QbasH Posted December 17, 2010 Report Share Posted December 17, 2010 Witam, jest problem i to duży, a mianowicie: Replika po podłączeniu baterii cały czas strzela bez naciśnięcia spustu, nieistotne czy jest na safe czy auto czy semi - strzela, przez co prawie załatwiłem lipola.... Pierwsza myśl to oczywiście styki. Rozkładam gb wyciągam styki są w stanie idealnym, sprężyna odbija i nie zawiesza się. Kable całe, nie ma przebicia. Druga myśl mosfet. I teraz pytanie do forumowiczów czy uszkodzenie mosfeta może dać taki efekt nawet gdy styki są rozłączone? Z góry dzięki. Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted December 17, 2010 Report Share Posted December 17, 2010 Ja też tak miałem, uszkodził mi się mosfet, wcisnąłem spust w trybie full auto- strzela, puściłem spust- dalej strzela. Odłączyłem batke i wszystko było już ok. Dodam, że z mosfeta wypadła mała część. Dla pewności i bezpieczeństwa wymontowałem mosfeta i wszystko dobrze działa. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted December 17, 2010 Report Share Posted December 17, 2010 Albo przebicie, moja M16tka jak ją podrzuciłem albo odwróciłem do góry nogami, strzelała. Powodem było przebicie, kable dotykały metalowej prowadnicy kolby i istkrzyły i tak strzelał. Nie umiem tego dobrze wytłumaczyć bo nie znam się na elektryce. Quote Link to post Share on other sites
Soul reaper Posted December 18, 2010 Report Share Posted December 18, 2010 Tak, uszkodzony mosfet daje taki efekt. Poszła bramka i prąd leci tak jakby styki były wiecznie złączone. Wymień mosfeta. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted December 20, 2010 Report Share Posted December 20, 2010 Potwierdzam. Mosfet po prostu od razu robi zwarcie. Quote Link to post Share on other sites
QbasH Posted December 21, 2010 Author Report Share Posted December 21, 2010 Wywalo mośka i działa :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts