Pietia888 Posted September 2, 2010 Report Share Posted September 2, 2010 Witam. Jak w temacie. Kupiłem ładowarkę imax b6 i chciałem naładować pakiet firefox 9.6V 2000mah NI-CD , ustawiłem parametry zgodnie z instreukcją (wybierałem te parametry które polecano w instrukcji do mojego pakietu oczywiście) więc tak ustawiłem - prąd ładowania na 0.2A -capacity 2500 mah (tu chyba chodzi o zatrzymanie procesu gdy aku się naładuje do tejże pjemności) - USB/temp select temp cut -off 40 stopni ( w instrukcji zalecano 35-50) -nicd sensitivity d.peak 12mV/cell (tyle też zalecano w instrukcji) po naładowaniu baterii (przez noc) batka miała takie parametry: ~9.85V ~1830 mah bateria ładowała się ok ponad 10h kilka godzin puźniej chciałem sprawdzić jak sie batka sprawuje i zdecydowanie spadł rof , spadła reakcja na spust (musiałem dłużej trzymać aby tłok zrobił 1 cykl) mam takie wrażenie że batka gdy jest naładowana to zachowuje się jakby była rozładowana... niewiem co może być tego przyczyną... trochę wcześniej zmieniałem wtyczki w batce na deansy ale nic się nie działo , batka zachowywała się tak jak powinna jeszcze przed naładowaniem batki , rozładowałem ją prądem 6.4V i 0.4A Czekam na pomoc i pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 2, 2010 Report Share Posted September 2, 2010 bateria jest zdechnięta nie trzyma napięcia Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted September 2, 2010 Report Share Posted September 2, 2010 podrzuć ją do mnie. Quote Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted September 2, 2010 Author Report Share Posted September 2, 2010 (edited) ale przed ładowaniem wszystko było ok co może być tego przyczyną , coś źle ustawiłem podczas ładowania??? proszę o jakieś sugestie domysły itp. Edited September 2, 2010 by Pietia888 Quote Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted September 6, 2010 Author Report Share Posted September 6, 2010 Problem rozwiązamy Do wywalenia !! Quote Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted September 6, 2010 Report Share Posted September 6, 2010 Może pochwal się co było tego przyczyną? Komuś się przyda Quote Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted September 9, 2010 Author Report Share Posted September 9, 2010 Może pochwal się co było tego przyczyną? Komuś się przyda W ustawieniach ładowarki zalecano ustawić na rodzaj ogniw odpowiednią ilość mV/cele w moim przypadku było to : nicd sensitivity d.peak 12mV/cell i tyle ustawiłem .... i właśnie dla tego replika strzelała jakby batka była rozładowana... , gdy następny raz ładowałem aku to tę opcję wyłączyłem (default czy jakoś tak to się nazywało ) i wszystko wruciło do normy gdy miałem ustawione nicd sensitivity d.peak 12mV/cell to po naładowaniu batki wskazywało 10 V a po wyłączeniu tej opcji 14 V. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 9, 2010 Report Share Posted September 9, 2010 powinno byc 3 max 5mV. Quote Link to post Share on other sites
Czarna Owca Posted September 10, 2010 Report Share Posted September 10, 2010 seger, mógłbyś jaśniej? Posiadam tą samą ładowarkę i mam ten sam problem, tylko że ja mam z kolei ni-mh i nie wiem czy utawić deault czy 7mV/cell? Bateria firefox 9.6 2300 maH. Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted September 10, 2010 Report Share Posted September 10, 2010 w instrukcji o ile mnie pamięć nie myli jest podane, iż ustawienie domyślne(default) to 5mV. Quote Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted September 10, 2010 Author Report Share Posted September 10, 2010 (edited) a właśnie że dla nicd default wynosi 12mV a dla nimh 7mV bynajmniej tak pisało w instrukcji (przed chwilą ponownie sprawdzałem) jest opcja ustawienia temperatury tylko nie wiem o co z tym chodzi to powinno być w granicach 34-50 bo ja zostawiłem na 80 stopni Edited September 10, 2010 by Pietia888 Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 10, 2010 Report Share Posted September 10, 2010 ni-cd i ni-mh można smazyc do 50 stopni. li-po ok 40-45. Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted September 10, 2010 Report Share Posted September 10, 2010 z tym że nie mając czujnika temp można ustawiać jak się chce i nic to nie zmieni ;P Quote Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted September 12, 2010 Author Report Share Posted September 12, 2010 a mam takie małe pytanko... czy da się tak zformować batkę (lub co innego zrobić ) aby replika strzelała do samego końca bez utraty mocy???? (czyli aby rof się zachował i reakcja na spust także)?? czy takie żeczy tylko w Erze ?? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 12, 2010 Report Share Posted September 12, 2010 tylko w erze. Najbardziej płaską charakterystykę rozładowania mają li-pole o wydajności 35C. Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted September 12, 2010 Report Share Posted September 12, 2010 (edited) ogniwa litowo żelazowe mają płaską charakterystykę rozładowania. Edited September 12, 2010 by xel20 Quote Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted September 12, 2010 Author Report Share Posted September 12, 2010 Aha . To podziękował, nie mam więcej pytań. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts