PAT_PotulnY Posted December 2, 2004 Report Share Posted December 2, 2004 Jak ktoś mi klepnie użyj szukaj to wilkiem poszczuje. Szukałem odpowiedzi zadowalających nie znalazłem. Więc zwracam się do posiadaczy snajperek. Nie chodzi mi o napisanie, co lepsze, bo każdy to, co ma to będzie zachwalał, a o to mi nie chodzi. O tym sam zdecyduje. Chcę tylko wiedzieć, co macie i jakie są wady i zalety danych karabinów i ogólnie napędu sprężynowego i gazowego. Link to post Share on other sites
KaT Posted December 2, 2004 Report Share Posted December 2, 2004 http://forum.wmasg.pl/viewtopic.php?p=119243#119243 Powtorze sie troche(patrz link wyzej). Gaz Zalety: 1. duza ilosc fpsow "out of the box" -> mniejszy wydatek niz sprezyna+upg 2. lekka praca mechanizmu -> szybkie przeladowywanie ->duza szybkostrzelnosc 3. w zaleznosci od modelu dosc cichy odglos wystrzalu i mozliwosc dodatkowego wyciszenia, przy uzyciu tlumika Wady: 1. Wahania predkosci wylotowej, zwlaszcza przy nizszych temperaturach -> wieksza badz mniejsza utrata potarzalnosci strzalow(ktora to jest najistotniejsza w snajperce) 2. Drogie i malo pojemne magazynki -> dodatkowe koszta w postaci zapasowych magazynkow Sprezyna Zalety: 1. Replika ASG o najwiekszym zasiegu i celnosci ze wszystkich typow 2. Pojemne magazynki(25-30 kulek) 3. Bezproblemowa praca i powtarzalne osiagi w kazdych warunkach atmosferycznych 4. Prostota konstrukcji i przynajmniej w moim odczuciu tansza i prostsza wymiana zuzytych podzespolow w porownaniu z gaziakiem. Wady: 1. kiepskie stock'owe osiagi(zazwyczaj ok 300 fps) -> koniecznosc mocnego upg -> dodatkowe koszta 2. przy duzym upg ciezka praca mechnizmu -> mniejsza niz w gaziaku szybkostrzelnosc 3. dosc glosny wystrzal, praktycznie nie do wytlumienia Link to post Share on other sites
Mamut Posted December 2, 2004 Report Share Posted December 2, 2004 dosc glosny wystrzal, praktycznie nie do wytlumienia Nonsens. Całkowicie do zrobienia. Sam tłumik już dużo daje. Link to post Share on other sites
BD_Rash Posted December 2, 2004 Report Share Posted December 2, 2004 KaT ma recje. Jak sprężyna 300% sie rozpręża to głośno jest i nic z tym nie zrobisz. Koniec i kropka. szkoda. Ja tam bym chętnie opracował system żeby był huk ostry przy strzale:D pzdr , rash Link to post Share on other sites
KaT Posted December 2, 2004 Report Share Posted December 2, 2004 dosc glosny wystrzal, praktycznie nie do wytlumienia Nonsens. Całkowicie do zrobienia. Sam tłumik już dużo daje. Pewnie, ze do zrobienia. Jak obudujesz cylinder i lufe steropianem to pewnie wytlumisz ;) Czytalem wiele opinia mowiacych o zerowym tlumieniu dzwieku przez wszelkie kupne tlumiki. Jest to zreszta calkiem logiczne, gdyz halas nie wydobywa sie z lufy :) Link to post Share on other sites
Mamut Posted December 3, 2004 Report Share Posted December 3, 2004 Tu przyznam, że nigdy nie słyszałem jak wali sprężyna 300%, ale 100% wyciszysz już o połowę na dystansie 6-7 metrów, tłumikiem By Cyberkoza. A styropian to i AEG'a wyciszy. Link to post Share on other sites
KaT Posted December 3, 2004 Report Share Posted December 3, 2004 Moze to zalezy od modelu, ale jak kupowalem swojego APSa czytalem na forum airsoftplayers, iz tlumik do tego modelu kosztujacy 67$ nie tlumi wcale i z odleglosci 15 metrow wystrzal jest tak samo slyszalny. Tyczylo sie to wersji stockowej, wiec sadze ze przy mocnym upg rezultat bylby podobny, lub jeszcze gorszy. O ile w AEGu tlumik zawsze montowalem dla klimatu, to w snajperce zamontowalbym go tylko i wylacznie dla tego, do czego zostal stworzony. Skoro jednak efekt jest mizerny to imho lepiej te pieniazki zainwestowac inaczej, chociazby w bipod. Link to post Share on other sites
PAT_PotulnY Posted December 3, 2004 Author Report Share Posted December 3, 2004 A jak jest z działaniem w terenie z taką mocną sprężyną? Czy odgłos wystrzału jest tak dobrze słyszalny, że po 1 strzale wszyscy wiedzą gdzie się ukrył snajper?? Czy naciąganie dajmy na to powyżej 500fps staje się aż tak uciążliwe? Link to post Share on other sites
Giwer Posted December 3, 2004 Report Share Posted December 3, 2004 W VSR G-Spec tlumik dalej b. duze wyciszenie, naprawde. Link to post Share on other sites
KaT Posted December 3, 2004 Report Share Posted December 3, 2004 A jak jest z działaniem w terenie z taką mocną sprężyną? Czy odgłos wystrzału jest tak dobrze słyszalny, że po 1 strzale wszyscy wiedzą gdzie się ukrył snajper?? Czy naciąganie dajmy na to powyżej 500fps staje się aż tak uciążliwe? Nie no, bez przesady ;) Stockowo odglos jest cichszy niz single w AEGu, a przy 500 fpsach ciut wiekszy. Pojdynczy strzal trudno zlokalizowac i szczerze mowiac czesciej zdradza mnie odblask przedniej soczewki w lunecie :) Co do naciagania. Jest duuuzo ciezej niz w stocku, ale przy odrobinie treningu(paru strzelaniach) w zasadzie szybkostrzelnosc mam niewiele mniejsza niz na stocku. Jak masz 500 fpsow i duzy zasieg to szybkostrzelnsoc schodzi tak naprawde na drugi plan(przynajmniej w moim rozumieniu roli snajpera). Link to post Share on other sites
BD_Rash Posted December 3, 2004 Report Share Posted December 3, 2004 Heya. Rasowy snajper strzela z jedej lokacji (pozycji) tylko raz. Potem zmienia miejsce. Dlatego jesli ktoś umie to robić dobrze - głośny strzał nie powinien miec znaczenia, bo zanim zbiegną się assault people :wink: Strzelca nie powinno tam być. Nawet smrodu po nim nie powinno tam już być 8) Co do naciągania 300 procent: w 100% zgadzam się z KaTem. pozdro, Rash Link to post Share on other sites
PAT_PotulnY Posted December 3, 2004 Author Report Share Posted December 3, 2004 Ok dzięki wielkie za udzielone odpowiedzi są one satysfakcjonujące. Jak mi coś jeszcze wpadnie do łepka to nie omieszkam się zapytać :) Link to post Share on other sites
The Ghost Posted December 5, 2004 Report Share Posted December 5, 2004 KaT napisał: Wady: 1. Wahania predkosci wylotowej, zwlaszcza przy nizszych temperaturach -> wieksza badz mniejsza utrata potarzalnosci strzalow(ktora to jest najistotniejsza w snajperce) hmmm... czy naprawde jest az tak zle z powtarzalnoscia strzalow w gaziakach? Link to post Share on other sites
KaT Posted December 5, 2004 Report Share Posted December 5, 2004 http://www.hammermods.com/m700.htm W tej recenzji jest tabelka predkosci wylotowej poszczegolny kulek podczas strzelania z M700 Tanaki. Rozpietosc momentami siega 50 fps, podczas gdy w sprezynowcach nie przekracza ona z reguly 2-5 fpsow. To wszystko przeklada sie na gorsze skupienie. Zauwaz, ze testy odbywaly sie mniej wiecej w temperaturze pokojwej, wiec przy powiedzmy 5C obawiam sie, ze roznice predkosci wylotowej zdecywoanie obnizylyby skutecznosc Tanaki(choc empirycznych doswiadczen na tym polu nie mam - strzelalem z niej tylko w sezonie letnim). Tak naprawde wszystko sprowadza sie do tgo jak celna chcesz miec bron i jak wiele pieniazkow mozesz w nia zainwestowac. Ortodyksi nie uznaja np regulowanych HU i kulek innych niz Maruzen Super GrandMasters :) Link to post Share on other sites
GZ Posted December 5, 2004 Report Share Posted December 5, 2004 hmmm... czy naprawde jest az tak zle z powtarzalnoscia strzalow w gaziakach? NIE, szczególnie w moim wiadomo że nie będzie 100% powtarzalności (w sprzężynie też nie będzie - o to się będe kłócił), ale różnice są nieznaczne a wpływ na nie ma: wiatr, temperatura i jak gaz się kończy to jest dno w moim Rugerze przy temp. 20C na odległości ok. 30-32m strzał za strzałem wchodził w duży gatnek (ok. 30cm średnicy), na 10m puszka miała jedną dużą dziurę :), zaś przy temp. ok. 5C imoet spada i to dużo i tu są problemy z powtarzalnością i dpoisze jedną WADĘ: -nie strzelać w nickich temperaturach, poniżej 8-10C, wtedy się cuda potrafią dziać :D, a poniżej 0C to już dno Link to post Share on other sites
KaT Posted December 5, 2004 Report Share Posted December 5, 2004 hmmm... czy naprawde jest az tak zle z powtarzalnoscia strzalow w gaziakach? NIE, szczególnie w moim wiadomo że nie będzie 100% powtarzalności (w sprzężynie też nie będzie - o to się będe kłócił), ale różnice są nieznaczne a wpływ na nie ma: wiatr, temperatura i jak gaz się kończy to jest dno w moim Rugerze przy temp. 20C na odległości ok. 30-32m strzał za strzałem wchodził w duży gatnek (ok. 30cm średnicy), na 10m puszka miała jedną dużą dziurę :), zaś przy temp. ok. 5C imoet spada i to dużo i tu są problemy z powtarzalnością i dpoisze jedną WADĘ: -nie strzelać w nickich temperaturach, poniżej 8-10C, wtedy się cuda potrafią dziać :D, a poniżej 0C to już dno Oczywiscie, ze 100% powtarzalnosci strzalu nie bedzie, nawet w wiatrowce o mocy ok 17J ;) Tylko, ze my mowimy o powtarzalnosci predkosci wylotowej. W kazdej replice napedzanej sprezyna bedzie ona praktycznie stala, a w gaziaku, jak widac w zalaczonym wyzej linku, juz nie. Pamietajmy, ze przy strzelaniu na 60-70m z M700 takie wahania powoduja o wiele gorsze skupienie niz, przy strzelaniu z krotkiego gaziaka na 20m. Link to post Share on other sites
The Ghost Posted December 5, 2004 Report Share Posted December 5, 2004 KaT napisal: Tak naprawde wszystko sprowadza sie do tgo jak celna chcesz miec bron i jak wiele pieniazkow mozesz w nia zainwestowac. Coz, chcialbym sie zamknac w 2000zl +/- jakies 300zeta z lufa prec. Tanake wybralem ze wzgledu na- wykonanie, ktore jest na dosc dobrym poziomie (a jestem na tym punkcie uczulony, ma dla mnie znaczenie chodzby odsloniecie komory nabojowej po odciagnieciu zamka:) )- bezproblemowa praca zamka -mozliwosc znacznego wytlumienia broni- duza moc bez zadnych przerobek i dodatkowych kosztow. Badz co badz ma to byc karabin wyborowy wiec i celnosc ma tez znaczenie, mam na mysli to ze z 50-60m zdejme goscia bez wiekszego problemu, w razie co poprawic drugi raz bez odrywania oka od optyki :) wiec mysle, ze wybor jest dobry, bo lekki spadek celnosci mozna nadrobic szybkostrzelnoscia, zaniepokoil mnie ten brak powtarzalnosci o ktorym pisales wczesniej i chcialbym sie dowiedziec w jakim stopniu jest to uciazliwe, w koncu to karabin wyborowy wiec chyba nie jest tak tragicznie :| Link to post Share on other sites
GZ Posted December 5, 2004 Report Share Posted December 5, 2004 Oczywiscie, ze 100% powtarzalnosci strzalu nie bedzie, nawet w wiatrowce o mocy ok 17J ;)Tylko, ze my mowimy o powtarzalnosci predkosci wylotowej. W kazdej replice napedzanej sprezyna bedzie ona praktycznie stala, a w gaziaku, jak widac w zalaczonym wyzej linku, juz nie. Pamietajmy, ze przy strzelaniu na 60-70m z M700 takie wahania powoduja o wiele gorsze skupienie niz, przy strzelaniu z krotkiego gaziaka na 20m. tak zgodze się z tobą (bo jest to to samo co ja napisałem) a wracając do wiatrówki o mocy 17J: mierzyłem niezliczone ilosci wiatrówek na chrono (nigdy 17J bo 17 trza rejestrowac) i dla przykładu: Norica Marvic Gold 16,3J na śrucie 0,45 grama dała 268m/s i odchylenia max. 1,5m/s i jej skupienie na 50m to 4-4,5mm (co zależne jest jeszcze od lufy i innych) ale od samych wahań 1,5m/s bołoby to ok 0,5 cm i tylko góra dół kazda wiatrówka spęzynowa ma pewne odchyły, ogólnie 1-2m/s jest normalne, wiatróki PCP (na sprężone powietrze 150-250bar) mają ten odchył znikomy średnio 0,5m/s (tyle co bład chrono), natomiast wiatrówki na CO2 mają już znaczny odchył, szczególnie kiedy gaz zaczyna się kończyć Link to post Share on other sites
KaT Posted December 5, 2004 Report Share Posted December 5, 2004 Tylko, ze w wiatrowce nie ma HU i tam ten wplyw jest zapewne mniejszy niz w ASG :) Tutaj niestety wahania rzedu 10% podowuja, iz kulka dostaje za malej, lub za duzej rotacji i skrece do gory, lub za wczesnie opada. Pytanie o co sie spieramy? O to, ze gazowe snajperki ASG sa celniejsze od sprezyn? :D Link to post Share on other sites
GZ Posted December 5, 2004 Report Share Posted December 5, 2004 Tylko, ze w wiatrowce nie ma HU i tam ten wplyw jest zapewne mniejszy niz w ASG :)Tutaj niestety wahania rzedu 10% podowuja, iz kulka dostaje za malej, lub za duzej rotacji i skrece do gory, lub za wczesnie opada. Tak, masz racje, HU jest niepewne :? Pytanie o co sie spieramy? O to, ze gazowe snajperki ASG sa celniejsze od sprezyn? :D a my sie spieramy :roll: czy gazowe są celniejsze od sprężyn, hmmm, jeśli nei są na tym samym poziomie to będą ciut gorsze ale można by się pospierać o to czy lepsze sprężynowa czy gazowa ogólnie, ale tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi :roll: Link to post Share on other sites
KaT Posted December 5, 2004 Report Share Posted December 5, 2004 KaT napisal:Pytanie o co sie spieramy? O to' date=' ze gazowe snajperki ASG sa celniejsze od sprezyn? :D[/quote']a my sie spieramy :roll: czy gazowe są celniejsze od sprężyn' date=' hmmm, jeśli nei są na tym samym poziomie to będą ciut gorsze ale można by się pospierać o to czy lepsze sprężynowa czy gazowa ogólnie, ale tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi :roll:[/quote'] Empiryczne doswiadczenia roznych ludzi, jakie wygrzebalem na zachodnich forach, stawiaja te sprawe dosc jasno. Najcelniejsze snajpy w ASG to sprezynowce ze stalym HU. Zreszta jakosc HU i dokladnosc wykonania naszych kulek ma o wiele wieksze znaczenie niz rodzaj napedu i np srednica lufy ;) Link to post Share on other sites
The Ghost Posted December 5, 2004 Report Share Posted December 5, 2004 KaT napisał: Jesli myslisz o 50-60m to wahania predkosci wylotowej nie beda dramatycznie wplywac na celnosc. Na tych odleglosciach wymagam od tego karabinu niemal 100% trafienia, a poprawki wynikaly by z niezdecydowania celu :twisted: (dostalem? hmmm ale skad?) dopiero na wiekszych dystansach kolo 80m mialbym zamiar poprawiac po chybionym strzale :) Wiem, ze ze sprezyna czujesz sie lepiej, jasna sprawa, bo inaczej juz dawno biegalbys z gaziakiem :D ale spojz na to bardziej obiektywnie, strzelales i z gaziaka i ze sprezyny, chodzi mi o to czy na wiekszych odleglosciach jest duza roznica w celnosci czy tylko niewielka. Link to post Share on other sites
KaT Posted December 5, 2004 Report Share Posted December 5, 2004 Z Tanaki M700 strzelalem tylko w okresie wiosenno-zimowym, kiedy temperatura nie stanowila problemu, lecz tak czy owak nie zamienilbym swojego APSa za Tanake :) U mnie jedynym czynnikiem,ktory czasem wplywa na celnosc to HU i moim zdaniem APS z lufa 6,05 ma lepsze skupienie na kazdej odleglosci niz Tanaka z lufa 6,03 znajomego :) Link to post Share on other sites
mlody_one Posted December 9, 2004 Report Share Posted December 9, 2004 Rasowy snajper strzela z jedej lokacji (pozycji) tylko raz. Potem zmienia miejsce. Dlatego jesli ktoś umie to robić dobrze - głośny strzał nie powinien miec znaczenia, bo zanim zbiegną się assault people :wink: Strzelca nie powinno tam być. Nawet smrodu po nim nie powinno tam już być 8) gowno prawda. jezeli strzelisz nawet 20 razy z bardzo dobrej pozycji (widzisz lobuzow, lub na pewno zobaczysz jesli sie rusza na krok) i bedziesz slyszal tylko "kur**! gdzie on siedzi?!" to sory, ale chyba nie zmienisz pozycji. sam mialem w ubiegla niedziele taka sytuacje i nie sadze zeby inny sniper postapil inaczej... w zeczywistej walce owszem, sniper strzela i sie wycofuje, ale nie w asg... Link to post Share on other sites
KaT Posted December 9, 2004 Report Share Posted December 9, 2004 To zalezy chyba glownie od tego z kim sie strzelasz. Osobiscie nie zdazylo mi sie ubic z jednej miejscowki wiecej jak 5-6 osob, poniewaz predzej czy pozniej przeciwnicy orientowali sie skad strzelam. Zazwyczaj i tak musze zmieniac pozycje co kilka strzalow, gdyz dzwiek przelatujacej na glowa z duza predkoscia kulki skutecznie zmusza ludzi do odwrotu, a mnie do zmiany pozycji :) Link to post Share on other sites
Recommended Posts