Jump Posted July 12, 2010 Report Share Posted July 12, 2010 Jakie są właściwie różnice między Coltem Canada C7 a M16? Zdjęcia z Wiki różnią się od tych ze strony Colta Canady: C7 wg Wikipedii C7A1 i C7A2 wg strony Colta Canady Jakie są różnice między ostrą M16-tką a C7 (oprócz tej dziwnej szczerbinki) i C7A1 (tutaj to już kompletnie żadnej nie widzę)? Chodzi mi zarówno o ostrą jak i airsoftowy odpowiednik :) Dziwne jest też to, że na tej stronie po lewej jest zdj. żołnierza z C7A1 z zamontowaną lunetką Elcan, a na zdjęciu obok C7A1 ma już upper receiver ze stałą rączką transportową. Dodam, że wiki nie bardzo się na ten temat rozpisuje: kanadyjski karabin automatyczny, będący modyfikacją karabinu M16, produkowany od 1982 roku przez Diemaco/Colt Canada. Więc o co tak na prawdę chodzi? Quote Link to post Share on other sites
mockingbird Posted July 12, 2010 Report Share Posted July 12, 2010 Szczerbinka na szynie typu Picatinny nie występuje we wszystkich wersjach C7, tylko w wersji tzw. flat-top, która nie posiada rączki transportowej. Wiki to ogółem kiepskie źródło, polecam już bardziej world.guns.ru Znalazłem sobie takia wątek, im niżej, tym większe szambo się robi, ale padło kilka konkretów, http://www.militaryphotos.net/forums/archi...hp/t-20524.html Generalnie, jest robione na licencji Colta przez Diemaco, wymiarowanie jest to samo, różnica tkwi w materiałach (plastiki i lufa), głównie w celu lepszego działania w klimacie północnym. W zależności od tego, do której wersji m16 chcesz porównać, różni się klikoma szczegółami więcej, np. usprawnieniami robionymi pod leworęcznych. Quote Link to post Share on other sites
darksoviet Posted July 15, 2010 Report Share Posted July 15, 2010 Podobno nawet tych karabinków używa SAS. Gdzieś o tym w TV mówili. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted July 15, 2010 Report Share Posted July 15, 2010 C7 to karabin, nie karabinek. SAS owszem używa karabinków produkcji Colt Canada ale chodzi o model C8A1 SFW czyli według brytyjskich oznaczeń L119A1. Więcej w TYM temacie. A różnice pomiędzy C7 a M16 ładnie obrazuje angielska Wikipedia. Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted July 15, 2010 Report Share Posted July 15, 2010 C7 to karabin, nie karabinek. Według obecnie obowiązującej Polskiej Normy (PN-V-01016:2004) C7 który strzela amunicją pośrednią jest karabinkiem, nie karabinem. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted July 15, 2010 Report Share Posted July 15, 2010 Racja. Mój błąd. Za bardzo zasugerowałem się amerykańską nomenklaturą, gdzie M16 i C7 to "rifle" a SFW to już "carbine". Dzięki za poprawienie. Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted July 16, 2010 Report Share Posted July 16, 2010 Proszę bardzo:) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts