Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

HiCap nie podawalulek- teraz podaje ale na semi strzela 2 kulki na raz

Recommended Posts

witam serdecznie, replika to m16a4 BOYI...od nowości hi-cap nie podawał kulek prawidłowo po przytrzymaniu maga w jedną stronę zaczął łapać. Przy wymianie lufy na preckę i gumki na guardera zauważyłem, że lufa zewnętrzna trochę przekręcona jest i ustawiłem ja prawidłowo....teraz broń strzela za każdym razem bez przytrzymywania maga lecz na semi za jednym strzałem lecą 2 kulki na raz następny strzał prawidłowy (widać poprawienie zasięgu przez wymianę wspomnianych elementów) i znowu jedno uderzenie tłoka a lecą 2 kulki.....nie mam 2 maga na wypróbowanie a obecny to oryginalnie dołączony do broni HiCap. Za wszelkie porady dziekuje z góry.....a dodam tylko ,że szukajka znalazła parę tematów ale bardziej tyczyły tego ,że broń na semi strzelała jak seria auto...

aj przepraszam za przekręcony tytuł posta :/

Edited by Suchy_PL_

Złóż jeszcze raz cały zespół lufa-gumka-komora tylko, że dokładnie i w poprawny sposób; napisz czy poskutkowało.

@edit

A i jeszcze jakich kulek używasz i czy psikałeś gdziekolwiek jakimś olejkiem sylikonowym lub czymś podobnym?

Edited by Bojeq

nie sikałem olejkiem....ale hi-cap znów przestał podawać kulki i nie wiem czy to czasem nie przez niego....zabiorę sie za jego przesmarowanie...jak nie pomorze to sprawdzę jeszcze raz czy gumka założona dobrze (choć wchodziła ładnie bez oporów i broń wyraźnie dalej strzela niż strzelała) i dam znać...dziwne, że jak już strzela broń to na auto tylko za pierwszym razem podaje 2 kulki później strzela juz pojedynczymi i daleko a na singlu praktycznie cały czas po 2 pluje :( (o ile już poda kulki)

W dodatku nie smaruj maga. W hi-capie nie ma tak naprawdę czego smarować a tylko upieprzysz jakimś g*wnem kulki które potem wejdą do komory czyli będziesz miał upier*** wszystko bardziej niż stół Durczoka (kto jeszcze pamięta ten film :P ). Tak jak kolega wyżej napisał - dystanser może być do wymiany, wkład od długopisu może być dobry ale na dłuższą metę polecę Ci zestaw Madbulla (gumka + dystanser H; z czego gumka ma jeszcze jakieś specjalne zabezpieczenia anty dubletowe)

A jeszcze co do magazynka. Mam M4 BOYI i od nowości też średnio podawał kulki. Kupiłem drugi magazynek (A&K) i kulki podawał świetnie a stockowy służył jako ozdoba w ładownicy. Pewnego dnia z dość dużej wysokości magazynek BOYI spadł na beton i nie wiem jakim cudem ale z korpusu magazynka wysunęło się wnętrze. Złożyłem wszystko do kupy i działa idealnie^^ Może lekarstwem na nie podające kulki jest po prostu ból i cierpienie? :biggrin:

sorry ale co dystanser ma do tego, ze pluje 2 kulkami ??? to tylko element dociskający gumkę a tu najwidoczniej 2 kulki w komorę sie pakują poza tym dystanser oryginalny guardera dodany do gumki....mi to wygląda na to ,że dysza się nie wysuwa zawsze i wpuszcza po 2 kulki....a kulasów używam GFC High Precision....

Edited by Suchy_PL_

Dystanser ma to do siebie, że jeżeli jest za miękki, albo wręcz za mały (mało prawdopodobne), to kulka się trochę przeciska i jeszcze jedna wchodzi. Dysza nie ma nic do rzeczy. Na 100% coś związane z połączeniem gumka - lufa - komora. W komorze mieszczą się 4 kulki na raz bodajże, a jak dystanser nie trzyma tej co ma być wystrzelona, to pakuje się tam jeszcze jedna i masz 5 kulek w komorze.

Dystanser ma to do siebie, że jeżeli jest za miękki, albo wręcz za mały (mało prawdopodobne), to kulka się trochę przeciska i jeszcze jedna wchodzi. Dysza nie ma nic do rzeczy. Na 100% coś związane z połączeniem gumka - lufa - komora. W komorze mieszczą się 4 kulki na raz bodajże, a jak dystanser nie trzyma tej co ma być wystrzelona, to pakuje się tam jeszcze jedna i masz 5 kulek w komorze.

Też miałem taki problem, zmieniłem gumkę na systemę trochę to pomogło ale problem się powtarzał.

Winą mogą być nie odpowiednie kulki np PJ, są troszkę mniejsze w obwodzie.

patrzyłem raz jeszcze ...gumka siedzi prawidłowo...dystanser zmieniłem na stary na którym takie rzeczy się nie działy......dalej to samo....czy możliwe jest to, że lufę zewnętrzną przekręciłem tak aby była prosto (poprzednio milimetr była przekręcona przez co komora również i trzeba było trzymać za maga by kulki podawał) i teraz podaje kulki ale coś nie tak jak trzeba ???

albo mam komorę HU zwichrowana ;) po mału zaczyna brakować mi pomysłów.....na auto wystrzelałem 300 kulek i strzela dobrze a semi plucie po 2 kulki......

Problem rozwiazany......wystarczyło dopchnąć dosłownie milimetr lufę z gumka i jest ok.....moim błędem było to, że sugerowałem się patrząc na gumke od góry aby dystanser dociskał bezpośrednio na "hopke" ale jak wiadomo gdy opuścimy ramie dystansera widać tego nie ma czy dobrze dociska (bezpośrednio na hopke)....tak czy inaczej jest ok.

• 3 months later...

Wydaje mi się że znalazłem rozwiązanie wypluwania dwóch kulek na semi. Poeksperymentowałem i zauważyłem że kulka w standardowej komorze HopUp w momencie kiedy dysza się cofa jest wpychana przez sprężynę magazynka do komory hopup. W sumie nic nowego ale kulka zamiast pozostać w miejscu i czekać aż dysza dopchnie ją do gumki hop up, zostaje na silę wepchnięta przez następną kulkę (Rys A) na która działa sprężyna magazynka co powoduje ze i ta droga tez wpycha się do komory. Najczęściej zdarza się to kiedy celujemy w obiekty poniżej poziomu. A wiec delikatnie nawierciłem w komorze (ręcznie, nie wiertarką) wiertlem o malej średnicy zagłębienie (Rys. B) tak by kulka z magazynka w nią się wpasowywała. I po testach już nie mam problemu z podwójnymi kulkami na semi ponieważ kulka jest utrzymywana w miejscu i dopiero dysza ja przemieszcza w kierunku HopUpa. Użyłem wiertła HSS 4mm, większych nie polecam bo można zaorać boczne ścianki co wiąże się z późniejszym polerowaniem komory oraz małego kamyka szlifierskiego 5mm (kulka) żeby wygładzić nierówności w zagłębieniu. Uwaga, jeśli chcecie spróbować nie ma problemu ale nie biorę odpowiedzialności za to że ktoś zaszalał i np przewiercił sobie komorę hopupa na wylot. Wystarczy delikatne napunktowanie. modificationhopup.jpg

Edited by chris15939
  • 3 months later...