Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

[ARCH] M700 Police Tanaki (pytania)

Recommended Posts

Witam!

Przegladalem forum i nie moglem za bardzo znalezc interesujacych mnie odpowiedzi. Zwracam sie z pytaniem do uzytkownikow w/w broni, a mianowicie.

1.Czy poziom chalasu podczas strzalu jest wysoki, jesli tak to czy ktos probowal go wytlumic?

2.Jak z awaryjnoscia, czy ma jakies slabe punkty? (jak np w AK47 odkrecajace sie srubki itp.)

3.Gdzie jest umieszczony hop-up i czy mozna go latwo "przestawic" na polu walki

4. Jak sprawoje sie w ujemnych temp. ponoc strzela bez problemu przy

-7st C

z gory dziekuje wszystkim za odpowiedzi :)

1. bez tlumika porownywalny do kazdego innego gaziaka z BB, z tlumikiem jest o wiele cichsza(z 15 metrow z pewnoscia nie zorientujesz sie skad padl strzal), no i z lufy nie wydobywa sie pol metrowej srednicy chmura green gas'u :P

3. Tam, gdzie w kazdej innej replice, czyli na poczatku lufy :)

Dokladnej odpowiedzi na pytania 2 i 4 niech udziela ci posiadacze tejze repliki.

KaT napisał:

3. Tam, gdzie w kazdej innej replice, czyli na poczatku lufy

he,he jasna sprawa :) myslalem o bardziej precyzyjnej wypowiedzi tzn czy ukryty jest pod zamkiem, czy gdzie indziej, czy mozna go regulowac jak w wiekszosci AEGow, czy np potrzebny jest odpowiedni kluczyk

Co do awaryjności - nie zauważono (ew. przy szybkim poruszaniu się z Tanaką na plecach zamek potrafi sie otworzyć - jak się o coś zachaczy)

Co do temperatury - niestety nie testowałem

Co do HU - na szynie jest pokrętło - nie trzeba żadnych imbusów itp

Co do wytłumienia strzału - też mnie to interesuje :)

• 2 weeks later...

Awaryjność - prawie zerowa, prawie ponieważ newralgicznym punktem konstrukcji Tanaki m700 jest nic innego jak komora H-U :!: jako że jest ona wykonana z plastiku utwardzonego bardzo dobrze (aczkolwiek pozostaje on kruchliwy :!: ). Naszemu snajperowi zaczęła ona po prostu pękać :!: ale pociągliśmy pęknięcia cjanopanem 226 (chyba to ten typ cjanopanu, ale łapy sobie obciąć nie dam) no i jak na razie się trzyma. Nasz snajper uznał że kiedy przyjdzie czas to wymieni komorę H-U na stalową (jest ona w zestawie z prec. lufą) wiec zachęcam do wymiany tego elementu.

Temperatura - jak w innych gaziakach - ale w ciąż pozostaje to Tanaka i każdy powinien być tego pewny oraz o tym pamiętać :wink:

Hop-Up - bardzo dobry, jest pokrętło, zero imbusów - czysty miód :D

Tłumik - mogę wam pokazać model tłumika jaki zastosowaliśmy u naszego snajpera (jest to rysunek wyk. w paincie) tłumi po prostu idealnie - tylko jest jedno małe ale ... nie wiem jak to cholerstwo wkleić - jeśli ktoś może pomóc to z chęcią poślę rys. Dodam jeszcze że przy tym tłumiku słychać ... no właśnie, co? nic!!! aż sami byliśmy zaskoczeni wytłumieniem - jedyne co słychać to zamek kiedy iglica uderza w zawór!!! ale to też da się wytłumić :wink:

Awaryjność - prawie zerowa, prawie ponieważ newralgicznym punktem konstrukcji Tanaki m700 jest nic innego jak komora H-U :!:  jako że jest ona wykonana z plastiku utwardzonego bardzo dobrze (aczkolwiek pozostaje on kruchliwy :!: ). Naszemu snajperowi zaczęła ona po prostu pękać :!:  ale pociągliśmy pęknięcia cjanopanem 226 (chyba to ten typ cjanopanu, ale łapy sobie obciąć nie dam) no i jak na razie się trzyma. Nasz snajper uznał że kiedy przyjdzie czas to wymieni komorę H-U na stalową (jest ona w zestawie z prec. lufą) wiec zachęcam do wymiany tego elementu.

Temperatura - jak w innych gaziakach - ale w ciąż pozostaje to Tanaka i każdy powinien być tego pewny oraz o tym pamiętać  :wink:  

Hop-Up - bardzo dobry, jest pokrętło, zero imbusów - czysty miód :D

Tłumik - mogę wam pokazać model tłumika jaki zastosowaliśmy u naszego snajpera (jest to rysunek wyk. w paincie) tłumi po prostu idealnie - tylko jest jedno małe ale ... nie wiem jak to cholerstwo wkleić - jeśli ktoś może pomóc to z chęcią poślę rys. Dodam jeszcze że przy tym tłumiku słychać ... no właśnie, co? nic!!! aż sami byliśmy zaskoczeni wytłumieniem - jedyne co słychać to zamek kiedy iglica uderza w zawór!!! ale to też da się wytłumić  :wink:

poki mialem tanake , to z ani do lufy KN ani first factory nie dawali komory hop up (i szczerze mowiac watpie zeby dodawali). Zalezy co rozumiesz przez "komore". Jesli element nasuwany na lufe wewn to jest on przeciez metalowy , ale trudno go nazwac komora hop up (ten element faktycznie do luf doaja - konkretnie KN , first factory daje gola lufe). Druga czesc wieksza jest plastikowa i w niej montuje sie lufe oraz w nia wkreca sie pokretlo hop upu (ale na dluzsza mete tez nie jest "komorą" (ale to zalezy od pktu widzenia). I owszem lamie sie (glownie plastikowy gwint z jej prziodu na ktora nakreca sie metalową cylindrowatą "część", ale tą część mozna kupic tylko taka sama zapasowa (poki co widzialem tylko na wgcshop), zadnych wzmocnionych wersji nie ma.

QASZ napisał:

ponieważ newralgicznym punktem konstrukcji Tanaki m700 jest nic innego jak komora H-U  jako że jest ona wykonana z plastiku utwardzonego bardzo dobrze (aczkolwiek pozostaje on kruchliwy  )

Wiec co zrobic aby uchronic te czesc od pekania? Wczesniej bylo powiedziane, ze peka przy zbyt gwaltownym- mocnym zamykaniu zamka (peka od mocnego "stukania" zamkiem o komore hop-up?) Czy zwrocenie uwagi na delikatniejsze operowanie zamkiem podczas przeladowania wystarczy aby uchronic komore przed peknieciem?

Druga czesc wieksza jest plastikowa i w niej montuje sie lufe oraz w nia wkreca sie pokretlo hop upu (ale na dluzsza mete tez nie jest "komorą" (ale to zalezy od pktu widzenia).

Tak to właśnie ta część - nazwałem ją "komorą" ponieważ nie wiedziałem jak się to dokładnie nazywa, a ten opis wydał mi się najbliższy prawdy :D

ale tą część mozna kupic tylko taka sama zapasowa (poki co widzialem tylko na wgcshop)

Niestety trzeba to sprowadzac :(

The Ghost napisał

Czy zwrocenie uwagi na delikatniejsze operowanie zamkiem podczas przeladowania wystarczy aby uchronic komore przed peknieciem?

Niestety chyba nie, nasz snajper raczej robił to delikatnie i ... jednak Cjanopan poszedł w ruch. Wydaje mi się ze jest to spowodowane naciskiem jaki wywiera zamek na ta część którą ja nazwałem komorą H - U, w tanace jest tak że przy maksymalnym "dopchnieciu" zamka wszystko jest niby ok ale jeśli "domkniemy" go to on się mocniej dociska do tej komory (oczywiście musi tak być by mechanizm dobrze się uszczelnił) i wywiera naprawdę niezły nacisk na tą newralgiczną część. Zdaje się wiec że nie ma na to jako takiej rady, choć moge się mylić ponieważ nie strzelam na kombatach z Tanaki i nie moge powiedzieć że jest to napewno przyczyna pękania tej częsci.

1.JPG

Tak i oto jest nasz tłumik :D (Silent Killer :D)

Komora nr. 1 jest tłumiona dodatkowo rodzajem gąbki (gąbka jest zawinięta w rurkę i wsadzona do środka, komora nr. 2 jest nie tłumiona i taką ma pozostać (ma wybierać gaz z pierwszej komory - do tego służą te nacięcia) i to chyba tyle. mam nadzieje że rysunek jest na tyle zrozumiały by spokojnie można było go odczytać i zmajstrować podobny tłumik. Jeśli wystąpią jakiekolwiek pytania to służę pomocą

Widzę, że Qasz przejął się rolą logistyka:P

Istotnie jets tak jak Qasz mówi, razem rozbieraliśmy to cacko.

Teraz jestem w trakcie robienia dokładnego opisu broni, więc już niedługo w ZBROJOWNI będzie dokładny opis + zdjęcia.

POzdrawiam.

Zbrojownia na WMASG jest ogólnie dostępna, tam właśnie będzie solidny opis Tanaki, konsultowany z jej posiadaczami.

Mój tłumik jest troszkę duży:) ale skuteczny-praktycznie nie slychac tanaki podczas strzału, tylko opadający młoteczek spustowy. wymiary:

250x48x43 (wysx śr.zew x śr.wew).

Zdjęcia będa w zbrojowni.

POzdrO

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Witam

Ja też mam pytanko!!!

jak to naprawde jest z tą mocą, a konkretnie z FPSami bo na Machinie podają 540 a na Camo 274 FPSy a ja jestem blisko zakupu takiej ślicznotki i jest to dla mnie ważne a te rozbieżności mnie zaskakują. Dlatego najlepiej zapytać użytkowników! I jeszcze takie 2 kwestie: jaki mniej więcej jest skuteczny zasięg bo w moin APSie to było ok 50 - 60 metrów 100% trafień ( pomijając kwestie krzaczorów i silnego wiatru :) ) oraz jakie kulki stosujecie???

Dzięki i pozdro :P

VIPER

Jesli chodzi o predkosc wylotowa to zalezy od jakosci kulek, ich ciezaru, zastosowanego gazu, ilosci pozostalego gazu w magazynku, predkosci z jaka oddaje sie kolejne strzaly i warunkow pogodowych, ktore maja znaczacy wplyw na moc gaziakow. Zazwyczaj predkosc wylotowa odnosi sie do kuli o wadze 0,2g i tu predkosc wacha sie srednio od 580fps do 608fps KaT na forum gdzies podawal link do takiej fajnej tabeli, nie chce mi sie szukac tego posta wiec wrzuce ja tutaj http://www.hammermods.com/m700.htm tam jest wszystko ladnie opisane. Co do zasiegu to moze sie wypowie ktorys z posiadaczy w/w modelu, w/g mnie przy tej mocy i prec lufie przy dobrych warunkach mozna uzyskac czyste trafienie na odleglosc 60-70m.

Witam!

Oczywiście, miałem trafienie 72m, za 2 pociągnięciem.

Kulki dolatują na 80-90m, w zależności od ustawienia HopUp. Do 60 jest 80-90 % szans.

Problem w tym, że nie uzyskamy w 100% powtarzalności strzału - to jest gaz. Parametry się zmieniają po każdym strzale. W sprężynie masz dużą powtarzalność strzału.

Są plusy i minusy.

Decyzja należy ofkoz do ciebie:)

P.S. Opis Tanaki jużjest, czekam tylko na tłumaczenie instrukcji z Japońskiego.

Jeśli możecie pomóc to będę wdzięczny :)

PozdrO

• 2 weeks later...

Dzięki serdeczne panowie za info!!! Jestem zobowiązany! :D

P.S. Sprężynki mam już dość przy UpG. 300% za często musiałem dokonywać napraw, średnio co czwarta strzelanka :cry: więc wybieram mniejszą powtażalność ale naprężenia wew. napewno będą nieporównywalnie mniejsze. Jak to w życiu coś kosztem czegoś :wink:

Pozdrowionka :P

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...