gloomer Posted November 5, 2010 Report Share Posted November 5, 2010 Witam Mam M4 GFC. No i pech chciał usmażyłem bezpiecznik w mośku. Tak wiem fail, Wymieniłem bezpiecznik. Ale powstał problem. Po podłączeniu wszystkiego i wpięciu batki silnik sam zaczyna kręcić. Sprawdziłem kable i jest niemożliwością przepięcia nigdzie. Bo sprawdzałem to na totalnie wyjęty kablach. Czy jest możliwość, że mośkowi coś odbiło i robi takie jaja? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted November 5, 2010 Report Share Posted November 5, 2010 albo masz zwarcie w elektryce (brak izolacji na kablach w jakims miejscu) albo styki masz caly czas zlączone. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted November 5, 2010 Report Share Posted November 5, 2010 Jaka batka, jaki tranzystor. Mógł się usmażyć. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted November 5, 2010 Author Report Share Posted November 5, 2010 (edited) Jakby się mosiek usmażył to by chyba silnik nie kręcił? Pisałem. Zwarcie na kablach odpada bo sprawdzałem na wyjętych z GB. Styki też nie są złączone. Po usmażeniu bezpiecznika i wsadzeniu nowego takie jaja powstały. Batka to Strike systema 9,6 2000mAh. A mosiek to stock chińczyk z najnowszej generacji JG. Edited November 5, 2010 by gloomer Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted November 5, 2010 Report Share Posted November 5, 2010 Też miałem tak, że coś mi się spaliło w mosfecie (GATE), coś wypadło i walił non stop bez wciskania spustu. Wyjąłem batkę, podłaczyłem spowrotem i działa ok ;) Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted November 5, 2010 Author Report Share Posted November 5, 2010 A mi ten sposób nie pomaga ;). Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted November 5, 2010 Report Share Posted November 5, 2010 Ja bym zrobił tak: Jak spalił Ci się bezpiecznik to go wylutuj i w jego miejsce przylutuj jakis kawałek metalu, najlepiej kawałek przewodu. Nie wiem jak wygląda Twój mosfet ale w mosfecie GATE dało by to radę. Quote Link to post Share on other sites
szumitek Posted November 6, 2010 Report Share Posted November 6, 2010 Poszedł mosfet. Quote Link to post Share on other sites
Luderson Posted November 6, 2010 Report Share Posted November 6, 2010 Potwierdzam mosfet do wymiany miałem tak samo 2 tyg temu. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted November 6, 2010 Author Report Share Posted November 6, 2010 Damn. Zaniosę go jeszcze do złotej rączki może coś mu tam ogarnie. A jak nie to się wrzuci nowy. Dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted November 6, 2010 Report Share Posted November 6, 2010 Weź wymień sam tranzystor. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted November 6, 2010 Author Report Share Posted November 6, 2010 (edited) To powinien mieć :D. A jakby co jaki mosfet polecacie? Taki podstawowy. Żadnych AB itp. Edited November 6, 2010 by gloomer Quote Link to post Share on other sites
Luderson Posted November 6, 2010 Report Share Posted November 6, 2010 (edited) To powinien mieć :D. A jakby co jaki mosfet polecacie? Taki podstawowy. Żadnych AB itp. IRL3713 - podobno masakra nawet radiatora nie potrzebuje na stocku np. JG http://www.piekarz.pl/index.php?page=offer&item=36671 Edited November 6, 2010 by Luderson Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted November 6, 2010 Report Share Posted November 6, 2010 Dokładnie :wink:. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted November 6, 2010 Author Report Share Posted November 6, 2010 Dzięki chłopaki. Kupie to co mi podaliście. Mój miał 200A więc ten będzie lepsze. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted November 12, 2010 Author Report Share Posted November 12, 2010 (edited) Pytanie drugie. Tranzystor wlutowany a silnik nie kręci. Prąd na kablach jest po podłączeniu wszystkiego pod batkę. Jakieś sugestie. Batka na pewno nie. Styki się łączą po naciśnięciu spustu. Edited November 12, 2010 by gloomer Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 14, 2010 Report Share Posted November 14, 2010 Źle zlutowany obwód? Czy tylko wymienialiscie tranzystor? Jeśli daliście jakiś znacząco inny tranzystor w stary układ to może być buba. Jeśli całkiem od zera robiony to musi być błąd. Chyba, zę po drodze usmażyłęś baterię ;-) . Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted November 15, 2010 Author Report Share Posted November 15, 2010 Okazało się, że płytka poszła się kochać. Teraz jest tworzony nowy mosiek :D. Batka nie została usmażona ;). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts