gloomer Posted July 2, 2010 Report Share Posted July 2, 2010 Ostatnio oddałem replikę na wymianę kabelków. W papierach wyczytałem, że przekrój kabla głównego to 0,75mm. Czy przypadkiem to nie za mało. bo w innych tematach wyczytałem, ze powinno to być przynajmniej 1mm Czekam na odp. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Major Kupricz Posted July 3, 2010 Report Share Posted July 3, 2010 (edited) Jeśli taki dali to znaczy, że wystarczająco, ale po włożeniu powiedzmy - dobrych 1,5mm2 - powinieneś poczuć różnicę. Edited July 3, 2010 by Major Kupricz Quote Link to post Share on other sites
dr_wisla Posted July 3, 2010 Report Share Posted July 3, 2010 Jeśli kable są dobre, to nawet i 0.5mm wystarczy. Owszem, im grubsze tym lepsze, ale to zależy także w dużej mierze od przepustowości prądu w danych kablach. Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted July 3, 2010 Report Share Posted July 3, 2010 Nie chcę zakładać nowego tematu, a poniekąd moje pytanie jest związane z kablami. Wczoraj spalił mi się bezpiecznik, próbowałem go naprawić za pomocą starożytnej metody starożytnych Egipcjan ;) Tzn. Skręciłem trzy cienkie druciki (również z kabla, tylko od batki) I dałem je na całą długość bezpiecznika, zaginając na końcach, tak aby prąd przepływał. Ku mojemu zdziwieniu zawsze się paliły, co mogłem zrobić nie tak? I czy w ogóle jest sens naprawiać je? W mojej okolicy nie ma żadnego sklepu Airsoftowego, a trochę drogo mi wyjdzie za przesyłkę, dlatego tak skąpię ;) Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Major Kupricz Posted July 3, 2010 Report Share Posted July 3, 2010 Wywal ten bezpiecznik i tyle :P albo kup nowy. Kosztuje grosze. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 3, 2010 Report Share Posted July 3, 2010 Nie chcę zakładać nowego tematu, a poniekąd moje pytanie jest związane z kablami. Wczoraj spalił mi się bezpiecznik, próbowałem go naprawić za pomocą starożytnej metody starożytnych Egipcjan ;) Tzn. Skręciłem trzy cienkie druciki (również z kabla, tylko od batki) I dałem je na całą długość bezpiecznika, zaginając na końcach, tak aby prąd przepływał. Ku mojemu zdziwieniu zawsze się paliły, co mogłem zrobić nie tak? I czy w ogóle jest sens naprawiać je? W mojej okolicy nie ma żadnego sklepu Airsoftowego, a trochę drogo mi wyjdzie za przesyłkę, dlatego tak skąpię ;) Pozdrawiam! Heh, to może da radę kablu w komputerze albo gdzie indziej, ale przy poborze prądu dochodzącym do 20A i więcej to nie zadziała ;-) . Wywal bezpiecznik, sprawdź czy jest wszystko zaizolowane i już. No i wstaw nowe kabelki. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted July 3, 2010 Author Report Share Posted July 3, 2010 Dokładnie. Bezpiecznik jest zbędny przy używaniu repliki z głową. Ja miałem takie akcje, że styki się zjarały momentalnie a bezpiecznik przeżył xD. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 4, 2010 Report Share Posted July 4, 2010 Jak dałeś z >25A to pewnie. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted July 5, 2010 Report Share Posted July 5, 2010 Hm, wczoraj włożyłem identyczny bezpiecznik, okazało się że kolega taki miał :), ale po włożeniu odrazu się spalił (ofc po naciśnięciu spustu). I tak się zastanawiam jaka tego jest przyczyna. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts