Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Broń główna do zwiadowcy do 400zł

Recommended Posts

Witam. Co radzicie przyszłemu (oby) zwiadowcy jako broń główną w terenie. Chodzi mi głównie o to, żeby broń nie była zbyt głośna, oraz żeby można trafić w człowieka z 50 m (jeżeli nie ma takiej repliki w tym przedziale cenowym to replika, która jest najmniej wykrywalna w polu bitwy). Poza tym wolałbym, żeby nie była na gaz.

Najmniej wykrywalna? VSR od TM, ale to nie ta półka cenowa, więc jest jego kopia od JG,BAR 10. Możesz dostać do 500zł, wraz z lunetą itp.

Licz się z tym, że jest snajperka sprężynowa, więc coś trzeba umieć, żeby wygrywać z elektrykami - hicapami.

A elektryki? Można próbować wyciszać itp, ale to już nie ta kasa.

Wg mnie,

- najlepsza to mp5-SD z integrowanym tlumikiem.

Dalej - dowolna replika, byle byla w miare wygodna w operowaniu ( np m733, m4, AKM(S), AK105, AKSU, SA80, mp5, g36c, g36K ) wraz z tlumikiem. Porzadne wypodkladkownie, przesmarowanie, przelozenie kul zebatych, typ motoru, typ cylindra ( pelny cylinder typu 0 lepiej wytlumia niz pozostale typy), typ glowicy, typ sprezyny, jest podstawa do dobrego wytlumienia repliki

Kamizek - chikom lub ruski stanik : kamizelki piersiowe, chestrig'i etc

Umundudownie powinno zapewnic mozliwosc maskowania lub przypinania lokalnej zieleni. Majprosciej jest doszyc odpowienie szlowki tu u uwdzie ( barki, ramiona, piersi)

Nakrycie glowy - jesli masz kapelusz, to przewlecz go sznukriem tak aby miec siatke. Pozniej bedziesz mogl powsciskac trawe i inna zielenine:). Jesli masz czapke lub cos innego, to pozostaje ci nic innego jak doszycie szlowek i przewlecenie ich sznurkiem.

Kombinacji jest setka jak nie milion ;)

Edited by johny13

BerylPL

Możesz podać jakiś dokładny model i (jeżeli można) link do sklepu. Tak poza tym, na razie wystarczy, żeby broń nie pudłowała.

Johny 13

Odnośnie wyposażenia, dziękuje za rady, ale chyba na początek wystarczy mundur wojskowy, kapelusz (dzięki za podpowiedź, bo miałem dylemat między hełmem, a kapeluszem) i oczywiście gogle

Huh.

Ja powiem od drugiej strony:

Szukaj replik, gdzie między gearboxem a body repliki jest dużo miejsca (tak chyba jest w aug'ach). I potem (zakładam, że wolisz samemu nie grzebać w gearboxie):

1.dajesz komuś doświadczonemu w składaniu replik swój nabytek a on:

a)poprawnie podkładkuje zębatki (na ogół chińskie stockowe repliki nie są poprawnie spodkładkowane)

b)wypełnia przestrzeń między gearboxem a body repliki matą wygłuszającą

c)doszczelnia caluśki układ taśmą teflonową, aby było idealnie szczelne

d)odpowiednio smaruje gearbox

e) zamontuje nową gumkę HU

2. Jeżeli dozbierasz na tuning lub od razu zdecydujesz się wydać więcej, to do powyższych punktów dołączają:

a) dobry, duży, gruby tłumik (np. od Silesia Factory)

b) zestaw cichych głowic (a jak będzie troszkę więcej pieniędzy, to dobry zestaw Bore-Up)

c) pełny cylinder (typ0) ale tylko, jeżeli masz lufę minimum 500mm (w innym przypadku poprawi to wyciszenie, ale pogorszy celność)

d) jeżeli będziesz gotów wydać jeszcze troszkę (nie tak troszkę...) pieniędzy, to silnik i zębatki do wymiany

Nie pisałem to raczej o rzeczach, które miałyby wpłynąć na zasięg, a jedynie na wyciszenie (wyjątkiem jest gumka Hop-Up). Jeżeli wolisz pójść w stronę wyciszenia, to radziłbym zamontować sprężynę typu m100, może i m90. Jeżeli naprawdę chcesz być ZWIADOWCĄ a nie cichym zabójcą, to martw się przede wszystkim o kamuflarz, a replika powinna służyć Ci głównie do cichego ubicia kogoś, kto podszedł za blisko Ciebie i mógł Cię zobaczyć. Wtedy 50m zasięgu nie trzeba.

Pozdrawiam,

Laokoon

PS tak, aug od JG niestety przekracza Twoje wymagania cenowe dla repliki, jednak na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad używkami (3 na 4 repliki kupiłem używane i nie zawiodłem się)

Johny 13

Odnośnie wyposażenia, dziękuje za rady, ale chyba na początek wystarczy mundur wojskowy, kapelusz (dzięki za podpowiedź, bo miałem dylemat między hełmem, a kapeluszem) i oczywiście gogle

Od biedy kupujesz parke ( na lato DPM, na jesien Flectarn BW, choc uwazam iz lepsza jest parka Flectarn BW ) i modernizujesz ja tak jak zostalo to opisane wyzej ( szlowki na kapturze, na ramionach oraz barkach abys mogl powkladac galezie, trawe etc ) , doszywasz 2 sznurki do kaptura abys mogl go zwiazac za glowa ,tak aby ci nie spadal na oczy oraz doszywasz zepa z tylu kaptura tak , asbys mogl dokonac reguacji jego glebokos ( mam tak w swojej parce BW )

Do parki DPM mozesz doszyc pod pachami zamki blyskawiczne ( o ile ich nie ma ), aby miec wentylacje ktora mozesz regulowac. Taki prosty wynalazek ulatwia zycie, i to znacznie.

Dlaczego uwzam iz parka Flectanr BW jest lepsza ? Bo ma idealny kamuflaz na jesien, a latem i tak bedziesz wkladal we szlowki wszelaka zielenine, wiec z kamuflazu bedzie niewielki porzytek.

Za swoj chinski stanik dalem ok 40zl. Wbrew pozorom, mimo iz chinskie, jest cholernie wytrzymale ( szyte dla armi ). Mozna w nim upchac 3x2 magi od AK74 ( jesli stanik namoczysz i rozciagniesz magazynkami ) +4 granaty w pozostalych kieszeniach albo tak jak ja, wkladasz zapalniczke miedzy 2 magi od mp5, laczysz je za pomoca tasmy i wrzucasz do kieszeni satnika. Wtedy nie trzeba rozciagac.

bex-chestrig-chicom-olive-details1.jpg

http://www.airsoftworld.net/catalogsearch/result/?q=chest+rig&cat=

Edited by johny13

http://www.taiwangun.com/karabiny_snajperskie/mb-01_olive_well-2362.html

W sumie to powinieneś się zdecydować czy chcesz spręzynówkę/gazówkę czy AEG. Springi i gaziaki bez blowbacku są dość ciche, w AEG nie ma bata, nie wyciszysz całkiem wycia silnika i zębatek, jakiś tam hałas z tego zawsze będzie.

- najlepsza to mp5-SD z integrowanym tlumikiem.

Dalej - dowolna replika, byle byla w miare wygodna w operowaniu ( np m733, m4, AKM(S), AK105, AKSU, SA80, mp5, g36c, g36K ) wraz z tlumikiem. Porzadne wypodkladkownie, przesmarowanie, przelozenie kul zebatych, typ motoru, typ cylindra ( pelny cylinder typu 0 lepiej wytlumia niz pozostale typy), typ glowicy, typ sprezyny, jest podstawa do dobrego wytlumienia repliki

Ciekawa teoria :o

http://www.taiwangun.com/karabiny_snajperskie/mb-01_olive_well-2362.html

W sumie to powinieneś się zdecydować czy chcesz spręzynówkę/gazówkę czy AEG. Springi i gaziaki bez blowbacku są dość ciche, w AEG nie ma bata, nie wyciszysz całkiem wycia silnika i zębatek, jakiś tam hałas z tego zawsze będzie.

Ciekawa teoria :o

Ciekawa teoria rozumiwania funkcji zwiadowca - rozpoznaie.

Edited by johny13

Dosyć dobrą repliką jest cm.028

Dobrą repliką jest dlatego że ma metalowy gearbox, ale gdybyś dołoży lufę precyzyjną to byłaby większa celność, ale nie taka jaką ty żądasz.

Jemu chodzi o cichą broń, jak najcichszą i w miarę celną. CM.028 nie jest cichą bronią, a jeśli by chciał, to nie będzie wygodnie mu w tym chodzić, a ma to być broń dla zwiadowcy, czyli mała albo snajperka. Polecam MP5 SD + tłumik, tak jak ktoś mówił

Edited by Sick!

Duży i gruby tłumik SF nie zalicza się do dobrych. Te małe ich tłumiki są ciężkie a co dopiero duże modele. Dobre tłumiki to TM, G&P, KA i pare innych.

Sorry, że pytam w tym temacie.

Na czym polega jego niższość w porównaniu z TM, G&P, KA? Pytam, bo zamierzam zaopatrzyć się w tłumik 320x50mm od SF. Duża waga i brak oznaczeń/wzorowania na tłumikach do ostrych broni mnie nie martwi, jeżeli jednak pod względem wytłumienia strzału wygrywają tłumiki wymienionych przez Ciebie firm, to zmienię kierunek poszukiwań.

We wszystkich przeglądanych przeze mnie do tej pory tematach ludzie zachwalali SF, jednak mogło to być spowodowane dobrym stosunkiem wytłumienie/cena, a nie dobrym wytłumieniem w skali bezwzględnej, dlatego wolę się upewnić.

Pozdrawiam,

Laokoon

W skali bezwzględnej? Tłumiki firmowe sobie rozmontujesz i ew wymienisz nadzienie. Ja np wymieniam zawsze gąbkę od wylotu tłumika na własną, resztę zostawiam. SF są nierozbieralne o ile nic się nie zmieniło. Tłumią przeciętnie/dobrze ale nie lepiej lub gorzej od tłumików TM czy KA. Zwłąszcza po wymianie ostatniej gąbki. Stosunek cena/to co oferują mają dobry ale w skali bezwzględnej są raczej przeciętne. I ciężkie.