Powała Posted May 22, 2010 Report Share Posted May 22, 2010 (edited) Panie i Panowie, oto pojawiła się bardzo ciekawa replika www.gunfire.pl/product-pol-1152193804-Replika-pistoletu-maszynowego-PPSh-41.html. Jeszcze nie miałem jej w ręku i chyba nie prędko będę miał, bo cena makabryczna :cry: ale warto teoretycznie coś na ten tamat napisać. Otóż replika ma gabaryty bardzo zbliżone do oryginału: - długość oryginału 840 mm, repliki 840 mm - długość lufy oryginału 270 mm, długość lufy wewnętrznej repliki 266 mm - materiał oryginału stal+drewno, materiał repliki stal+drewno - waga oryginału 3,5 kg, repliki 3,35 kg. Wygląd (z fotek) jest powalający. Również zastosowanie gearboxu V7 (stosowany w M14) i solidnych materiałów, daje gwarancję długiego i bezawaryjnego użytkowania, a dla zwolenników większych mocy - tuningu repliki - choć stokowe 340 fps, moim zdaniem jest wystarczające przy założeniu, że replika jest przeznaczona podobnie jak oryginał do walk na krótkich dystansach. Moim skromnym zdaniem, wady to: - zastosowanie magazynka hi- o pojemności 450 kulek - aż prosi się użycie real- o pojemności 71 kulek - brak magazynków łukowych, również jako real- 35 kulek. Pojemności takie mieszczą się w granicach low-, a więc w pełni wystarczających do zabawy. Jeśli ktoś nabędzie to cudo, dobrze byłoby, żeby podzielił się wrażeniami. Edited May 22, 2010 by pogonczyk Quote Link to post Share on other sites
Aris Posted May 22, 2010 Report Share Posted May 22, 2010 Zapraszam na: http://www.akmilitaria.pl/product_info.php...e69851674ce9dd2 Quote Link to post Share on other sites
maczo007 Posted May 22, 2010 Report Share Posted May 22, 2010 A ja go miałem w ręku. Mają go w biurmaxie w Warszawie :) Przyjemna replika. Dobrze leży. Wykonanie zajefajne ! Dobrze wyważona. Nie wiem jak strzela, tylko macałem ;p pozdro Quote Link to post Share on other sites
Czajson(wiking126p) Posted May 26, 2010 Report Share Posted May 26, 2010 Kupił już ktoś ? Co to za firma Hexagon ? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 27, 2010 Author Report Share Posted May 27, 2010 (...)Co to za firma Hexagon ?Próbowałem znaleźć w internecie. Firm o takiej nazwie jest kilkanaście, ale profil produkcji żadnej z nich nie pasuje. Pocieszające jest tylko to, że materiały są solidne (stal i drewno), a gearbox V.7 czyli nie do zajechania. Przymierzam się do zakupu, ale muszę najpierw gdzieś "skręcić" 1220.- zł, bo w tym roku u mnie kruchutko z kasą :wink: Quote Link to post Share on other sites
Gekon_1 Posted May 27, 2010 Report Share Posted May 27, 2010 Ta replika nie powinna się czasem zaliczać do I klasy ? Quote Link to post Share on other sites
walther38 Posted July 15, 2010 Report Share Posted July 15, 2010 (edited) Kupił już ktoś ? Co to za firma Hexagon ? Witam i mam go od początku. Aktualnie przechodzi tuning wyglądowy - doginanie krawędzi otworów w chłodnicy, równanie spawów, zaślepianie szczeliny w chłodnicy pod muszką (jak w oryginale, zamiana osłony muszki na zgodną z oryginałem (wygląd i grubość blachy), wprowadzenie nitów mocujących celownik i osłonę muszki, starcie lakieru na kolbie i odpowiednie bejcowanie i woskowanie, modyfikacja trzewika kolby (odchylane wieko na przybornik - oryginalny trzewik z pepeszy nie pasuje z powodu innego rozstawu otworów na śruby mocujące). Relacja częściowa na www.jedendojednego.fora.pl/przerobione-repliki-asg-i-atrapy,15/poprawki-po-producencie-ppszy-41-aeg-z-hexagon-production,1766.html Funkcjonalnie OK, choć regulacja Hop-up za lekko chodzi a i na dystansie 6 m bije ciut nisko (tarcza airsoftowa Fi 15 cm). Nie to co Ares ale i tak solidnie wykonany (może służyć jako krzesełko polowe). Firma to Hexagon Production www.hexagonproduction.com/catalog/index.php?cPath=22&osCsid=a2511370c439f4f4165aa1286e1944bc Edited July 15, 2010 by walther38 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts