AceSpades Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 Witam Państwa szanownych. Mam pytanie na temat okularów korekcyjnych będących w użyciu w US Military. Jak to z nimi jest? :lol: Czy USMC, Army, Navy mają z osobna swoje własne wzory? A może poszczególne składniki tych sił wybierają coś po swojemu? A może jedne okulary są dla wszystkich? Co się teraz nosi, co się dopuszcza? Czy są na sieci jakieś może chociaż regulacje w oryginale poskanowane na ten temat. A może jedne i te same tzw. "telewizorki" + nieśmiertelna gumeczka obowiązują od lat i się sprawdzają? Interesowałoby mnie najbardziej aktualne info. AceSpades! Quote Link to post Share on other sites
brok Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 Nie telewizorki, a "BCG" czyli "birth control glasses". Z tego co słyszałem to nadal są wydawane, ale tylko raczej na szkoleniu podstawowym z racji tego, że są niezniszczalne. Potem pewnie każdy żołnierz, Marine, czy marynarz może nosić bardziej normalne w jakichś drucianych oprawkach. Quote Link to post Share on other sites
AceSpades Posted October 7, 2009 Author Report Share Posted October 7, 2009 Got it. Wyraźnie wpływają na IQ. Swoją drogą na wikipedii nawet jest hasło :-F Temat ogarnięty. Nic tylko kupować. AceSpades! PS: jak wertowałem internet znalazłem nagłówek w jakimś informacyjnym serwisie (coś pod egidą departamentu obrony USA naturalnie) zatytułowany "No more BCGs" (i w treści newsa, podane że nie trzeba już w okresie Basic Training nosić rzeczonych BCG; co prawda sama witryna poświęcona newsom w USAF). Czy ktoś wie coś więcej o dowolności w doborze oprawek, zwłaszcza w temacie USMC. Quote Link to post Share on other sites
AceSpades Posted January 26, 2010 Author Report Share Posted January 26, 2010 (edited) Czołgiem, TO właśnie chyba są BCG, si? Jeden z dwóch modeli (drugi rozumiem to to samo, tylko że z jasnego tworzywa). AceSpades. EDIT: i jeszcze jedno bo uleciało - czy moje podejrzenia co do tego, że okulary produkowane są w rozmiarach są zasadne? Edited January 26, 2010 by AceSpades Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted January 26, 2010 Report Share Posted January 26, 2010 Tak, okulary są produkowane w różnych rozmiarach. Nie podam Ci dokładnie do którego roku regulaminowo były czarne a później chyba czarne i te przeźroczystobrązowe (mam jedne luźne, jak coś PW), bo mi net szwankuje. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts