Komlosky Posted October 29, 2010 Report Share Posted October 29, 2010 Odpowiadając na powyższy post : 1. Nie wiem skąd pochodzi informacja o regulacji fps. Stockowe wersje jej nie posiadają. Było kilka modyfikacji standardowej dyszy cylindra, zanim nie pojawiły się zamienniki. Kończyło się to najczęściej podwójnym ładowaniem kulek, nieregularną pracą tłoka, z uszkodzeniem/pęknięciem dyszy włącznie. Regulacja fps jest możliwa po zamontowaniu NPAS'a firmy RA-TECH, bądź tłoka TSC. Przy Co2 działa to identycznie jak w przypadku innego gazu. Zmniejszana jest ilość gazu wpływającego do głowicy. 2. Nie zamierzam absolutnie zniechęcać :bialaflaga: decyzje o zakupie każdy podejmuje indywidualnie. 3. Nie słyszałem by lufy precyzyjne były źródłem problemów. W przypadku gaziaków, najczęściej to raczej wina nieodpowiednich kulek, konserwacji repliki. Polecam szczerze lufy RA-TECH'a. 4. Przedłużenie lufy powinno efekty poprawić, choćby ze względu na możliwość zamontowania dłuższej 9 calowej lufy. 5. W tej chwili na stronie RA widzę, że jest dostępna tylko wersja "open bolt", której osobiście nie polecam. 6. Wersja na Capri ma już wstawiony tłok i cylinder pod Co2, plus jak widzę 3 dodatki od RA. Złożenie tego od początku samemu, wyszłoby tylko odrobinę taniej ale z większą ilością wzmocnionych części. 7. Jedna kapsuła starcza na wystrzelenie około 60-65 kulek, w temperaturze ok. 17 stopni. Warunek - szybkie i szczelne dokręcenie kapsuły w magazynku. W najniższej temperaturze w której strzelałem, 3-4 stopnie, kapsuła starczała na 1 magazynek i kilka kulek drugiego. 8. Pytanie złożone. Zależy jak dobrze dbasz o repliki. Po 500 kulkach, będzie potrzebny przegląd. Po 1000 rozłożenie repliki i dokładna konserwacja i szukanie możliwych usterek. Najczęstsze problemy PDW : - możliwe pęknięcia na korpusie zaraz nad rękojeścią, związane z silnym blowbackiem (Co2) Podobna sytuacja jak w SCAR. (można temu zapobiec poprzez dodanie wkładki wytłumiającej zaraz za sprężyną) - problemy przy strzelaniu full auto. Brak reakcji repliki. (luzy na częściach powodowane odrzutem. Regularne sprawdzanie/konserwowanie, dokręcenia zapobiega temu) - częste zużycie bolt catch'a (wymiana na wzmocniony) - zacięcie zamka bądź dźwigni przeładowania. (wymiana dźwigni na wzmocnioną, smarowanie repliki) - awaryjne magazynki (stosowanie wersji M4) 9. PDW jest bardzo solidnie i precyzyjnie wykonany, nie mam zastrzeżeń do zewnętrznej strony repliki. Jego mała popularność jest być może wynikiem niskiej użyteczności na polu asg. Za mocny na CQB, za mało celny na daleki zasięg). Najczęściej ludzie wściekają się na słabe magazynki PDW. Uffff. Mam nadzieję że byłem pomocny. Proszę bardzo. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
czaja18 Posted October 29, 2010 Report Share Posted October 29, 2010 (edited) 1. Podalem tylko wartosci przykladowe a nie zmierzone i maja one na celu zobrazowac spadek predkosci wylotowej. 2. Masz racje - za kazdym razem jak strzelasz z gaziaka to gazu przybywa w magazynku Uereka ! Uniezaleznilismy sie na wieki od dostaw ruskiego gazu 3.Poczytaj troche na temat : - prawo guy lusacca -prawa boyle'a mariotta - prawa charles'a - prawo grahama Spadek ciśnienia występuje tylko w dwóch przypadkach: - spadek temperatury - brak gazu w stanie płynnym Nie wiem jak mogę to wytłumaczyć więc podam przykład: Pompujesz balon z butli w której masz płynny gaz o ciśnieniu np 50bar. Do balonu wchodzi część gazu. W skutek zmiany stanu skupienia z cieczy na gaz zawartość butli się ochładza i ciśnienie maleje. Jednak wraz ze wzrostem temperatury ciśnienie rośnie i wraca do do wartości początkowej. Cykl ten się powtarza do puki mamy gaz w płynnym stanie skupienia. Gdy tego zabraknie ciśnienie spada na stałe. Na poparcie mojej teorii: OPIS NA WIKIPEDI EDIT: Spadek ciśnienia występuje przy napędzie przez normalne powietrze które jednak rzadko się stosuje w ASG. Swoją wiedzę opieram na wieloletnim doświadczeniu z wiatrówkami gazowymi. Zasada działania ASG i wiatrówki jest ta sama. Edited October 29, 2010 by czaja18 Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted October 29, 2010 Report Share Posted October 29, 2010 (edited) Spadek ciśnienia występuje tylko w dwóch przypadkach: - spadek temperatury - brak gazu w stanie płynnym Nie wiem jak mogę to wytłumaczyć więc podam przykład: Pompujesz balon z butli w której masz płynny gaz o ciśnieniu np 50bar. Do balonu wchodzi część gazu. W skutek zmiany stanu skupienia z cieczy na gaz zawartość butli się ochładza i ciśnienie maleje. Jednak wraz ze wzrostem temperatury ciśnienie rośnie i wraca do do wartości początkowej. Cykl ten się powtarza do puki mamy gaz w płynnym stanie skupienia. Gdy tego zabraknie ciśnienie spada na stałe. Na poparcie mojej teorii: OPIS NA WIKIPEDI EDIT: Spadek ciśnienia występuje przy napędzie przez normalne powietrze które jednak rzadko się stosuje w ASG. Swoją wiedzę opieram na wieloletnim doświadczeniu z wiatrówkami gazowymi. Zasada działania ASG i wiatrówki jest ta sama. Widze ze nie czytales tego co ci zalaczylem. A szkoda. - prawo boyla mariota mowi o tym, ze jezeli zmienia sie objetos to zmienia sie cisnienie. Na prosty rozum : jezeli zatkasz dysze pompki i bedziesz probowal pompowac, to zmniejszysz objetosc i przez to zwiekszysz cisnienie.Gdy sprezania odetkasz palec, powietrze uleci tj zmieni sie cisnienie a przez to objetosc. Jezeli zatkasz palcem dysze pompki i bedziesz probowal ja napompowac, po czym odciagniesz tlok pomki do samej gory i odektasz dysze - o zobacz, nie ma ssyku, bo gaz rozprezyl sie w cylindrze pompki a przez to zmnienilo sie cisnienie. - prawo guy lussaca mowi o tym, ze jezeli zmienia sie temperatura, to zmienia sie cisnienie. Na chlopski rozum: kladziesz butle z gazem na cos co jest gorace. Cisnienie gazu ulega wzrostowi z powodu rosnacej temperatury.Nagle nastepuje bum ! - prawo charlesa mowi o tym , ze jezeli zmienia sie temperatura to zmienia sie objetosc gazu. Dla przykladu : zima gaziaki nie strzelaja, bo z powodu niskiej temperatury gaz nie moze sie wlasciwie rozprezyc ( zmienic swojej objetosci ), przez co nie moze zmienic swojego cisnienia ( patrz prawo guy lussaca ) a jezeli ma niewlasciwe cisnienie to nie moze sie wlasciwie rozprezyc (patrz prawo boyla mariota ). Glownym parametrem decydujacym o skutecznosci gaziakow, jak widzisz jest temperatura. Dlatego gaziaki sa najczesciej uzywane w okresie wiosna -lato- jesien. Teraz rozumiesz dlaczego w gaziakach jest tak a nie inaczej ?? Napisales tez ze Spadek ciśnienia występuje przy napędzie przez normalne powietrze które jednak rzadko się stosuje w ASG.Hm... Musze sprewdzic czy w moim GB nie siedzi krasnoludek :zastanawia: Nie wiem, moze procy uzywasz na strzelankach :zastanawia: Z innej baczki : co oznacza slowo airsoft gun ? Bron wiatrowa / pneumatyczna. A co oznacza slowo penuma ? Pneuma oznacza : ruch powietrza, wiatr, oddychanie, powietrze . Co powoduje wytrzal kulki ze sprezyniakow czy z aeg ? Roznica cisnienia oraz objetosc sprezonego powietrza. Wiec sprezone powietrze jest najczesciej uzywanym gazem w asg. Innymi uzywanymi gazami w asg sa : propan, freon ( HCF 134a ) oraz CO2 Edited October 29, 2010 by johny13 Quote Link to post Share on other sites
czaja18 Posted October 30, 2010 Report Share Posted October 30, 2010 To ty niestety nie sprawdziłeś linka który wcześniej podałem. Tego o zmianie stanu skupienia. - prawo boyla mariota mowi o tym, ze jezeli zmienia sie objetos to zmienia sie cisnienie.Na prosty rozum : jezeli zatkasz dysze pompki i bedziesz probowal pompowac, to zmniejszysz objetosc i przez to zwiekszysz cisnienie.Gdy sprezania odetkasz palec, powietrze uleci tj zmieni sie cisnienie a przez to objetosc. Jezeli zatkasz palcem dysze pompki i bedziesz probowal ja napompowac, po czym odciagniesz tlok pomki do samej gory i odektasz dysze - o zobacz, nie ma ssyku, bo gaz rozprezyl sie w cylindrze pompki a przez to zmnienilo sie cisnienie. Zgadzam się jak najbardziej ale tylko w przypadku gdy mamy gaz w formie lotnej. - prawo guy lussaca mowi o tym, ze jezeli zmienia sie temperatura, to zmienia sie cisnienie.Na chlopski rozum: kladziesz butle z gazem na cos co jest gorace. Cisnienie gazu ulega wzrostowi z powodu rosnacej temperatury.Nagle nastepuje bum ! - prawo charlesa mowi o tym , ze jezeli zmienia sie temperatura to zmienia sie objetosc gazu. Dla przykladu : zima gaziaki nie strzelaja, bo z powodu niskiej temperatury gaz nie moze sie wlasciwie rozprezyc ( zmienic swojej objetosci ), przez co nie moze zmienic swojego cisnienia ( patrz prawo guy lussaca ) a jezeli ma niewlasciwe cisnienie to nie moze sie wlasciwie rozprezyc (patrz prawo boyla mariota ). Glownym parametrem decydujacym o skutecznosci gaziakow, jak widzisz jest temperatura. Dlatego gaziaki sa najczesciej uzywane w okresie wiosna -lato- jesien. O tym pisałem też już w moim pierwszym poście w tym temacie. Zapomniałeś o jednej bardzo ważnej rzeczy o której już pisałem. Każdy gaz w odpowiednim ciśnieniu można zmienić w ciecz i ma o wiele mniejszą objętość niż gaz w minimalnie niższym ciśnieniu. Dla przykładu - butla z green gazem. Nowa w ok 3/4 jest zapełniona propanem w stanie ciekłym. Gdy spuszczasz z niej gaz, ciśnienie spada a część cieczy zmienia stan skupienia na lotny i ciśnienie wraca do pierwotnej wartości. Możesz to zaobserwować również na przykładzie przezroczystej zapalniczki. Gdyby ciśnienie spadało przy każdym użyciu płomień ciągle by malał, a jak wiadomo maleje dopiero gdy ciekły gaz się skończy. Quote Link to post Share on other sites
relevant Posted October 30, 2010 Report Share Posted October 30, 2010 A zatem pytaniem jest, czy w naładowanym magazynku GBB choć część gazu pędnego jest na początku w postaci cieczy. Quote Link to post Share on other sites
czaja18 Posted October 30, 2010 Report Share Posted October 30, 2010 A zatem pytaniem jest, czy w naładowanym magazynku GBB choć część gazu pędnego jest na początku w postaci cieczy. Tak, możesz to zaobserwować strzelając z repliką "do góry nogami". Będziesz widział że z lufy wylatuje duża chmura gazu. CO2 w kapsułach 12g również jest w stanie płynnym. Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted October 31, 2010 Report Share Posted October 31, 2010 (edited) @czaja18: jest dokładnie tak, jak piszesz, dla każdej temperatury dany gaz ma pewne ciśnienie równowagi, kiedy występuje zarówno w postaci ciekłej jak i gazowej, dla niższych temperatur jest to ciśnienie niższe, właśnie stąd spadki fps (magazynek i mechanizmy repliki oziębiają się podczas strzelania). Spadki fps ABSOLUTNIE nie biorą się z "mniejszej ilości gazu w magazynku" (ewentualnie przy bardzo małych ilościach ciekłego propanu/co2 w magu i intensywnym strzelaniu przemiana fazowa zachodzi zbyt wolno, ale wątpię czy poza strzelaniem na auto z resztek gazu da się coś takiego zaobserwować). @johny13: zanim coś podlinkujesz i pogardliwie wypowiesz się w stosunku do kogoś oraz napiszesz, że nie czytał podlinkowanych artykułów, sam przeczytaj je ZE ZROZUMIENIEM (bo że czytałeś je W OGÓLE, nie wątpię). Poza wymienionymi zjawiskami w replice na jakikolwiek gaz zachodzą inne, skomplikowane procesy termodynamiczne, jednak te wymienione do tej pory mają przeważający wpływ na odczuwane przez nas ,jako graczy ASG, osiągi i zachowania replik. Pozdrawiam, Laokoon EDIT: @relevant: spróbuj naładować magazynek gbb trzymając butlę z GG dnem do dołu zamiast do góry. Wtedy dostarczysz tylko GG w postaci lotnej (lub prawie tylko, pewnie jakieś kropelki polecą...). Efekt: oddasz jak dobrze pójdzie 2-3 strzały. Dlatego ładując wszelkie magazynki gazowe trzymamy butlę dnem do góry. Edited October 31, 2010 by Laokoon Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 31, 2010 Report Share Posted October 31, 2010 Johny, pieprzysz i nie wiesz w dodatku o czym. Do książek! Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 (edited) Johny, pieprzysz i nie wiesz w dodatku o czym. Do książek! Maszynoznastwo, wydanie czwarte,Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne; J.Kijewski, A.Miller, K.Pawlicki, T.Szolc; Rozdz 6.2, str 122-123. Ten teman nalezy zakonczyc bo prowadzi do nikad. Edited November 1, 2010 by johny13 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts