pakuu Posted September 21, 2010 Report Share Posted September 21, 2010 Witam. Planuje zakup kolimatora do repliki jg g3a3. Karabin nie posiada szyny montażowej, ale znalazłem to: http://www.taiwangun.com/optyka_kolimatory/celownik_kolimatorowy_a_c_m-1429.html Jest to kolimator do mp5, ale rzekomo powinien pasowac do g3, bo mają takie same body. Co o tym sądzicie? Czy to dobre rozwiązanie? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted September 21, 2010 Report Share Posted September 21, 2010 Szkoda kasy. Mała średnica optyczna ,słaby kontrast i rozmyta plamka. lepiej poszukać dedykowanego montażu i kupic porządniejsze koli. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 21, 2010 Report Share Posted September 21, 2010 Kopia EOTecha albo Aimpointa. Jest to kolimator do mp5, ale rzekomo powinien pasowac do g3, bo mają takie same body. Kto Ci to powiedział? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
pakuu Posted September 21, 2010 Author Report Share Posted September 21, 2010 Znalazłem ten sam kolimator tylko, że firmowy [G&P] http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=4207 W opisie jest, że pasuje zarówno do mp5, jak i g3. Szkoda, że produkt jest niedostępny. Chyba będę musiał zadowolić się dwa razy tańszym chińskim odpowiednikiem z taiwangun'a. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 21, 2010 Report Share Posted September 21, 2010 Szkoda kasy. Mała średnica optyczna ,słaby kontrast i rozmyta plamka. lepiej poszukać dedykowanego montażu i kupic porządniejsze koli. Wychodzi arend przysłowie "Gadaj z osłem, to cię osra"... :wink: Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
pakuu Posted September 21, 2010 Author Report Share Posted September 21, 2010 Oczywiście wziąłem pod uwagę odpowiedź arenda, ale problem w tym, że nie ma NIGDZIE porządnych kolimatorów dedykowanych dla g3. Wszystkie, które znalazłem kosztowały około 80zł i były produkcji chińskiej. No cóż... Mogłem kupić jakąś emczwórkę oblepioną RIS-ami i wtedy bym nie miał problemu ze znalezieniem i dopasowaniem akcesoriów dobrej jakości. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 21, 2010 Report Share Posted September 21, 2010 (edited) Nie możesz kupić SZYNY, na którą zamontujesz normalną optykę? :wink: Zresztą nie wiem czy kolimatory G&P są dobrej (firmowej) jakości... Szyna to jest 30-60zł i kupujesz normalny kolimator. Wątpię nawet czy jest taka wersja ostra tego koli, jak już to nikt tego nie używa. Bardziej lunety Hensoldt'a. EDIT: Literówka. Pozdrawiam. Edited September 21, 2010 by grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
arend Posted September 21, 2010 Report Share Posted September 21, 2010 Bo to jedyny dedykowany do tej serii. Przepraszam mój błąd. Myślałem że to łatwiej zrozumieć. Tak samo jak słowa o montażu i innym koli. Quote Link to post Share on other sites
pakuu Posted September 22, 2010 Author Report Share Posted September 22, 2010 Sorry, ale nie załapałem od razu o co chodzi. Grzechotnik, mógłbyś być bardziej wyrozumiały dla nowego, a nie wyjeżdżać z jakimiś wiejskimi przysłowiami. Co do jakości firmy G&P to bazowałem na informacjach z forum: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/71513-s-acog-gp-puszka-anpeq-15-tan-2xeotech-552/page__hl__kolimator+ (punkt 3) Jak założę szynę z niskim montażem to celownik kolimatora będzie "nachodził" na muszkę? Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 23, 2010 Report Share Posted September 23, 2010 To się nazywa "co-witness". Aimpoint + niski montaż i powinno być. Do Aimpointa CompM(L)2 musisz mieć też niski montaż. Z mojego riserczu wynika, że żadna firma zajmująca się ASG nie robi niskich montażu LaRue, ale są takie chińskie za 30zł i powinno być git. Określ się cenowo. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
pakuu Posted September 23, 2010 Author Report Share Posted September 23, 2010 To jaka jest różnica w strzelaniu z kropką kolimatora na muszce, a strzelaniu z kropką ponad muszką? Który sposób jest wygodniejszy/celniejszy? Bo ja myślałem, że ten "co-witness" to efekt niepożądany i pytałem się aby go uniknąć :wink: Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 23, 2010 Report Share Posted September 23, 2010 Chociażby eliminowanie zjawiska paralaksy. A wygoda to już raczej kwestia poprawnego (!) złożenia się do strzału. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
pakuu Posted September 23, 2010 Author Report Share Posted September 23, 2010 A co powiecie na taki zestaw: http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=3767 http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=190 Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 23, 2010 Report Share Posted September 23, 2010 Po co 40mm? :wink: Kup niską szynę, Aimpointa i tyle. Najlepiej odezwij się do użytkownika: Viamortis albo tomekpl. Oni sprowadzają sprzęt z Chin do Polski za bardzo niskie ceny. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts