KubonMan Posted December 26, 2010 Report Share Posted December 26, 2010 Tak jak wyżej.Nie używałem go kompletnie od 4-5 lat (4,8v 700Mah), można go jakoś ,,reanimować'' ? Quote Link to post Share on other sites
Cn Rudy Posted December 26, 2010 Report Share Posted December 26, 2010 A spróbowałeś go naładować ?? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 26, 2010 Report Share Posted December 26, 2010 można. przez ładowanie trybem re-flex. Quote Link to post Share on other sites
KubonMan Posted December 26, 2010 Author Report Share Posted December 26, 2010 A moge podłączyć go bezpiecznie (po takim długim czasie - chodzi mi o jakieś negatywne skutki) do ładowarki (to tych baterii była dołączona szit ładowarka 150Ma). seger - o co chodzi z tym ,,trybem re-flex'' ? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 26, 2010 Report Share Posted December 26, 2010 Musisz mieć ładowarkę mikroprocesorową z trybem re-flex. Jest to tryb ładowania baterii prądem wstecznym. Służy ten tryb do doładowywania pakietów ni-cd oraz "ożywiania" ogniw ni-cd, które mają wywołany efekt pamięci. Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted December 26, 2010 Report Share Posted December 26, 2010 prądem wstecznym czyli na odwróconej biegunowości? dobrze rozumiem? Quote Link to post Share on other sites
KubonMan Posted December 26, 2010 Author Report Share Posted December 26, 2010 Niemam takiego trybu w mojej :icon_neutral: .A jeśli podłącze do tej z zestawu i normalnie je naładuje to będą działać ? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 26, 2010 Report Share Posted December 26, 2010 Może działać lecz nie musi, 80% szans ze zwalisz pakiet. prad wsteczny - ładuje, rozładowuje, zmiana nastepuje co kilka sekund. Quote Link to post Share on other sites
KubonMan Posted December 26, 2010 Author Report Share Posted December 26, 2010 Spróbuje, dam później znac co z tego wyszło. Quote Link to post Share on other sites
KubonMan Posted December 26, 2010 Author Report Share Posted December 26, 2010 Naładowane już jakiś czas temu , akumulatorki działają jak ta lala :D troche je pomeczyłem i całkiem nieźle trzymaja , ciekawe jak długo :D Quote Link to post Share on other sites
PAT_KOZI Posted December 27, 2010 Report Share Posted December 27, 2010 1. trzeba sprawdzić V na wyjściu jeśli jest poniżej 0.9V na cele to trzeba przeprowadzić tzw. regeneracje pakietu (specjalny program w ładowarkach procesorowych) moja ładowarka ma oddzielnie regeneracje a oddzielnie ładowanie refleksem, wydaje mi sie że nie jest to do końca to samo (seger wie jaka mam ładowarkę) 2. jeśli pakiet mimo starości trzyma V na poziomie większym niż ~0.9v na cele można spokojnie prze formatować jakby przed chwilą przyszła ze sklepu re-flex "Ładowanie akumulatorów Ni-Cd, Ni-Mh z prądowym impulsem wyrównawczym. Krótki impuls rozładowujący akumulator podczas ładowania nie dopuszcza do powstania "efektu pamięciowego" nawet przy częstym doładowywaniu nie w pełni rozładowanego akumulatora. Ten sposób ładowania wydłuża dwu, trzykrotnie żywotność akumulatora. " i to by się zgadzało z tego co obserwuje swoje stare pakiety RC edit: sorki ze dopiero dzisiaj Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts