Mathias Posted October 23, 2002 Report Share Posted October 23, 2002 Jesli masz na mysli zabawki w okolicach 300-400 zlotych to nie ma o czym mowic. Najgorsze z lepszych (ruskie) kosztuja od 550 PLN w gore. Sa to ewidentne celowniki do broni z montazami etc. Tansze zabawki maja zasieg skuteczny nie przekraczajacy 20m. Tyle wiem. Mam nadzieje ze na Twoj post odpowie Alex. Ze znanych mi ludzi zna sie na tym najlepiej i co najwazniejsze ma praktyke :) Link to post Share on other sites
KARMA_Alex Posted October 23, 2002 Report Share Posted October 23, 2002 hmmm ok... opie pokrotce 2 modele ktore uzywam w nocnych grach : 1. NVG naglowne ( 2 okularowe ) - radzieckiej produkcji. dobre jest do pomieszczen tylko , gdyz emiter podczerwieni jest bardzo slaby - dobrze 'oswietla' w pomieszczeniach. na otwartym terenie - szczegoly rozmywaja sie po jakis 20 - 30 m ( korzystac jest najlepiej do sprawdzania na przyklad cieni pod drzewami podczas nocnego eskortowania vipa. 2. NVG reczne. typowo 'mysliwski' model ( razem z mikrofonem kierunkowym ) - duzy emiter IR - oswietla teren 60 - 70 metrow. w przyadku kogos, kto popelnia blad ze akurat patrzy w ta strone jest momentalnie wykrywany ( swiecenie oczu :) ). w zestawie pasywny model nr 1 + aktywny model 2 - odstajemy tandem porownywalny do nieuzbrojonego oka w parze surefire. Plusy: - efekt psychologiczny na druzynie przeciwnej ( noktowizor wooooooow ) - kilka / kilkanascie metrow wiecej pola widzenia. znaczna redukcja cieni - mikrofon kierunkowy - trzaski skradania brzmia calkiem inaczej :) Minusy: - model 1 - albo gogle albo NVG - model 2 - jw. - widocznosc emitera podczerwieni ( czerwona krope widac z odleglosci 60 - 80 m ) - wystarczy blysnac latarka i po efekcie wnioski: - zdecydowanie lepiej sie zaopatrzyc w zestaw Surefire.zdecydowanie wieksza mozliwosc operowania i przydatnosc. ( po 3 grach pojawimy sie dodatkowe SF a NVG zostalo jak bylo ) cenowo - za te pieniadze kupi sie najbardziej wypasionego surefire jaki jest na rynku ( C3 o mocy 225 lumenow, dla porownania to co jest pod MP5 montowane ma 60 lumenow ) to tak na szybko. na zlocie nie bylo mozliwosci przetestowac tego w wiekszym gronie - gdyz mimo najszczerszych checi gra nocna sie nie odbyla :( jak cos to zapraszam na priv. Link to post Share on other sites
brak Posted November 2, 2002 Report Share Posted November 2, 2002 Jedna rzecz mnie zastanawia. Czy w Polsce są dostępne relatywnie tanie gogle noktowizyjne z pasywnymi przetwornikami. Link to post Share on other sites
PAT_Zamrok Posted May 10, 2003 Report Share Posted May 10, 2003 http://www.greenpoint.of.pl/ Link to post Share on other sites
Recommended Posts