McKing23 Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 (edited) Witam niedawno z ASGshopu dostałem nowy aku G&P 1100 mAh 8,4v. Jak przyszła zgodnie z instrukcjami asgshopu aku doładowałem do napięcia 10,1 czyli do pełna, minęło kilka dni i czy przed strzelanką mogę doładować pakiet czy muszę już rozpocząć proces formowania? Gdy zadzwoniłem do ASgshopu serwisant powiedział że spokojnie mogę doładować, bo te pakiety pasiadają mały efekt pamięci, ale od czasu do czasu muszę rozładować i naładować do pełna. wskazówka serwisanta asgshopu jest słuszna? Czy mogę swobodnie doładować pakiet i przeprowadzić formowanie później? Edited December 3, 2010 by McKing23 Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 A sprawdziłeś ile V pakiet miał przed 1 doładowaniem?. Najlepiej jest uformować pakiet przed użytkowaniem . Czy masz ładowarkę która pokazuje ile wbiła mAh do pakietu? Quote Link to post Share on other sites
McKing23 Posted December 3, 2010 Author Report Share Posted December 3, 2010 (edited) mam zwykłą ładowarkę instrukcje z asgshopu nakazują doładowanie przed formowaniem a po rozmowie z serwisantem wynika że formowanie w tym pakiecie jest sprawą drugorzędną. Edited December 3, 2010 by McKing23 Quote Link to post Share on other sites
McKing23 Posted December 4, 2010 Author Report Share Posted December 4, 2010 http://www.sterowaneradiem.pl/2009/10/czy-trzeba-formatowac-pakiet-akumulatorow/ znalazłem ciekawy artykuł na ten temat. Już 2 wiarygodne źródła mówią ze nimh nie ma potrzeby formowania. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Proponuje formować pakiet bo nie masz wiedzy ile mAh wbiło się za 1 ładowaniem. Te ogniwa są mniej podatne na pamięć niż NICD ale warto zadbać o pakiet .A dopiero potem w użytkowaniu rozładowywać np. co 3 ładowania. Rzuć okiem na ten temat Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted December 5, 2010 Report Share Posted December 5, 2010 Oj tam oj tam, przy takich poborach prądu jak mamy w ASG, to formowanie nimhów jest niepotrzebne :) Znam nawet opinie, że nimh najlepiej chodzi, jak go się w ogóle nie forumuje. Robisz pakiet, ładujesz i do modelu. Przez pierwsze 2-3 ładowania naprawdę niezłego kopa ma :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts