mosquito Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 (edited) Witam, mam prośbę, czy ktoś pomógłby w identyfikacji tego co na zdjęciach? Wiem tylko tyle, że pochodzą z państwa Izrael, a ta środkowa, z tego co udało mi się znaleźć, należy do jednostki w skład której wchodzą tylko (przeważnie?) Druzowie. FOTO P.S. Tematu o identyfikacji szukałem, jednak znalazłem tylko o sprzęcie/oporządzeniu, jak coś pominąłem, to przepraszam. Edited January 12, 2010 by mosquito Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Witam, mam prośbę, czy ktoś pomógłby w identyfikacji tego co na zdjęciach? Wiem tylko tyle, że pochodzą z państwa Izrael, a ta środkowa, z tego co udało mi się znaleźć, należy do jednostki w skład której wchodzą tylko (przeważnie?) Druzowie. FOTO P.S. Tematu o identyfikacji szukałem, jednak znalazłem tylko o sprzęcie/oporządzeniu, jak coś pominąłem, to przepraszam. Witam, Pierwsza to odznaka na kumta(beret) noszona przez brygady piechoty(Givati, Nahal, Kfir, Golani), tylko nie wiem czemu ale jest bez napisu. Nie wiem też, co oznacza niebieski otok. Normalnie, nosi się czerwony, tłumaczyli mi że to otok bojowy. Odznaka z szablami, owszem - jest to batalion sayaret Druzów. Co do drugiej - bagnet mi przypomina Kravi z brygady Givati, ale nie jestem pewien. To chyba jakieś stare odznaki. Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 a, zapomniałem. Ten batalion Druzów nazywa się Hereev, czyli miecz. Ale generalnie nie służą już w nim sami druzowie. Kiedyś praktyka była taka, że mniejszości dawano do odrębnych oddziałów, dziś są rozproszeni po całej armii. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts