lukasp Posted September 6, 2010 Report Share Posted September 6, 2010 Witam, właśnie odnalazłem 3 fotki, tarcz zmontowanych na drobne strzelanki mojego autorstwa. Do budowy wykorzystałem stary HDF, resztki siatki technicznej, kawałek parcianego paska, kawałki łat budowlanych, śrubki 20 mm. Zamysł był bardzo prosty - stworzyć rekwizyt, który urozmaicie niedzilene łupanki. Zaznaczam iż prezentowany rekwizyt powstał przy użyciu jedynie wkretarki, otwornicy oraz brzeszczotu, zatem nie da się ukryć iż jakośc wykonania jest raczej marna. Tarcze miały wymiary około 60-70 cm x 80-90 cm nie pamiętam już dokładnie. Waga piórkowa. Rekwizyt był przystosowany do noszenia na lewej ręce. Mocowania wykonałem z 2 kawałków taśmy parcianej oraz nylonowej tasmy, konstrukcja prosta aż do bólu. Tarcze uległy zniszczeniu na skutek zalania przez opady deszczu ( po dość mokrej strzelance uznałem, że nie mam zamiaru zabierać ich już z powrotem do domu). Aktaulanie myślę nad stworzeniem bardziej profesionalnej tarczy. FOTO: http://img248.imageshack.us/gal.php?g=42735472.png Wiem, że projekt rekwizytu jak i wykonanie raczej mierne, ale pisze ten temat w moim ulubionym dziale aby udowodnić, iż przy niezbyt dużym nakładzie $ i czasu można stworzyc coś co urozmaici klasyczne niedzielene łupanki i na prawdę powstało w przeciwieństwie do wytwornic dymów na quadach itp dywagacji. pzd Łukasz Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted September 7, 2010 Report Share Posted September 7, 2010 Przepraszam, ale do czego służy tarcza na strzelankach (abstrahując od scenariuszy AT, gdzie wykorzystuje się tarcze balistyczne)? Żeby kulki odbijać? Bawić się w rycerzy Jedi? Może z kartonu sobie porobimy i będziemy sobie krzyczeć: Dostałeś! Nie dostałem bo mam tarczę! A ja mam zbroję +3 do siły i magiczne szelki Alice! Termintatorstwo i kwasy jeszcze bardziej wzrosną. Moim zdaniem wypaczenie sensu airsoftu. Ale jak sobie chcecie, tak gracie. Quote Link to post Share on other sites
piotrek0002 Posted September 7, 2010 Report Share Posted September 7, 2010 Dla mnie pomysł świetny, sam grałem z "tarczą balistyczną" (kawałek dykty i rękojeść :-F ). Jest to naprawdę duże urozmaicenie. A jeśli chodzi o terminatorstwo... W czasie wojenki z udziałem takiego sprzętu nie zauważyłem, aby ktoś się z kimś żarł o to czy gracz został trafiony czy nie. Quote Link to post Share on other sites
lukasp Posted September 7, 2010 Author Report Share Posted September 7, 2010 (edited) Pomysł tarczy wziąłem z gry CoD MW 2, i nie miało to być nic innego jak gadżet mający wprowdzic coś nowego do niedzielnych łupanek. Podczas 3 imprez z udziałem takich tarcz nie uświadczyłem kwasów i zwiekszonej ilości termosów. Zauważyłem, że o ile gracze na początku zostawiali tarcze na respie to po pierwszej grze tarcze były stale w użyciu, wymiary tarczy nie zapewniają 100% ochrony i delikwent zawsze może zostać trafiony w ręke lub nogę. Aktualnie mam pomysł na dwa rodzaje tarcz: 1. Wykonane z płyty meblowej lub OSB i dociążone, ale bez przesady 2. Rama wykonana z drewnianych kantówek i na nią przybity zszywaczem karton z obu stron - idea taka, że z im mniejszej odległości strzela do nas przeciwnik to ma wieksze szanse przestrzelić tarczę, Odnoszę wrażenia, że wiekszość graczy z "większym doświadczeniem w AS" jeśli nie uświadczom na imprezie oryginalnych pojazdów wojskowych, markowego lub kontraktowego sprzętu i scenariusza rozpisanego na 120 stron z fabułą, której sam twórca nie potrafi się połapać, to zawsze stwierdzą, że jest to kicha. Co do "wypaczenia AS" to no cóż, punktów widzenia jest tyle ile osób bawiących się w to, chyba że masz argumenty iż twój i tylko twój punkt widzenia jest jedynym słusznym - to przepraszam bardzo. Pomysł zrealizowałem wraz z fotami z pola walki i mnie się ten gadżet podoba. Jeśli komuś się to nie widzi to jego prawo i wola, zawsze można podyskutować jako wybitny teoretyk o zastosowaniu wytwornic dymu, ninji w AS, użyciu lotnictwa w AS itp ważkich tematów dla 99,9 % graczy w Polsce. pzd Łukasz Edited September 7, 2010 by lukasp Quote Link to post Share on other sites
Gasparzinho Posted September 7, 2010 Report Share Posted September 7, 2010 Prawdziwe tarcze ważą sporo więcej i wytrzymują naprawdę dużo mniej kul niż ludzie chowają w hi-capach. Z tego, co pamiętam wytrzymałość takich tarcz (na 7.62mm) miała być na minimum 3 trafienia, później loteria. Tak więc jedyny zachowany realizm to ten, że tarcza jest... Sam pomysł mi się podoba, ale tarcza wymaga przynajmniej dociążenia i ustalenia jakichś dodatkowych zasad. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 7, 2010 Report Share Posted September 7, 2010 Temat realnych tarcz i ich replik był już poruszany i ma dedykowany wątek, więc tutaj proszę go nie kontynuować. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts