edwin_83 Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Witam! Mam olbrzymi problem ze skupieniem w moim HK416. Kulki lecą prosto może z 10 metrów, a następnie Góra-Dół-Lewo-Prawo, byle nie do celu. Problem zauważyłem na strzelance i nie znam przyczyny. Do ostatniej strzelanki było wszystko w porządku - karabin strzelał celnie nawet na 30 metrów (formatka A4, zmierzony dystans). Fakt, trochę poleżał do tej feralnej strzelanki, ale tylko leżał. Rozłożyłem komorę HOPsiup, sprawdziłem spasowanie z lufą - nic podejrzanego. Czekam na propozycje. Pozdrawian, edwin_83 Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Zobacz stan gumki hopa, przeczyść lufę. Powinno pomóc :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Czy jak replika "leżała" to HU nie był włączony cały czas? Quote Link to post Share on other sites
szumitek Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Możliwe że gumka się zastała, ale może problem nie w sprzęcie tylko w amunicji. Używasz tych samych kulek co wcześniej, może wsypałeś gorsze, może za lekkie. Ogólnie to mogłeś napisać trochę więcej o replice, to stock?Pomogło by w diagnozie ;) Quote Link to post Share on other sites
edwin_83 Posted January 14, 2010 Author Report Share Posted January 14, 2010 Jeśli chodzi o hopka, to był zluzowany na czas "leżenia". Próbowałem go potem ustawić, ale już się nie udało. Co do karabinu, to jest to JG6622 - replika HK416 w pełnym stock'u. Około 5000 przebiegu, niemodyfikowana chałupniczo, przesmarowywana. Kulki - dobra sugestia - muszę zakupić inne i sprawdzić, bo w magu był rzeczywiście mix starych i nowych. Dzięki za zwrócenie uwagi, bo ten szczegół mi umknął. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted January 14, 2010 Report Share Posted January 14, 2010 Mówisz celnie o 30 metrach w A4? Strzelałem takim w pełnym stocku tylko, że wyczyszczonym od smaru i udało się trafić w A4 celnie powyżej 50 metrów całym magazynkiem [Aby się nie doczepiać to nie magazynkiem tylko 30 kulek]. Weź wyczyść gumkę hopa w płynie do naczyń. Sprawdź wszystko na drodze kulki czy nie jest brudne itp. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted January 14, 2010 Report Share Posted January 14, 2010 niemodyfikowana chałupniczo, przesmarowywana. A jednak modyfikowana, pewnie pryskałeś olejkiem silikonowym do komory, bardzo fajnie. Quote Link to post Share on other sites
edwin_83 Posted January 14, 2010 Author Report Share Posted January 14, 2010 Prostuję: ani magazynek, ani lufa, ani komora nie "wąchały" smaru. Póki co dzięki za sugestie. W przyszłym tygodniu wracam do kraju - zakupię inne kulki, wykąpię gumkę hopka w płynie do naczyń... Ogólnie zastosuje się do porad. Dzięki za szybkie odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted January 16, 2010 Report Share Posted January 16, 2010 (edited) Sprawdź jeszcze czy nie pękła gumka HU delikatnie. Mała rzecz a wkurza :) Edited January 16, 2010 by mg34 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts