Davidoff Posted March 1, 2005 Report Share Posted March 1, 2005 W moim odczuciu, MC nie zużywał baterii tak szybko jak inne elektryki, których posiadaczem byłem (np. maruiowska MP5SD6) i na dobrze sformatowanej i naładowanej (wolnoładowarką oczywiście) baterii 600mAh wystrzeliwałem ok.600-800 kulek, używając nie tylko pojedynczego, ale też serii. Jednak zaznaczam, że moja styczność z MC przypadła na okres jesienno-zimowy, więc na wiosnę i w lecie, w wyższych temperaturach, liczba ta może być większa (np. w lutym/marcu zeszłego roku na stick'u 600mAh w MP5K PDW wystrzeliłem jednego razu ponad 1000 (chyba około 1100) kulek...). Quote Link to post Share on other sites
Dumek Posted March 1, 2005 Report Share Posted March 1, 2005 Luźno to związane z tematem, ale w moim AUGu (jak jeszcze go miałem :)) naładowana do pełna bateria Mini 600 mAh starczała mi na ok. 900 - 1000 kulek. AUG był firmy TM (a czy jakaś inna firma produkuje AUGi? :roll:), więc w MC51 powinno być podobnie. EDIT: O szmit, Davidoff mnie ubiegł. :) Quote Link to post Share on other sites
Sielny Posted March 1, 2005 Author Report Share Posted March 1, 2005 Z tego co widzę nie jest tak źle:) Spodziewałem się mniejszej ilości kulek. Jeśli nie pasowała by bateria typu V którą proponował DrDestruktor, zawsze jakby co to można mieć druga mini na wszelaki wypadek. Wiadomo że stała, pojemna kolba by załatwiła sprawę ale prawdopodobnie pozostałbym przy składanej-bardziej mnie się podoba. Zresztą obaczę wszystko i wypowiem się więcej jeśli nabędę MC:) Dziekuję za odpowiedzi. Jeśli będę miał kolejne pytania-napisze. Pozdrawiam. Sielny. Quote Link to post Share on other sites
PaD Posted March 2, 2005 Report Share Posted March 2, 2005 mnie bateria w warunkach jesiennych :wink: starczała na max 600 kulek, ale to juz gun stękał. Ja mam pytanie do Davidoffa: JAk dostać się do lufy i komory HU? wykrecilem wszystkie srubki, wyjałem przednią część body razem z cocking handle, gearbox, wszystko , zostala mi tylko główna-plastikowa część body, wykręciłem wszystkie śróbki , moge rozpołowić body w miejscu szczerbinki, ale na wysokosci gniazda maga nie moge :| w gniezdzie pod zaczepem na magazynek jest mała śrubka - wykręciłem ją, chociaż boje sie ze coś tam poluzuje HU - od czego ona jest? aha i jeszcze pytam czy mam sie bac ze nie wloze spowrotem mechanizmu odsuwającego okno wylotu łusek (tu-dostęp do HU) ? bo jak zajrzałem to obawiam sie ze moze byc ciężko to złożyć spowrotem... z góry wielkie dzięki za pomoc Quote Link to post Share on other sites
Davidoff Posted March 2, 2005 Report Share Posted March 2, 2005 EDIT: O szmit, Davidoff mnie ubiegł. :) Hehe 8) zawsze jakby co to można mieć druga mini na wszelaki wypadek Przez pewien czas miałem dwie baterie Mini (a może to było przy okazji AUGa... mniejsza o to 8) ) i była to ilość dla mnie zupełnie wystarczająca. JAk dostać się do lufy i komory HU? Opis jest bardzo rzetelny, ale, eee, jakby to powiedzieć... Ja nigdy sam tego guna nie rozkładałem 8) Zawsze zlecałem to znajomemu z sklepu airsoftowego. Jak chcesz, napisz mu PW - nazywa się: VIPER TB. Quote Link to post Share on other sites
Sielny Posted March 13, 2005 Author Report Share Posted March 13, 2005 Jakie kulki najlepiej współdziałają z MC? Nie chodzi mi o producenta(prawdopodobnie będzie to TM lub Excel) lecz o wagę. Nie strzelałem nigdy z elektryka i nie wiem do końca jaka waga kulek będzie optymalna dla stockowego MC51 TM. Prosze o odpowiedź. Sielny. Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted March 13, 2005 Report Share Posted March 13, 2005 Zależy jak sobie hop-upa ustawisz :wink: Quote Link to post Share on other sites
Sielny Posted March 13, 2005 Author Report Share Posted March 13, 2005 Słyszałem wiele opini o większej celności kulek ciężych oraz o tym że jeśli kulki są zbyt lekkie lecą gdzie im sie podoba. Waga kulki ma też wpływ na prędkość wylotową. Czy np: kulki 0.2g nie będą zbyt lekkie? Zakładam porządne ustawienie hop-upa. Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted March 13, 2005 Report Share Posted March 13, 2005 No, tak na szybko, bo sie troche śpieszę ;] Do aegów ludzie używają kulek w przedziale wagowym od 0.2 do 0.28 (ale oczywiście jeśli ktos potrzebuhe, np. do tuningowanego aega to bierze cięższe) I dobrze słyszałeś, kulki cięższe są mniej podatne na czynniki atmosferyczne i przez to celniejsze, ale automatycznie przez swą wagę lecą bliżej. Ja polecam kulki 0.25. Wg mnie dzielnie radzą sobie z naturą, lecą na tyle ile trzeba... :wink: A już najlepiej będzie jak potestujesz aega na różnych kulkach. Postrzelaj, zobacz które Ci najbardziej pasują :wink: Jakby ktoś miał zastrzeżenia, to piszcie, ja sie za specjaliste nie uważam, ale na chłopski rozum chyba napisałem nienajgorzej :wink: pozdrawiam, PieTrzaK Quote Link to post Share on other sites
Sielny Posted March 13, 2005 Author Report Share Posted March 13, 2005 Dziekuję za wszelakie informacje i opinie. Właśnie zamówiłem sobie MC:):) Jak oglądnę, obadam, ostukam, oddam pierwsze strzały to napiszę jak wrażenia. Ależ jestem podjarany.. Pozdrawiam. Sielny. Quote Link to post Share on other sites
Davidoff Posted March 14, 2005 Report Share Posted March 14, 2005 Hehe 8) Co do kulek, to w czasie użytkowania przeze mnie MC strzelałem nim z kulek 0,2g, 0,23g i 0,25g. Kolega z drużyny, również posiadający MC, najbardziej chwali sobie 0,23g - jakby stworzone dla tego karabinka :wink: (duży zasięg, niewiele krótszy od 0,2g, a także lepsza celność). Ja jednak przez dłuższy czas używałem 0,2g, właśnie po to, żeby osiągnąć jak największą prędkość wylotową. Jednak pozostawiam wybór Twojemu uznaniu - generalnie dostosowywałem kulki do aury pogodowej (cięższe przy wietrze, etc.), a także do rodzaju scenariusza (jeśli miałem dawać ogień osłonowy - po co było przepłacać :wink: - strzelałem z 0,2g). Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
DrDestruktor Posted March 14, 2005 Report Share Posted March 14, 2005 Witam chciałem dodać swoje dwa grosze ja w mc51 najlepiej wspominam 0,23 sa one pomiędzy 0,2 a 0,25 więc łączą zalety obu wcześniej wymienionych a możliwe jest że poprostu lepiej współgrają z mniejszą mocą i krótszą lufa jaka dysponuje mc51 Quote Link to post Share on other sites
vroobell Posted October 3, 2005 Report Share Posted October 3, 2005 Pytanie pewnie trywialne, ale jeszcze sie nie znam na tym za bardzo. Jakie magazynki pasuja do mc51? Czy sa to wszystkie pasujace do serii g3? Quote Link to post Share on other sites
Witchdoctor Posted October 3, 2005 Report Share Posted October 3, 2005 tak. pasują też te od PSG. Quote Link to post Share on other sites
vroobell Posted October 5, 2005 Report Share Posted October 5, 2005 no to jasne z magami. moze sa jakies nowe uwagi z uzytkowania po sezonie wakacyjnym? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts