f1lol Posted November 7, 2010 Author Report Share Posted November 7, 2010 (edited) po fakcie oglądaj -.- odbicie od twardej powierzchni. :P możemy spekulować, że nie trafisz w francuza tylko ścianę obok. ;) Dlatego na początek będę zaczynał od małych odległości do celu. Na początek ok 50cm :hahaha: (żartuje oczywiście) Widziałem niedaleko mnie (w LeroyMerlin) okulary ochronne zo ok. 20PLN cuś takiego: chyba powinno wystarczyć. Tylko jeszcze nie wiem, czy zwykłe przezroczyste, czy żółte? W żółtych podobno lepiej widać w ciemności. Co Wy mi poradzicie? Edited November 7, 2010 by f1lol Link to post Share on other sites
KapitanBomba04 Posted November 7, 2010 Report Share Posted November 7, 2010 W ciemności to lepiej widać w noktowizorze,termowizji,bądź podczerwieni,te żółte to mają zwiększać kontrast (w końcu ludzkie oko najmniej się męczy patrząc na zieleń i jej odcienie).Kto Ci powiedział taką bzdurę,że lepiej w nich widać w ciemności?? Link to post Share on other sites
f1lol Posted November 7, 2010 Author Report Share Posted November 7, 2010 W ciemności to lepiej widać w noktowizorze,termowizji,bądź podczerwieni,te żółte to mają zwiększać kontrast (w końcu ludzkie oko najmniej się męczy patrząc na zieleń i jej odcienie).Kto Ci powiedział taką bzdurę,że lepiej w nich widać w ciemności?? Między innymi dlatego: LINK -tak jak mówiłeś zwiększają kontrast i podobno poprawiają widoczność w nocy. (Może to ściema, nie wiem) Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted November 7, 2010 Report Share Posted November 7, 2010 Te same okulary chodzą na allegro po 7zł. Co do Mk23 STTi nie wiem jak to możliwe, ale mój potrafi wystrzelić nawet 140 kulek na jednym nabiciu. Link to post Share on other sites
CzaroSW Posted November 7, 2010 Report Share Posted November 7, 2010 W ciemności to lepiej widać w noktowizorze,termowizji,bądź podczerwieni,te żółte to mają zwiększać kontrast (w końcu ludzkie oko najmniej się męczy patrząc na zieleń i jej odcienie).Kto Ci powiedział taką bzdurę,że lepiej w nich widać w ciemności?? Co do noktowizora to się zgodzę ale jakoś nie widziałem ,żeby termowizor czy podczerwień poprawiała nocą widoczność. To i to jest do czego innego więc tylko noktowizor się nada. Chyba ,że Twoja tarcza do żywe mięso to niech Ci będzie ten termowizor :icon_lol: Link to post Share on other sites
KapitanBomba04 Posted November 7, 2010 Report Share Posted November 7, 2010 CzaroSW,podczerwień wykorzystuje się np. w kamerach nocnych (stos. przykładowo przez w mercedesach),a termowizję tam,gdzie noktowizor raczej nie zadziała...A co do f1lol,to sam dopuściłeś slusznie,że to może być ściema-tak zabarwione szkła poprawiają kontrast,owszem,ale nie ułatwiają widzenia w ciemności-przy małym natężeniu światła (lub jego braku) zwiększenie kontastu nic Ci nie da-hasło na allegro do tych okularów to "chwyt marketingowy".Dobra,nie róbmy już offtopu (rzeczy z tym nie związane na pw),pozdro Link to post Share on other sites
CzaroSW Posted November 8, 2010 Report Share Posted November 8, 2010 W ciemności to lepiej widać w noktowizorze,termowizji,bądź podczerwieni Sam sobie odpowiedz czym lepiej widać... WSZYSTKO ,a nie tylko ciała żywe. Link to post Share on other sites
Dawidzik1 Posted November 8, 2010 Report Share Posted November 8, 2010 A nie lepiej już kupić pistolet-wiatrówkę ? Skoro ma strzelać tylko do tarczy to było by lepsze rozwiązanie według mnie :) Link to post Share on other sites
f1lol Posted November 8, 2010 Author Report Share Posted November 8, 2010 A nie lepiej już kupić pistolet-wiatrówkę ? Skoro ma strzelać tylko do tarczy to było by lepsze rozwiązanie według mnie :) Z tego co się orientuje to nowej wiatrówki za tą kwotę nie kupisz. Link to post Share on other sites
t0m3k Posted November 8, 2010 Report Share Posted November 8, 2010 (edited) Nie chcę wyjść na cynicznego ale na allegro ale automatyczny pistolet wiatrówka zaczyna się od 120zł a karabinki od 80 a dołożysz nieco i byś mógł sobie pozwolić na naprawdę solidny sprzęt http://www.militaria.pl/norconia_germany/wiatrowka_norconia_germany_protarget_4,5_mm_z_luneta_p3525.xml Edited November 8, 2010 by t0m3k Link to post Share on other sites
f1lol Posted November 8, 2010 Author Report Share Posted November 8, 2010 Nie chcę wyjść na cynicznego ale na allegro ale automatyczny pistolet wiatrówka zaczyna się od 120zł a karabinki od 80 a dołożysz nieco i byś mógł sobie pozwolić na naprawdę solidny sprzęt http://www.militaria.pl/norconia_germany/wiatrowka_norconia_germany_protarget_4,5_mm_z_luneta_p3525.xml To i tak już nie ma znaczenia, bo zamówiłem tamtą Berette M92F na GreenGas :maniak_jezyk: Link to post Share on other sites
Recommended Posts