sgt.Barnes Posted November 18, 2004 Report Share Posted November 18, 2004 czy udało się komuś znależć zdjęcia krzysztofa kaśkosa i chorążego żukowskiego (ex grom, do niedawna blackwater zgineli w iraku) oprócz tych które pokazały sie w komandosie Quote Link to post Share on other sites
Chris Posted November 18, 2004 Report Share Posted November 18, 2004 poza tym, że nie ten dział, to chyba jednak lepiej nie upubliczniać ich twarzy? Chłopy mieli pewnie rodziny itd... Zdjecia opublikowal MMS Komandos, a jakiekolwiek OPSEC wydawca mial w glebokim powazaniu. Podobnie zreszta jak wiele innych osob vide www.militaryphots.net - wiele zdjec, na ktorych operatorzy nie maja zaslonietych twarzy. Widocznie nie jest to takie wielki halo. Gdzies w sieci widzialem jeszcze jedno zdjecie na ktorym byl Kaśka. Co do rodzin, to tylko kondolencje.... RIP Quote Link to post Share on other sites
sgt.Barnes Posted November 18, 2004 Author Report Share Posted November 18, 2004 nie byli mundurami ani oporzadzeniem ale zdjęcia sa tak kiepskie ze mało widac co maja na sobie. Quote Link to post Share on other sites
Iwan Posted November 19, 2004 Report Share Posted November 19, 2004 chociaż nie wypowiadam się dużo ale was obsewuje to jednak wydaje mi się że ich fotki powinny zostac nie odnalezione bo byli żołnierzami gromowcami i słyżyli w blackwater mysle że ich rodziny sie nie ucieszą z tego faktu Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 19, 2004 Report Share Posted November 19, 2004 a co? myslisz ze rodziny nie wiedzialy co oni robili? Quote Link to post Share on other sites
Iwan Posted November 19, 2004 Report Share Posted November 19, 2004 dobra zwracam honor ale i tak publikować te foty to sparawa do dyskusji Quote Link to post Share on other sites
sgt.Barnes Posted November 19, 2004 Author Report Share Posted November 19, 2004 foty sa i tak juz opublikowane. a co do zachowania tajemnicy to moge sie mylić ale chyba w jednym z francuskich pism chyba RAID pokazane zostały zdjęcia morskiego oddziału grom bez zasłoniętych twarzy. Quote Link to post Share on other sites
AdAm Posted November 19, 2004 Report Share Posted November 19, 2004 Panowie, nie przesadzajcie z ta tajemniczością. Zasada niepublikowania wyraźnych zdjęć twarzy żołnierzy z jednostek specjalnych zajmujących sioę również antyterrorem takich jak Grom, nie jest sztywną zasadą dla samej zasady, a przynajmniej nie powinna taką być. Przecież reguła ta została ustalona z jakichś konkretnych powodów i w sytuacji, gdy powody przestają być aktualne to i ona sama przestaje mieć sens. Zgodnie z tym, rozumiem, że na fotografii na której mozna rozpoznać twarz spec-żołnierza twarz ową się zakrywa. Zaś już np. w sytuacji gdy na fotce rysy twarzy są zniekształcone kamuflażem, na łbie spec-żołnierza jest hełm, na oczach gogle, a sama postać jest na dalekim tle, to silenie się na zakrywanie twarzy zakrawa na tępe "nadgorlistwo" wynikające z niezrozumienia tematu. Z tego powodu logicznie rzecz biorac nie ma żadnych przeciwskazań by ujawiniać twarze i czasem personalia ludzi, którzy już nie służą w Grom-ie. Dlatego też pokazują czasem w TV różnych eks-gromowców jak np. ekspertów od czegoś tam. Zaś zdjęcia poległych eks-gromowców nijak nie mogą zaszkodzić jednostce, ani też rodzinie zmarłych. Więcej racjonalnego podejścia do realiów życzę niektórym wielbicielom wszelkiej super-duper tajności. Quote Link to post Share on other sites
AdAm Posted November 20, 2004 Report Share Posted November 20, 2004 Eeee.... zatkało mnie... Adam- czy ja coś mówiłem o tym co Ty mówisz?? Ja powiedziałem że wogóle słyszałem że o tym że ktoś jest w JS wie tylko żona... nic więcej tu chyba nikt nie mówil... Mnie się wydaje, że ktoś tu jednak coś pisał o tym ukrywaniu twarzy i moja wypowiedź jest odpowiedzią na teksty: [...]A poza tym, że nie ten dział, to chyba jednak lepiej nie upubliczniać ich twarzy? Chłopy mieli pewnie rodziny itd... Zdjecia opublikowal MMS Komandos, a jakiekolwiek OPSEC wydawca mial w glebokim powazaniu. Podobnie zreszta jak wiele innych osob vide www.militaryphots.net - wiele zdjec, na ktorych operatorzy nie maja zaslonietych twarzy. Widocznie nie jest to takie wielki halo.[...] chociaż nie wypowiadam się dużo ale was obsewuje to jednak wydaje mi się że ich fotki powinny zostac nie odnalezione bo byli żołnierzami gromowcami i słyżyli w blackwater mysle że ich rodziny sie nie ucieszą z tego faktu dobra zwracam honor ale i tak publikować te foty to sparawa do dyskusji Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts