Olek96 Posted December 23, 2010 Report Share Posted December 23, 2010 Witam! Mam problem z montażem kolby składanej w M4, otóż, na początku miała kolbę stałą, ale teraz udało mi się zakupić skłądaną i nie do końca wiem, jak ją zamontować. Udało mi się już ją przykręcić, ale użyłem uszczelki (okrągłe, metalowe, nie wiem dokładnie jak się nazywa) z kolby stałej, więc wystaje mi dosyć spory kawałek gearboxa. Nie mogę przełożyć kabli przez otwór w nowej uszczelce, z uwagi na duży wtyk baterii, więc pytam, czy są jakies pomysły na zakrycie gearboxa? Czy jest jakiś sposób, by przełożyć kable na przód karabinu bez otwierania gearboxa? A może uciąć po prostu ten kabel w miejscu, gdzie mógłbym przełożyć go przez tą metalową uszczelkę od kolby składanej, przełożyć i ponownie go połączyć? Lub zostawić tak, jak jest i nic nie powinno sie stać? Oto zdjęcie do moich pytań: http://i53.tinypic.com/jtlwqw.jpg Z góry dzięuję za odpowiedź. Link to post Share on other sites
seger Posted December 23, 2010 Report Share Posted December 23, 2010 kable chowasz w prowadnicę. Link to post Share on other sites
Paulina Posted December 23, 2010 Report Share Posted December 23, 2010 zdejmij górę body i puść kable wzdłuż gb aż do przodu przez to coś, co się żabką odkręca :) U mnie działało. Link to post Share on other sites
petarda Posted December 23, 2010 Report Share Posted December 23, 2010 (edited) Możesz odciąć złącze i wymienić na Deans i po kłopocie. Edited December 23, 2010 by petarda Link to post Share on other sites
Olek96 Posted December 23, 2010 Author Report Share Posted December 23, 2010 (edited) A orientuje się ktoś z Was, czy uda mi się przełożyć przez ten otworek wtyczki tamiya małe? Edited December 23, 2010 by Olek96 Link to post Share on other sites
seger Posted December 23, 2010 Report Share Posted December 23, 2010 nie da rady :) Link to post Share on other sites
Olek96 Posted December 23, 2010 Author Report Share Posted December 23, 2010 (edited) No to Seger, mógłbyś mi dokładnie wytłumaczyć, jak to zrobić? Zdejmuję górne body, wyjmuję GB i tak po prostu przekładam kable, czy będę musiał coś wiercić? Edited December 23, 2010 by Olek96 Link to post Share on other sites
Paulina Posted December 23, 2010 Report Share Posted December 23, 2010 nie wierć nic nigdzie, ja miałam kable z przodu, to najnormalniej puściłam do kolby stałej przekładając. Ty masz z tyłu, więc też najnormalniej przełożysz :) http://img156.imageshack.us/i/sr16gearboxtop.jpg/ o tu powinny iść, jak najbliżej gb i dolnego body, by nie wadziły przy zakładaniu górnego :) Link to post Share on other sites
Olek96 Posted December 23, 2010 Author Report Share Posted December 23, 2010 A co z bezpiecznikiem? Mój jest schowany w niewielkiej tubie (?). Nie będzie przeszkadzał? Link to post Share on other sites
Paulina Posted December 23, 2010 Report Share Posted December 23, 2010 z przodu się zmieści. Ale najlepiej go usuń, a fe! Link to post Share on other sites
czaja18 Posted December 23, 2010 Report Share Posted December 23, 2010 Jeśli jednak dalej chcesz przeciągać kable na tył to możesz rozbroić wtyczkę. Jeśli popatrzysz na nią od przodu zobaczysz takie małe blaszki odstające od złączki i opierające się o plastikową ściankę. Wystarczy wgnieść je lekko igłą i złącze łatwo wyjdzie z plastiku. Przed ponownym montażem odegnij spowrotem te blaszki i pamiętaj o odpowiedniej polaryzacji. Link to post Share on other sites
seger Posted December 23, 2010 Report Share Posted December 23, 2010 odciąć, przylutować deansa, zapomnieć o tamiy'i :) Link to post Share on other sites
Olek96 Posted December 23, 2010 Author Report Share Posted December 23, 2010 Lutowania wolałbym uniknąć, mimo wszystko. Orientujecie się może, czy takie zabiegi (wyjmowanie wtyczek, ich zmiana, usuwanie bezpiecznika itp) wpłyną na gwarancję? Link to post Share on other sites
seger Posted December 23, 2010 Report Share Posted December 23, 2010 zalezy od sklepu i repliki. Niektóre to oleją, inne nie np. ASG Shop, w replikach systemy, zmiana konektora jest równoznaczna z utratą gwarancji. Systema tak samo zrobi, jeśli zmienisz konektor w PTW. Link to post Share on other sites
Olek96 Posted December 23, 2010 Author Report Share Posted December 23, 2010 No właśnie mam gwarę w ASG Shopie i eMkę G&P, a w sumie szkoda tracić gwarancję w takim serwisie z takiego powodu. Po nowym roku planowałem wysłać ją na przegląd, więc poczekam, poproszę i od razu wymieniliby mi te wtyki. Link to post Share on other sites
durrr Posted December 23, 2010 Report Share Posted December 23, 2010 (edited) A orientuje się ktoś z Was, czy uda mi się przełożyć przez ten otworek wtyczki tamiya małe? a nie da rady wypiąć pinów z wtyczki, przełożyć gole przewody i wpiąć znowu piny do końcówki??? minuta roboty i ani śladu ruszania... Edited December 23, 2010 by seba1b Link to post Share on other sites
Olek96 Posted December 24, 2010 Author Report Share Posted December 24, 2010 Sklep mi odpisał, że jeżeli zrobię wszystko tak jak powinno być, to gwarancji nie stracę :) Link to post Share on other sites
Recommended Posts