6, 2009 by grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 6, 2009 Report Share Posted October 6, 2009 No to z głową podkręcać, ale to nie zawsze - zależy od dystansera, gumki i ilości efpeesów jakie się ma... Quote Link to post Share on other sites
skejtowy Posted October 6, 2009 Author Report Share Posted October 6, 2009 (edited) Sami mówicie( Niekoniecznie wy ). Żeby konserwować co jakiś czas replikę... Nie waliłem do lufy tego silikonu. Tylko psikłem troszkę do siedzisko magazynka... Chyba dobrze co jakiś czas konserwować replikę... A i robię przy wyłączonym HU. Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia... Edited October 6, 2009 by skejtowy Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 6, 2009 Report Share Posted October 6, 2009 (edited) Do siedziska maga, a po cóżesz? Źle zaczęło działać, że zaraz musiałeś tam psiknąć? Pewnie napsikałeś do tego gniazda maga i jakoś lub specjalnie też do tunelu przez który podawane są kulki - i co z tego w tym wypadku, że HU był wyłączony - wiesz w ogóle jak HU działa? Nie ma tu różnicy czy byłby włączony/wyłączony - kulki uwalą się w smarze i tak pobrudzą część HU, która podkręca kulki, a co za tym idzie - zasięg spada i masz co masz. Tak, należy konserwować repliki, ale konserwacja nie zawsze równa się smarowanie. Konserwacją jest chociażby czyszczenie lufy, czy zwalnianie sprężyny po strzelance. Co do smarowania repliki to wyłącznie mechanizm od środka - gearbox. Amen Edited October 6, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
skejtowy Posted October 7, 2009 Author Report Share Posted October 7, 2009 Ok, dzięki. Sorry, że zadaję głupie pytania, ale jestem póki co nowy, szukałem takiego tematu... Nie było. Czuję ironię czuję w tych odpowiedziach, no sorry, ale jeśli macie pomagać ze złością to ja podziękuję... Amen Zamknąć proszę temat, żeby nie było off top i kłótni. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts