Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Potrzebna pomoc z AK

Recommended Posts

Witam, mam taki oto problem.

Dziś rozmontowałem swojego AK dokładnie to AKMS od boyi. Rozmontowałem komore HU oraz Gearbox, pracowałem sobie powoli, oglądałem i poznawałem anatomię swojej repliki. Później to poskładałem o oto co zaszło. NIC NIE STRZELA. A dokładniej nie podaje kulek z magazynków.

Nie wiem w czym problem bo wydaję mi się, że nie popełniłem błędu przy składaniu. gearbox działa tak jak działał nic nie brzęczy,syczy jedyne co to wydaje mi się że dysza za szybko chodzi i nie pobiera kulek. Druga sprawa jest taka że gdy po oddanym strzale dysza jest naciągnięta i zaglądam do komory HU to cześć dyszy wystaje nadal i blokuje otwór przez który ma przejść kulka. Takim patentem na szybko w miejscu gdzie komora HU wchodzi w GB zamontowałem sobie oring który oddala ją do GB i przez co robi miejsce na kluki. Wtedy strzela ale domyślam się że to raczej trywialne i tymczasowe rozwiązanie.

Z góry dzięki za pomoc.

Edited by Ukaosek

No dobra oring zdjęty, ale teraz w ogóle nie pobiera kulek, komorę HU mam przeźroczysta więc na otwartym body widzę jak sobie zasuwa tam i z powrotem dysza a kulki ni jak nie wpadają przed nią. ( tak z innej beczki ornig ja na komorze HU i zwiększa jej dystans od GB przez co kulki mogą wpadać do niej spokojnie. ale jaki to ma mieć wpływ na tłok ? )

Kurcze gumka raczej nie... Wg opisu wychodzi na to, że dysza nie chowa się do końca (ale nie bardzo wiem, co tam można sknocić przy składaniu) bo skoro nie pobiera kulek, a po założeniu dystansu pomiędzy komorą, a gb już pobiera to dysza się nie chowa wystarczająco, że by zrobić miejsce na kulkę. W końcu przy tym zabiegu nie rusza się gumki... Ukaosek jesteś pewny, że dysza jest z Twojej repliki?? Proponuję rozłożyć jeszcze raz i na otwartym gb prześledzić jak daleko podczas pracy zębatek chowa się dysza. Oczywiście robisz to bez sprężyny. zakładasz cylinder z głowicą, dyszą i popychaczem i wystarczy jak sama zębatka tłokowa będzie. Pokręć nią trochę i zobacz jak daleko dysza się chowa.

A to już piszę bo sprawa jest taka że wymiany dokonywał mój znajomy, gdy oddał mi AK wszystko śmigało. Jednak ja chciałem nauczyć się tego i owego i po pewnym czasie sam rozebrałem i złożyłem i zaczęły się problemy.

Wymieniono :

Łożyska z plastkiu na metal.

spring na 120 z zestawu JBU z prowadnica.

tłok na ten który był w zestawie JBU

głowica tłoka i dysza CA

Wcześniej miałem podobny problem ale rozwiązał się poprzez montaż opóźniacza popychacza.

Teraz co do samej rozbiórki , karabin rozebrałem dosłownie do naga, więc może w całej swojej zieloności jednak coś przy montażu zespołu tłok/głowica/dysza skopałem.

A tak z obserwacji na sucho , to gdy wciskam dyszę palcem to chowa się więcej do środka GB, niż gdy jest cofana przez mechanizm gdy jest wszystko podłączone.

Edited by Ukaosek

No to masz albo za długi popychacz... albo (nie wiem czy to jest możliwe) źle połączyłeś popychacz z dyszą :icon_eek2: Bo skoro podczas pracy gb dysza się przesuwa to wykluczam brak mimośrodu na zębatce tłokowej. chociaż kto wie?? rozłóż i się przyjrzyj dokładnie, dysza musi się chować do końca.

Rozebrałem sobie to wszystko jeszcze raz i wyszła taka sprawa. Na zębatce która naciąga tłok jest takie coś co z moich obserwacji internetu jest "opóźniaczem".

I teraz gdy obracam zębatką to owe coś naciąga popychacz dyszy ale w momencie gdy już odpuszcza dusza może się jeszcze schować głębiej jakieś 5mm. Czyli tak jak by nie naciąga popychacza do końca i przez to dysza się nie chowa na tyle głęboko żeby kulki mogły wpadać do komory HU.