Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Ładowanie magazynka gazem-rozwiązanie problemu

Recommended Posts

Czytając miliony tych samych pytań dotyczących nabijania magazynka green gazem postanowiłem napisać te kilka zdań, aby ułatwić życie nowym kolegom i koleżankom w świecie airsoftu.

Co nie powinno mieć miejsca:

- gaz podczas ładowania nie powinien sikać na boki, tylko w 100% dostać się do magazynka, jeśli wyleci chociaż minimalna ilość tzn, że popełniłeś błąd,

w większości przypadków, nawet jeśli sam zawór jest uszkodzony gaz nie powinien lecieć na boki (oczywiście przy nieszczelnym magu, gaz po odsunięciu butli wyleci)

- magazynek powinien być wyjęty z pistoletu, zaawansowani użytkownicy oczywiście naładują sobie magazynek w pistolecie, ale nowi, w 50% przypadków gaz wyleci górą, ponieważ element uderzający w "przycisk" na magazynku może zostać w pozycji, w której gaz jest podawany do wyższych części pistoletu. Tak więc przed ładowaniem, należy odciągnąć zamek.

Jak nabijać magazynek:

- najważniejszą rzeczą jest kąt między butlą, a zaworem, powinien wynosić 90 stopni, nie patrzymy na położenie magazynka, tylko na położenie zaworu!

Te wnioski wyciągnąłem na podstawie własnych doświadczeń z gaziakami różnych firm.

Jak nabijać magazynek:

- najważniejszą rzeczą jest kąt między butlą, a zaworem, powinien wynosić 90 stopni, nie patrzymy na położenie magazynka, tylko na położenie zaworu!

Chodzi chyba raczej o 180 stopni ;-) (pogrubienie moje)

Edited by Pietraszka

Pietraszka, jaki masz kąt jakbyś chciał naładować gg stół? 90 stopni, taki sam kąt między zaworem, a butla? Żadna filozofia? Gdyby wszyscy wiedzieli pod jakim kątem ładować magazynki to nikomu by nie sikało na boki, co jest właśnie skutkiem złego ustawienia butli. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości to pokarzę zdjęcia.

Witam

Ładując magazynki Glocka KSC i Colta WE gaz nie uciekał na boki, natomiast przy ładowaniu Ingrama KSC i Beretty TM gaz uciekał. Dlatego nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że jeśli gaz ucieka to ktoś popełnia błąd. Czasami po prostu "ten typ tak ma" np. o ładowaniu Ingrama były już posty, że gaz zazwyczaj ucieka przy ładowaniu i trzeba się z tym pogodzić albo pobawić się z zaworkiem.

Pozdrawiam

Bzdury piszesz i tyle.

Kąt jak już to 180 stopni (pomiędzy zaworami butli i maga, a nie butlą i magazynkiem) jak pisano, a "sikanie" na boki najbardziej zależy od samego kształtu i jakości wykonania końcówki zaworu i zaworka podającego z butli z gazem. Że nie wspomnę o mocnych sprężynka w dolnym zaworze magazynka i syfiastych zaworkach w butlach z gazem, co też się nader często zdarza.

Jak nie wierzysz, to Ci pokaże 3 magi od chińskich SiGów i ze 3 butle z gazem i każdy się inaczej nabija, w jednym przy pewnej butli leci chmura zamrażająca łapki i nic się z tym nie da zrobić (tylko muszę sprawdzić, czy jej nie wywaliłem, bo mnie wqr...rzała) . A połączenie tej samej butli i zaworka innego maga uszczelnia się bardzo dobrze.

A jak nie uważasz się za experta w tej dziedzinie to po kiego grzyba zakładasz temat "bez sensu"? ;-)

Mała edytka.

Jeszcze raz EDYTA: A całego problemu by nie było, gdyby userzy czytali dołączone instrukcje obsługi. Nawet są rycinki które obrazują sposób nabijania maga gazem ;-).

Edited by Tuksiak

Powiem Wam tak, uważam że bez sensu czepiacie się o szczegóły 90 czy 180 stopni(sory, ale ja np nie wiem, że zawór w środku jest jakiś długi, patrzę i widzę coś jak śrubę, do której przykładam butle z gazem i dla mnie jest to kąt 90 stopni, jak dla większości newbie).

Wg Tuksiaka w jakiejkolwiek sprawie na forum powinni się wypowiadać tylko experci w danej dziedzinie i serwisanci.

Przeczytałem instrukcje Koszyka, dowiedziałem się, że najlepiej ładować maga poza pistoletem, dowiedziałem się "dlaczego". Wiem, że istotnym czynnikiem w ładowaniu jest kąt między zaworem i butlą, a nie stopka magazynka i butlą. Dla nowych, którzy pierwszy raz w ręce mają gaziaka i butle z green gasem te informacje są cenne i ułożone w jednym miejscu (weterani oczywiście napiszą, że takie coś już było na forum, w jakimś temacie 5 poście 34 strona 6 zdanie od końca, "idź nowy i se szukaj!").

Tuksiak, skoro temat jest dla zielonych to po kiego grzyba się w nim wypowiadasz wytykając jakieś drobne błędy, nieistotne dla nowych.

Jeśli koszyk, jak napisał, miał w ręce kilka gaziaków i wszystkie naładował bez uciekania gazu to miał prawo założyć, że gaz nie powinien uciekać. Tuksiak jeśli Tobie ucieka, to zmień sobie zawory, zmień butle i przestanie.

Rozumiem, że ewidentne błędy trzeba wytknąć, ale bez przesady. Wy tutaj: "o ktoś napisał poradnik to się zaraz przy$@^e bo mi się nudzi"

Edited by tomek1234

Nie wiem co specjalnego widzisz w sztuce ładowania maga - odwracasz go "do góry nogami", przytykasz butlę, trzymasz aż magazynek się napełni cały i puszczasz. Jeśli ucieka na boki to znaczy że źle ładowałeś. Jak po naładowaniu ucieka to trzeba rozkręcić i porządnie przesmarować.

Też napisałem poradnik, dostanę nobla albo chociaż admina?

Edited by dr_wisla

Po dużej ilości tych samych pytań, mogę stwierdzić, że jest to jednak sztuka:)

ps: nie wiem, po co na forum jest poradnik rozkładania glocka, skoro umiem to zrobić..nie widzę w tym żadnej sztuki, zdjąć zamek odkręcić wszystkie śrubki i wyjąć części, ale jednak komuś się on przydaje. Zakończmy już tę dyskusje, bo chyba nie warto.

Powiem Wam tak, uważam że bez sensu czepiacie się o szczegóły 90 czy 180 stopni(sory, ale ja np nie wiem, że zawór w środku jest jakiś długi, patrzę i widzę coś jak śrubę, do której przykładam butle z gazem i dla mnie jest to kąt 90 stopni, jak dla większości newbie).

Nie wiem o jakiej śrubie możesz mówić, a butli pod kątem prostym do maga nie przykładasz. A on pisał o magu, a nie jakiejś tajemniczej śrubie.

Wg Tuksiaka w jakiejkolwiek sprawie na forum powinni się wypowiadać tylko experci w danej dziedzinie i serwisanci.

W/g Tuksiaka jak masz pisać bzdury, to nie pisz.

Przeczytałem instrukcje Koszyka, dowiedziałem się, że najlepiej ładować maga poza pistoletem, dowiedziałem się "dlaczego". Wiem, że istotnym czynnikiem w ładowaniu jest kąt między zaworem i butlą, a nie stopka magazynka i butlą. Dla nowych, którzy pierwszy raz w ręce mają gaziaka i butle z green gasem te informacje są cenne i ułożone w jednym miejscu (weterani oczywiście napiszą, że takie coś już było na forum, w jakimś temacie 5 poście 34 strona 6 zdanie od końca, "idź nowy i se szukaj!").

A instrukcję od repliki czytałeś? Są nawet obrazki, średnio rozwinięty parzystokopytny to zrozumie.

Tuksiak, skoro temat jest dla zielonych to po kiego grzyba się w nim wypowiadasz wytykając jakieś drobne błędy, nieistotne dla nowych.

Temat nie jest dla zielonych, znajduje się w serwisie gaziaków, są w nim błędy i nie ma różnicy zielony, czy nie. A błędy są istotne każde, tym bardziej dla zielonych, bo później je powielają i chodzą i za przeproszeniem pierdzielą bzdury.

Jeśli koszyk, jak napisał, miał w ręce kilka gaziaków i wszystkie naładował bez uciekania gazu to miał prawo założyć, że gaz nie powinien uciekać. Tuksiak jeśli Tobie ucieka, to zmień sobie zawory, zmień butle i przestanie.

Idź pouczyć koszyka ile to jest 90 stopni, a mnie ładowania magów nie ucz, ani tego co i gdzie mam wymieniać, bo niestety wiedzę masz nijaką żeby mi wykład z tego robić :).

Rozumiem, że ewidentne błędy trzeba wytknąć, ale bez przesady. Wy tutaj: "o ktoś napisał poradnik to się zaraz przy$@^e bo mi się nudzi"

To albo rozumiesz, że błędy trzeba wytykać, albo nie. Może się zdecydujesz zanim napiszesz następnym razem?

To nie jest poradnik, to jest coś spłodzonego przez kogoś, któremu za 5 razem udała się ta sama sztuczka, jaka innym udaje się przez pół życia i postanowił napisać pracę magisterską, nie mając ukończonego przedszkola.