MAJKI Posted January 5, 2005 Report Share Posted January 5, 2005 Jaki jest "urzędowy kod" tego munduru, którego używają nasi żołnierze w Iraku ? (tak jak odpowiednim kodem dla zwykłego naszego polskiego munduru jest 127/A/MON) Drugie pytanie - gdzie można taki mundur kupić (pomijając Allegro, które regularnie odwiedzam) ? Pozdrowionka MAJKI Quote Link to post Share on other sites
wally Posted January 5, 2005 Report Share Posted January 5, 2005 Witam serdecznie. Kod tego munduru to 124/MON. Jest to kod tzw. I wersji munduru. Wersje II i III z tego co czytałem na tym forum ma już inny kod. A co do miejsca gdzie można go kupić.......... Musisz szukać..... Jak mówi przysłowie, "kto szuka ten znajdzie" Mnie fuksem udało się taki mundurek kupić. Powodzenia Quote Link to post Share on other sites
AdAm Posted January 5, 2005 Report Share Posted January 5, 2005 Oznaczenia są następujące: wz. 124/MON - pustynny mundur tropikalny I wersji wz. 124 PI/MON - pustynny mundur tropikalny II wersji wz. 124 Z/MON - mundur tropikalny (rip-stop) we wzorze "pantera" Poza tym, to: wz. 130/MON - kurtka zimowa wz. 128/MON - komplet z gore-texem (na allegro widziełem kiedys kurtkę z gore oznaczona jako 130B/MON) Quote Link to post Share on other sites
MAJKI Posted January 5, 2005 Author Report Share Posted January 5, 2005 Bardzo dziękuję za informację ! Pozdrowionka MAJKI Quote Link to post Share on other sites
Yayo Posted January 6, 2005 Report Share Posted January 6, 2005 Wiem, ze w poznaniu jest kilka sklepow ktore mialy ten mundur ale niewiem czy jeszcze sa Quote Link to post Share on other sites
Czajson(wiking126p) Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 (edited) Witam Mam pytanie odnośnie MUNDURU PUSTYNNEGO WOJSKA POLSKIEGO , a właściwie jego numeracji, a mianowicie : Czy numeracja jest zawyżona,zaniżona, czy adekwatna do rozmiaru ? Ps : Mam 187cm wzrostu i mam okazje kupić mundur na 184cm, ale z powodu rozmiaru się waHam. Ps 2 : Po ile takie mundurki chodzą, czy cena 120zł jest ceną standardową, czy bym przepłacił ? Pozdrawiam Edited November 30, 2008 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Zawac Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 wiking126p cena 120 zł to normalna cena za taki komplet(chodź wcześniej chodziły po około 150-180 zł, ja swój rip-stop w panterze kupiłem właśnie za 150 zł bezpośrednio od wojaka zawodowego:P ) Co do rozmiarówki to 184 będzie na Ciebie dobry :) rozmiarówka jest +/- 2 cm o do tego co jest podane na kontrakcie :) Pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 No dobra, ale podaj rozmiar bluzy, bo jeśli rozmiar w klacie będzie na Ciebie jak ulał to możesz być pewien, że przy każdym składaniu się do strzału rękawy będą jechać do góry. Tak było u mnie i też miałem mundur o 3 cm za mały wzrostowo. Quote Link to post Share on other sites
Czajson(wiking126p) Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 A jak ten mundur sie sprawuje w zimę ? (lepiej niż wz 93) ? Quote Link to post Share on other sites
piachu Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 Chodzi Ci o maskowanie? Wiadomo że jaśniejszy mundur zimą (śnieżną zimą) lepiej maskuje niż zielony. Jeśli natomiast o trzymanie ciepła to odpowiedz sobie sam, biorąc pod uwagę to że używany jest w Iraku ;) Quote Link to post Share on other sites
Zawac Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 W zimie w nim zamarzniesz, choćbyś nie wiem co zakładał pod nim....z mojego doświadczenia wynika, ze rip-stop USA jest cieplejszy niż polski....w "naszym"rodzimym rip-stopie czuc kazdy najmniejszy powiew wiatru :) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 Sprawa indywidualna - mi jest ciepło jak założę na polskiego rip stopa polar. Quote Link to post Share on other sites
exos911 Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 Ja też szczerze mówiąc nie narzekam na chłód w rip-stopie. Zakładam pod niego koszulkę z długim rękawem oddychającą (narciarską) i na to polar. Pozatym jak się trochę pobiega i adrenalina podskoczy to odrazu robi się cieplej ;-) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts