Cezarovski Posted February 16, 2010 Report Share Posted February 16, 2010 Witam ! Mam pytanie. Otóż menażki z lat `80 np. 1984. różnią się czym (oprócz nr. bicia) od menażek współcześnie używanych ? Z wyglądu są podobne do siebie, może odcień farby jest lekko inny, ale wolę się upewnić. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 Wydaje mi się, że nic nowszego nie wyszło. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 1. Stare manierki mają inny typ zapięcia. Nowe mają zatrzask na sprężynie, który naciąga się i zahacza o bolec, stare miały obracaną blaszkę (dźwignię?) która klinowała wsunięty w okno pasek. http://www.kotte-zeller.de/$WS/kotte-...ormal/18950.jpg 2. Oba modele są inaczej pomalowane - stare manierki były chropowate i jasnozielone a nowe są gładkie i ciemnozielone. 3. W nowych modelach w korku jest dren do picia - stare tego nie miały. 4. Nowe manierki mają taśmę z plastyku łączącą korek z manierką, stare miały skórzany pasek. 5. Nowe manierki mają plastykowe korki, stare miały metalowe z gumowym uszczelniaczem. http://www.knobelbecher.de/image/BW-Feldflasche%20orig..jpg Poza tym nowe manierki są nieco odchudzone - ogólnie lżejsze i smuklejsze. Stare manierki miały grubsze ścianki i były masywniejsze. To tak z grubsza kilka podstawowych różnic... Ronin Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 Co do tych pasków, to się nie zgodzę. Moja "gładka, z wejściem ABC itp. ma skórzany pasek ;) Quote Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 Co do tych pasków, to się nie zgodzę. Moja "gładka, z wejściem ABC itp. ma skórzany pasek ;) Moja z kolei ma obudowę nowszej wersji, zaś sama manierka to zdaje się model starszy, bo korek metalowy na skórzanym pasku i bez drenu do picia. Tyle tylko, że fajnie wszystko zostało wyjaśnione w przypadku MANIERKI, zaś pytanie kolegi było: Otóż menażki z lat `80 np. 1984. różnią się czym (oprócz nr. bicia) od menażek współcześnie używanych ? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 Cholera, rzeczywiście :). Ronin p.s. Tak jeszcze co do manierek to czasem zdarza się, że są rozkompletowane i naczynia nie są kompletem z samą manierką. Quote Link to post Share on other sites
Cezarovski Posted February 17, 2010 Author Report Share Posted February 17, 2010 Cholera, rzeczywiście :). Ronin p.s. Tak jeszcze co do manierek to czasem zdarza się, że są rozkompletowane i naczynia nie są kompletem z samą manierką. No cóż pomyłka rzecz ludzka :) Czekam dalej na jakieś informację :) Cezary Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 Z wyglądu są podobne do siebie, może odcień farby jest lekko inny Możliwe że farba jednej z nich zdążyła się "zestarzeć" i ma troche inny kolor. To normalne podczas różnych warunków eksploatacji/magazynowania. Quote Link to post Share on other sites
Cezarovski Posted February 17, 2010 Author Report Share Posted February 17, 2010 Dziękuje za wyjaśnienia. Z rekonstruktorskiego punktu widzenia poprawne jest noszenie menażki z lat `84, jeśli wybrało się rekonstrukcję lat `99-2000 ? Cezary Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 Moim zdaniem nie powinno być z tym problemu. Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 Tak jeszcze co do manierek to czasem zdarza się, że są rozkompletowane i naczynia nie są kompletem z samą manierką. Potwierdzam. :P Mam starą manierke(metalowy korek, skórzany pasek) w zestawie z nową resztą(ciemna, gładka zieleń, zatrzask na sprzężynie). Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 Sorki za pomyłkę ;) Nie jestem pewien, czy te nowsze menażki nie maja profilowania na składane "ucho-rączkę" w głównej części. Takiego małego wcięcia... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts