John Petrucci Posted October 30, 2010 Report Share Posted October 30, 2010 witam dostałem od znajomego GB v2 w częściach, chciałbym go złożyć niestety z zębatki tłokowej zgubiła się ta mała żółta tuleja http://desmond.yfrog.com/Himg401/scaled.php?tn=0&server=401&filename=zebatka.jpg&xsize=640&ysize=640 czy da się użyć tulejki z innej starej zmielonej nikomu niepotrzebnej zębatki? czy trzeba wymienić cały komplet? te tulejki są takie same we wszystkich zębatkach? (tłokowych) na logikę powinny być ;] pozdrawiam ps może ktoś ma taka popsuta zębatkę na zbyciu? Link to post Share on other sites
Zelber Posted October 30, 2010 Report Share Posted October 30, 2010 Użyj w odpowiedniej ilości zwykłych podkładek pod zębatki. Link to post Share on other sites
John Petrucci Posted October 30, 2010 Author Report Share Posted October 30, 2010 (edited) Użyj w odpowiedniej ilości zwykłych podkładek pod zębatki. można w ten sposób i nic się nie stanie złego? w tym momencie jako dystanser służy stare plastikowe stokowe łożysko ;] ale balem się podłączyć silnik ile max powinno się używać podkładek z jednej strony zębatki ? 2? Edited October 30, 2010 by John Petrucci Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted October 30, 2010 Report Share Posted October 30, 2010 Nie ma określenia ile zębatek max. Zależy od grubości podkładek oraz od każdego gearboxa osobno. Można np. walnąć 4 podładki 0.1mm, albo jedną 0.3mm i jedną 0.1mm. Co do tulejki to popytaj po znajomych, może ktoś ma zmieloną zębatkę, i nie będzie jej potrzebował. Niektóre są montowane dość luźno (np w XYTach) a np. ja na swoich G&G mam wepchnięte tulejki na ośki siłą i ni "wuja" żeby je zdjąć. Link to post Share on other sites
poldeck Posted October 30, 2010 Report Share Posted October 30, 2010 Użycie podkładek bądź łożyska to błąd. Popychacz nie bedzie wracał całkowicie do przodu. Musi być tulejka cienkościenna. Link to post Share on other sites
John Petrucci Posted October 31, 2010 Author Report Share Posted October 31, 2010 Użycie podkładek bądź łożyska to błąd. Popychacz nie bedzie wracał całkowicie do przodu. Musi być tulejka cienkościenna. takiej odp potrzebowałem ;) thx Poldeck jak ktoś ma taka zębatkę niech da znać, moi znajomi niestety nie maja już pytałem Link to post Share on other sites
seger Posted October 31, 2010 Report Share Posted October 31, 2010 w VFC jest zrobione tak: podkładka, sprezynka, podkładka, łożysko i działa :) Link to post Share on other sites
Zelber Posted October 31, 2010 Report Share Posted October 31, 2010 Użycie podkładek bądź łożyska to błąd. Popychacz nie bedzie wracał całkowicie do przodu. Musi być tulejka cienkościenna. Racja, nie zauważyłem, że chodzi o zębatkę tłokową. Link to post Share on other sites
Recommended Posts