rubbers2 Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 Tsiętopry! Z góry zaznaczam, że jestem niemal kompletnie zielony, a cała moja wiedza o ASG opiera się na tym forum, oraz filmach z "jutuba". Ciocia wyszukiwarka nie odpowiada (albo to ja źle szukam ;) ), rownież wójek Gooogle nie przynosi porządanych wyników. W tym temacie piszę, gdyż zarejestrowany jestem dłużej niż 3 miesiące, więc nie mogę zakładać tematów na forum dla zielonych, a to wydało mi się najodpowiedniejsze. Chciałbym też ostrzec i przeprosić za błędy ortograficzne, wynikłe z mojej dysortografii (staram się jak mogę, ale, jak to mówią, mylić się rzecz ludzka). Zainteresowałem się airsoftem jakieś 2-3 lata temu, i od tego czasu śledzę wmasg.pl, a także różne filmy o Airsoftowej tematyce (np. filmy Scoutthedoggie-go, Oddys Airsoft, redwolf airsoft, airsoft gi itp.). Moje zainteresowania dotyczą głównie strzelectwa wyborowego. Czytałem ten temat, a także inne wypowiedzi na temat "zielonego" i snajperstwa, rownież o kosztach, ale mnie bardziej interesuje coś pomiędzy assaultem, a scoutem. I tu pojawia się mój dylemat. Znalazłem dla siebie 4 repliki do upgrade-u. W tym problem, że wszystkie mi się podobają a i cenowo (po ulepszeniu) są podobne. Najtańszy w stocku jest M15A4 Sportline, po włożeniu precki i nowej gumki HU (planuję to zrobić we wszystkich 4) cena waha się ok. 600-650 PLN. Jest to jednak eM-ka bardziej dla typowego assaulta niż "wyborowca"(krutszy chwyt przedni i składana kolba). I tu na scenę wchodzi ta replika (długi chwyt przedni i lufa standardwa oraz stała kolba) . Po standardowym tuningu wychodzi ok. 700 PLN, co dla mnie, osoby skazanej na kieszonkowe, bez możliwości dorobienia czego kolwiek jest już drogo. Teoretycznie sytuację mogą uratować dwie pozostałe repliki Bar 10 i Well L96. W przypadku tańszego bar-a na początek zmienił bym tylko gumkę HU, preckę dopiero po pewnym czasie (koszt precki którą znalazłem 200 PLN, a nie chcę się bawić z modyfikowaniem, AEG-owskich, gdyż moje umiejętności manualne są w tym zakresie raczej mierne), natomiast w well-u najpierw preckę. W ogólnym rozrachunku najtańszy wydaje się bar 10, jednak w tym przypadku i tak musiał bym się zaopatrzyć w boczną z full auto (galaxy mp5k) co dodakowo podnosi cenę. W przypadku AEG-ów trzeba równierz koszt baterii, ładowarki oraz lunety (bar i l96 to sprężyny, więc nie trzeba baterii, a lunety w zestawie). Teoretycznie najlepszym wyborem wyborem byłby ten karabin, szczególnie, że jest tańszy w stocku niż L96, oraz, jako że to eM-ka, jest duża ilość części na rynku,oraz jest używana przez S.A.S., na którym zamierzam się wzorować. Jednak mimo wszystko oba springi mają większy klimat, szczególnie uwielbieany przeze mnie model L96, ale AEG-i są tańsze, popularniejsze, oraz markowej firmy. Dodam jeszcze, że strzelać się zamierzam dopiero po skończeni 17 roku życia, a przez te dwa lata zberać sprzęt (większość już upatrzona i czeka na zakup) i trenować strzelając do tarcz. Pozdrawiam, rubbers2 P.S.Sorki, rzem, się tak rozpisał, ale zbierałem się do napisania tego przez 3 miechy. Quote Link to post Share on other sites
Roni92 Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 (edited) Spoko, ale dam ci taką rade od siebie zanim zdecydujesz się na bycie strzelcem wyborowym, szturmowcem czymś pomiedzy, czy kimkolwiek żebyś poszedł na jakąś strzelanke niedzielną w swojej okolicy, ktoś na pewno ci pożyczy replike i byś zobaczył jak to jest. Bo gadanie o replikach jeśli nie byłeś na strzelance nie ma sensu. Wg mnie świetną repliką bedzie m14 cymy, wprawdzie nie strzelałem z niej, ale ma ogólnie bardzo dobre opinie, dobra celność i zasięg w stocku i nie zniechęcisz się próbując "snajpić" ze stockowym warriorem, bo masz full auto, które jak się przekonasz bardzo się przydaje, odpowiednią jak na początek moc no i coś w klimacie strzelca wyborowego. Edit: O sportlajnach zapomnij. Edited November 10, 2010 by Roni92 Quote Link to post Share on other sites
rubbers2 Posted November 10, 2010 Author Report Share Posted November 10, 2010 Rzeczywiście, nie pomyślałem o M14 :) Co prawda nie jestem fanem (ani antyfanem ;) ) tej broni, ale wydaje się odpowiednim kompromisem. A propos strzelanek, to byłem, nawet się strzelałem, tylko w tym problem, że większość jej uczestników miało "replikę mejd in czajna" z tanich militarii, tylko jeden miał m4 boyi, z której strzelało się nawet nieźle, ale jak mogę mieć firmówkę za cenę chińczyka, to wolę firmówkę ;) Niemniej dzięki za radę. Pozdrawiam, rubbers2 Quote Link to post Share on other sites
karolus20 Posted November 13, 2010 Report Share Posted November 13, 2010 (edited) Te twoje "firmówki" są gorsze od chińczyka... Chyba słabo śledziłeś forum, bo nie wiesz że Sport Line CA to wielka porażka. Sport Line słabo nadaje się na replikę typowo szturmową, a ty celujesz w coś para snajperskiego. 2 "snajperki" które podałeś to także nie jest mistrzostwo świata, ale nie wiem jak BAR JG bo z Warriora dało by się coś ciekawego złożyć, jednak zapewne znudzi ci się taka zabawa i będziesz jako kolejny wystawiał "Uber Snajpe Pierdylion FPS" na allegro, i wymienisz to na szturmówkę i zostaniesz w punkcie wyjścia. Również polecał bym ci M14 Cymy jednak trudno je dostać używane, nie mówiąc o nówce. Lepiej zastanów się nad repliką typowo szturmową, a ominiesz sporo problemów związanych z zakupem repliki snajperskiej/para snajperskiej. Co do reko SAS to zapewne zejdzie na dalszy plan i ograniczy się zapewne do munduru i ew. jakiejś jeszcze pierdoły, bo całkowita rekonstrukcja tej jednostki kosztuje dużo pieniędzy i nerwów. EDYCJA : Myślałeś już o DOBREJ ochronie oczu ? Edited November 13, 2010 by karolus20 Quote Link to post Share on other sites
rubbers2 Posted November 14, 2010 Author Report Share Posted November 14, 2010 (edited) Witam. 1. M14 cymy znalazłem na zbrojowni za 650 PLN (dla mnie za drogo) 2. Bolle x1000 RX to chyba są dobre gogle? 3. Biorąc pod uwagę, że moje zamiłowanie do S.T.A.L.K.E.R.A. jest równe miłości do SAS-u, oraz uwzględniają promocje replik APS na taiwangunie (a także dość przychylną recenzję na wmasg) obecnie rozwarzam ASR101 (eM-ka), ASK204 (AK drewno) i ASK204P (AK tactic z szyną) (ew. JG608-3 lub -5 , z powodu że G36 z lunetą też się pojawił w grze) 4. W moim przypadku "reko" SAS-u polega na kombinezonie, kamizelce, kominiarce i hełmie w kolorze black ew. mundur w DPM. Z broni, to wyczytałem, że używają m.in. L96 (stąd well), M4 (stąd sportline) oraz MP5. W ostatnim przypadku myślałem o MP5A5 B&T ASGDK , ale nie mogłem znaleźć jakichś sensownych informacji o niej (może ktoś pomoże?), a inne mp5 cenowo zaczynają się od 700 PLN Pozdrawiam, rubbers2 P.S. O "sportlajnach" czytałem, owszem, że są słabe i ogólnie niewypał, ale słyszałem wiele opini, że po tuningu jest równy stockom wyższej klasy (i ceny) tego samego producenta, a ja tuning planwałem (rozłożony na ponad 2 lata, ale jednak ;) ) Edited November 14, 2010 by rubbers2 Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted November 14, 2010 Report Share Posted November 14, 2010 MP5 ASGDK to MP5 JG o innej nazwie. APS robi gówniane eMki, czyli odpuść sobie. Za to kałasze tej firmy to nie tragedia, ale CYMA lepsza. A G36 JG jest z tego co podałeś najlepszym i chyba jedynym wyborem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts