Grey Fox Posted January 18, 2005 Report Share Posted January 18, 2005 Witam, kumpel ostatnio kupił beretke z marui... Problem w tym że ona ma hop-up do kulek 0.25g... a na takie go nie stać. Używa w tej chwili 0.2g jak wszyscy... Pytanie brzmi: Jak zmniejszyć siłę podkręcania kulki przez Hop Up? Czy nie zniszczy to żaden sposób Hop Up'u? Pozdrawiam PS: Jeżeli temat sie powtarza lub jest banalny to moderator może wyrzucić... ale ja chce to wiedzieć ze względu na chęć zakupu SOCOMa z Marui Link to post Share on other sites
Px Posted January 18, 2005 Report Share Posted January 18, 2005 zawsze mozna go potraktowac olejem silikonowym :) tylko to bedzie pewnie za krótko trwało albo hop'up w ogóle nie bedzie podkręcać kulek przez jakiś czas :) Link to post Share on other sites
Hargin Posted January 18, 2005 Report Share Posted January 18, 2005 pytanie bardzo filozoficzne w przeslaniu; np. "jak rozpiac bluze, ktora nie ma rozpiecia" jesli wiesz do jakich kulek pistolet jest zaprojektowany, to kup te kulki, a nie kombinujesz jak kon pod gorke - zawsze mozesz nizej celowac :D Link to post Share on other sites
Stolar Posted January 18, 2005 Report Share Posted January 18, 2005 Hargin, PieTrzaK nie przesadzajcie. Pytanie wcale nie jest takie głupie. ASG to nie tanie hobby – fakt. Ale odrobina wyrozumiałości naprawdę nie zaszkodzi. Nie rozmawiamy tu o kulkach do np. elektryka tylko do sprężynki za 150 zł. Poza tym uważam że osłabienie hop-upa ma jedna ważną zaletę. Zasięg specjalnie się nie zmieni(wydłuży się maksymalny kosztem skrócenia skutecznego bądź pozostanie prawie bez zmian). Zmieni się za to prędkość kulki. 0,05 g różnicy masy to niewiele jednak da się zauważyć zwłaszcza na końcowych metrach a widok kolegów robiących matrixa przed naszymi kulkami wcale nie cieszy(a lżejsze kulki + słabiej podkręcane a tym samym słabiej spowalniane kulki na hop-upie = szybsze kulki :twisted: ). Ostatecznie możesz faktycznie zacząć kupować kulki 0,25 g – przy aktualnych cenach np. w camo nie jest to wcale taki duży wydatek(choć i tak wyższy od 0,2g). I rozwiązanie problemu: 1 Sposób(niestety wiąże się z utratą gwarancji – min. dlatego mój kolega przynajmniej na razie zrezygnował z przeróbki): Należy rozebrać pistolet i wyciągać lufę wewnętrzną. Zaglądając w głąb lufy zewnętrznej od strony wyrzutnika łusek powinniśmy dostrzec miejsce w którym zaczyna się „komora hop-up”. Należy ten element delikatnie spiłować w miejscu gdzie styka się on z gumka hop-up(od góry). Dzięki temu gumka hop-up będzie mniej ściśnięta – osłabi się jej działanie gdyż nacisk na nią będzie mniejszy. W razie gdybyś spiłował zbyt dużo możesz ten błąd naprawić podkładając pod hop-up jakąś karteczkę lub „odbudowując” spiłowaną warstwę komory jakimś klejem lub nawet kilkoma warstwami farby. Niestety nie mogę ręczyć za ten sposób w 100%. Z moich obserwacji wynika ze hop-up w springach marui i UHC działa głównie dzięki specjalnej nadlewce/uformowaniu wewnątrz gumki a nie na zasadzie nacisku na okrągłą uszczelkę jak to ma miejsce w AEG. Niemniej jednak zmniejszenie nacisku na tą wypustkę powinno pomóc – chodzi nam przecież o tylko delikatne osłabienie hop-upa. 2 Sposób: Myślałem też o wstawieniu hop-upa od guna UHC. Do socoma powinień pasować ten od USP lub od dowolnego innego modelu UHC przy założeniu że wszystkie są takie same. Wniosek ten wyciągam na następującej podstawie: - USP UHC oraz SIG SAUER UHC mają identyczne wyięcia na lufie oraz identyczne gumki hop-up - USP TM i socom TM jeśli chodzi o konstrukcję „komory hop-up” praktycznie się nie różnią(w przypadku berety kolegi jest analogiczny model z UHC więc problemu z dopasowaniem nie powinno być) - gumka UHC powinna pasować do TM ponieważ UHC są kopiami TM(np. USP obu firm są identyczne jeśli chodzi o części i mechanizmy – wykonanie i materiały oczywiście leprze u TM a różnica w działaniu hop-up wynika zapewne tylko z różnej twardości gumy użytej do jego produkcji lub właśnie minimalnych nie widocznych gołym okiem róznic w wymiarach komów hop-up) Podsumowując: powinny pasować ale nie sprawdzałem ponieważ socom nie jest mój. O samą gumkę od UHC popytaj na tajgunie. Wszystko robisz na własne ryzyko. Jeśli wprowadziłem Cię gdzieś w błąd to przepraszam. Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted January 19, 2005 Author Report Share Posted January 19, 2005 dzieki wam chłopaki... zastosujemy sie do poleceń... Stolar: nie martw sie. nie pozwe cie o niszczenie niemojego gnata :wink: PS jezeli moderator uzna za stosowne to wątek można zamknąć Link to post Share on other sites
Wolv Posted February 23, 2005 Report Share Posted February 23, 2005 A na jakie kulki jest nastawiony HU w mp5a3 TM?? Link to post Share on other sites
Stolar Posted February 23, 2005 Report Share Posted February 23, 2005 Teoretycznie 0,25 g Praktycznie 0,2 g Poszukaj! Link to post Share on other sites
Wolv Posted February 23, 2005 Report Share Posted February 23, 2005 ThX !!!! Link to post Share on other sites
Lechu Posted February 25, 2005 Report Share Posted February 25, 2005 Nie czytałem całości tego tematu ale mam ta berette i wale kulkami goldfire 0.2g za 80zł..i i lekko podkręcaja a tak pozatym to co to za kolega ze mu 9 zł szkoda 6000szt 0.2g 80zł 6000szt 0.25g 89zł nie wiem w czym problem ja wole te 0.2 bo na 0.25 slabiej leca a mi zasieg potrzebny w naszej lokacji. Link to post Share on other sites
Recommended Posts