wxp31 Posted July 21, 2010 Report Share Posted July 21, 2010 Czołem Naczytałem się ostatnio tych wszystkich tematów odnośnie GPS'a jaki to on nie jest fajny i w ogóle, stwierdziłem chłopaki się znają na rzeczy, też mogę spróbować, tutaj pojawia się problem. Mam bardzo starusieńki palmtopik serii HP Ipaq model 1950, który nie posiada wbudowanego GPS'a, czy można zastosować tutaj jakiś moduł zewnętrzny? Jeśli tak to liczę na dobrą radę jaki moduł dodatkowy kupić. Byłbym zobowiązany, za pomoc ;-) Pozdrawiam Iwan P.S. Foka nie bij... Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted July 21, 2010 Report Share Posted July 21, 2010 Można dokupić GPS ze złączem CF, firma Holux miała takie w ofercie. Wkłada się to w gniazdo karty CF do pda i powinno działać. Czasem można upolować taki GPS na Allegro. Quote Link to post Share on other sites
Nerpa Posted July 21, 2010 Report Share Posted July 21, 2010 Ja mam GPSa na Bluetoutha czy jak to się tam nazywa ;). Tzn, używałem jak miałem jeszcze Nokię E50. Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted July 21, 2010 Report Share Posted July 21, 2010 Ale HP Ipaq 1950 nie ma Bluethooth'a. Quote Link to post Share on other sites
wxp31 Posted July 21, 2010 Author Report Share Posted July 21, 2010 @szpargal CF to Compact Flash, takie karty są przede wszystki w lustrzankach Sonego. W rx1950 jest tylko złącze na SD. I oczywiście port szeregowy. Holux powiadasz, zaraz poszukam.. Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted July 21, 2010 Report Share Posted July 21, 2010 O cholera, faktycznie to jest SD a nie CF, dopiero spojrzałem do dokumentacji swojego pda. No to kicha może być, może nie da się pożenić tego z żadnym GPS-em. Quote Link to post Share on other sites
wxp31 Posted July 23, 2010 Author Report Share Posted July 23, 2010 Naszukałem się wszędzie gdzie się dało i nic po za oryginalnym modułem HP nie znalazłem nic... Załamka totalna. Liczę jednak, że ktoś na tym forum da radę mi jakkolwiek pomóc... Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 To może jednak byś poszukał na forum dedykowanym dla takich urządzeń? :roll: Quote Link to post Share on other sites
idzior132 Posted November 3, 2010 Report Share Posted November 3, 2010 może łatwiejszym i tańszym rozwiązaniem byłoby kupno BT pod usb za ok 20zł i do tego moduł taki jak do telefonów też na BT za ok 50zł Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted November 3, 2010 Report Share Posted November 3, 2010 Tutaj masz linki do 2 urządzeń firmy pentagram wykorzystujących bluetooth: http://www.pentagram.pl/produkty/nawigacja_gps/odbiorniki_gps/pentagram_pathfinder_p_3105 http://www.pentagram.pl/produkty/nawigacja_gps/odbiorniki_gps/pentagram_pathfinder_p_3104 Quote Link to post Share on other sites
idzior132 Posted November 6, 2010 Report Share Posted November 6, 2010 dokładnie identyczny z tym 2 tylkoże firmy NaviBe(chyba, ale coś w podobie) można nabyć używany za ok 60zł :) Quote Link to post Share on other sites
Zajcu Posted November 15, 2010 Report Share Posted November 15, 2010 jak to stary palmek to możliwe że obsługuje SDIO ale musisz sprawdzić. SDIO jest opcją rozszerzeń zewnętrznych takich jak gpsy, aparaty inne duperele poprzez złącze SD. Kiedyś takie rzeczy były stosowane czy są jeszcze dostępne nie wiem - musisz poszukać. Raczej nie są to rzeczy łatwo dostępne ale jest nadzieja że gdzieś byś mógł kupić ponieważ np. laptopy della z aktualnej oferty maja obsługę SDIO . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts