feder91 Posted October 11, 2009 Report Share Posted October 11, 2009 Witam! Nie znalazłem tematu z problemem n/w prócz zamka- ale nie uzyskałem zbytniej odpowiedzi więc zakładam nowszy temat... Ostatnio przebierałem szafe i natknąłem się na pudełko w której była M93R... Wtedy uświadomiłem sobie ,że jest częściach... I owszem części znalazłem, ale niestety 2 mniumnich kuleczek od selektora ognia i blokady spustu już nie :/ Spróbowałem strzelić owszem strzeliła... Ale: 1.Raz, drugiego razu już nie dała rady bo zamek mimo że przesmarowałem smarem, to nie wraca do końca... 2.Selektor cały czas się rusza itd... Ale ogółem STRZELA!! :D I chciałbym ją naprawić... Czy ktoś wie skąd mogę np. takie kulki wytrzasnąć? Jeśli ktoś ma tą berettę w częściach chętnie te kulki odkupię za jakąś symboliczną cenę -.-' A przede wszystkim potrzebuję średnicy obu tych kulek. Może w jakimś warsztacie czy czymś będą mieli coś tego typu... Jak tą berettę naprawić? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 11, 2009 Report Share Posted October 11, 2009 Miałem tą betke kiedyś... Szczerze? Wywal do kosza albo postaw nad kominkiem. Ona ma takie cuś że po kilku miesiącach strzelania przestaje działać. Możesz ratować... dokręć śrubę (chyba imbus o ile pamiętam) z tyłu zamka, tam gdzie kurek klika (jak jest zwolniony to zasłania). Przede wszystkim rozkręć, wyczyść, nasmaruj i skręć cały mechanizm BB (tam gdzie ta mosiężna dysza). Quote Link to post Share on other sites
feder91 Posted October 11, 2009 Author Report Share Posted October 11, 2009 Psuje się, bo się nie smaruje olejem silikonowym... Tylko zwykłym smarem :) Na razie potrzebuję zdobyć te 2 kuleczki... A później się zastanowię co dalej :) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 12, 2009 Report Share Posted October 12, 2009 Psuje się bo to gaziak z dolnej półki. Quote Link to post Share on other sites
feder91 Posted October 12, 2009 Author Report Share Posted October 12, 2009 Cóż... Co prawda to prawda... Ale przebiegu to on dużego nie ma... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 12, 2009 Report Share Posted October 12, 2009 mi sie w każdym razie nie udało jej uratować. Taka sama betka kumpla zdechła podobnie tzn po pewnym czasie straciła moc, zarówno kulki jak i BB i nie przeładowywała sie. Bez widocznego powodu. Quote Link to post Share on other sites
feder91 Posted October 12, 2009 Author Report Share Posted October 12, 2009 To pewnie przez olej silikonowy... On generalnie stwarza błoto, co niszczy mechanizm... O dziwo zmniejsza poślizg, sprężyna powrotna traci swoją moc itd... Pewnie przez to... Oleju silikonowego to chyba tylko do uszczelek można używać, ale nie do mechanizmu!! Do tego nakładamy zwykły smar i powinno działać- powinno... Jak dorwę się do butli greengasu to sprawdzę co i jak... Może nie będzie tak źle... Quote Link to post Share on other sites
feder91 Posted October 13, 2009 Author Report Share Posted October 13, 2009 Właśnie przyjrzałem się co sie może dziać, że po zwolnieniu kurka pada strzał i wylatuje cały gas... Otóż problemem jest nie odbijająca "iglica". Po zwolnieniu kurka powinna odbić z powrotem a nie pozostać na miejscu uderzenia i dociskać zawór zwalniający gas ;/ Kto wie co z tym zrobić? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 13, 2009 Report Share Posted October 13, 2009 nic. To jest gnat z BB, tutaj to zamek przeładowując gnata cofa toto. Tak ma być. Quote Link to post Share on other sites
feder91 Posted October 14, 2009 Author Report Share Posted October 14, 2009 to jak wytłumaczysz ,że pistolet który nie jest załadowany i ma zwolniony kurek nie naciska zaworu? A w tym przypadku tak jest? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 14, 2009 Report Share Posted October 14, 2009 Mylisz się. JEżeli do gnata ze zwolnionym kurkiem wsadzisz magazynek to zawór nie będzie wciśnięty, owszem. Ale jak weźmiesz i napniesz kurek a potem strzelisz nawet na sucho tzn bez gazu to zawór bedzie wciśnięty. mam ci tłumaczyć jak zbudowany jest gaziak z bb :?: no więc element który wciska zawór jest zamocowany ruchomo. porusza się nie tylko w przód i tył wciskając zawór ale też góra-dół własnie po to żebyś do klamki ze spuszczonym kurkiem mógł wsadzić magazynek. przy wsadzaniu magazynka zawór przesuwa to coś do góry a kiedy napniesz kurek to z powrotem wskakuje na sowje miejsce i kiedy nacisniesz spust to wciśnie już zawór. nie mam żadnego gaziaka pod ręką bo nie jestem teraz u siebie ale może wieczorem ci podrzucę fotki. przepraszam za pisownię, shift zdechł na tej klawiaturze. Quote Link to post Share on other sites
feder91 Posted October 14, 2009 Author Report Share Posted October 14, 2009 Nie trzeba :) Zajrzałem do klamki... Myślałem że to jest chwilowe uderzenie po czym zaraz się cofa... W takim razie nadal jest problem tyle że nie z tym mechanizmem -.-' Otóż po strzale zamek zamiast się cofnąć i napiąć kurek raz jeszcze, to zostaje w "delikatnej" tylniej pozycji i spuszcza gaz :/ Co odpowiada za cofanie się zamku by (napiąć kurek) podczas wystrzału? Bo to że sprężyna powrotna chyba nie działa tak jak powinna to już wiem... Zamek tak czy siak powinien wrócić na swoją pozycję (chyba że nie ma kulek...) Ale jednak zostaje w środkowej pozycji i w między czasie gaz wylatuje... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 15, 2009 Report Share Posted October 15, 2009 za cofanie zamka odpowiada kolejno: mechanizm wciskający zawór (spustowo-uderzeniowy), zawór, magazynek, tłoczek i cylinder od BB wraz z uszczelką na tłoczku. Sprężyna powrotna odpowiada za zamknięcie zamka. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts