EmperorPalpa Posted June 28, 2010 Report Share Posted June 28, 2010 http://kitup.military.com/2010/06/socom-ca...mk-16-scar.html Była by wielka szkoda, gdyby tak dobry karabinek przepadł (no chyba, że mk17 mod1 z cześciami wymiennymi zarówno do 5.56 x 45 i 7.62 x 51). Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted June 28, 2010 Report Share Posted June 28, 2010 Zdaje się, że jest już wątek na ten temat - po co go powielać? Poza tym, dobrze jest stosować poprawne nazwy - Mk 16 Mod 0 to jest oficjalna desygnata wojskowa, zaś SCAR-L to nazwa programu i później nazwa producenta. Quote Link to post Share on other sites
EmperorPalpa Posted June 28, 2010 Author Report Share Posted June 28, 2010 Tamten temat (o ile dobrze myślę, że to tamten) miał zbyt mało adekwatną (szczególnie czasowo) nazwę w stosunku do mojego postu i mógłby się znaleźć ktoś kto by po prostu takowy temat "olał". SCAR-L to nazwa producenta?? Myślałem, że to FNH zajmuje się produkcją tych karabinków.. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted June 30, 2010 Report Share Posted June 30, 2010 Tamten temat (o ile dobrze myślę, że to tamten) miał zbyt mało adekwatną (szczególnie czasowo) nazwę w stosunku do mojego postu i mógłby się znaleźć ktoś kto by po prostu takowy temat "olał".Zdajesz sobie sprawę, że ludzie tak czy inaczej mogą "olewać" zakładane przez Ciebie tematy, czy taka myśl - na fali zaistnienia na forum - nie przyszła Ci do głowy? SCAR-L to nazwa producenta? Myślałem, że to FNH zajmuje się produkcją tych karabinków.SCAR oznacza nazwę wojskowego programu "Special Forces Combat Assault Rifle", a jednocześnie nazwę konkretnej broni produkowanej przez FN Herstal, czyli "SOF Capable Assault Rifle". Akronim jest ten sam, znaczenia różne. Niemniej jednak sama konstrukcja nosi nazwę Mk 16 Mod 0 lub Mk 17 Mod 0. Quote Link to post Share on other sites
EmperorPalpa Posted July 7, 2010 Author Report Share Posted July 7, 2010 Odpowiedź FNH: http://www.thefirearmblog.com/blog/2010/07...oms-scar-order/ No, wydaje mi się, że patrząc na forum, ktoś widząc temat "FN wygralo konkurs na SCAR-L" będzie znacznie mniej zaintrygowany niż widząc temat poruszający temat odrzucenia tego karabinka przez USSOCOM. Co do nazwy SCAR-L, ok - amerykańskie zwą się Mk 16/17 Mod 0. Ale co z tym "europejskim" na którym jest wyraźnie napisane 'SCAR-L'? http://www.fnherstal.com/index.php?id=184&...Hash=3a3be0ef69 Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 Zdaje mi się, że REMOV pisząc "SCAR to nazwa producenta" nie miał na myśli nazwy firmy, tylko tego jak broń jest/była nazywana podczas przetargu dla US SOCOM przez właśnie producenta. No i o to jak "nazywa" ją producent właśnie teraz. A MK16/17 MOD 0 zostało nadane przez "jankesów" dopiero po wygraniu przetargu. Tak wogóle, żeby nie robić całkowitego OT, to myśłę, że decyzja SOCOM'u nie była taka zła. Skoro można mieć jedną broń i zmieniać jej kaliber w razie potrzeb, to po co dwie o różnych kalibrach? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 Zdaje mi się, że REMOV pisząc "SCAR to nazwa producenta" nie miał na myśli nazwy firmy, tylko tego jak broń jest/była nazywana podczas przetargu dla US SOCOM przez właśnie producenta. No i o to jak "nazywa" ją producent właśnie teraz. Przecież REMOV napisał wyraźnie: SCAR oznacza nazwę wojskowego programu "Special Forces Combat Assault Rifle", a jednocześnie nazwę konkretnej broni produkowanej przez FN Herstal, czyli "SOF Capable Assault Rifle". Akronim jest ten sam, znaczenia różne. Niemniej jednak sama konstrukcja nosi nazwę Mk 16 Mod 0 lub Mk 17 Mod 0. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts