Szczurek1 Posted January 12, 2011 Report Share Posted January 12, 2011 Ja ci polecę DPM bo sam go używam i w tym terenie gdzie się strzelam sprawuje się bardzo dobre Quote Link to post Share on other sites
_Iceman_ Posted January 12, 2011 Report Share Posted January 12, 2011 Ciekawy jestem jak w polskich lasach sprawował by się T-TAC S. Tak w ogóle to do jakich terenów on jest przeznaczony? Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted January 13, 2011 Report Share Posted January 13, 2011 Fleck - 20 zł góra, 40 zł dół. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 13, 2011 Report Share Posted January 13, 2011 duże rozmiary są już droższe, ja za same spodnie dałem 45, za bluzę dwie dychy. Ale dla przeciętnego człowieka 5 zł góra, 10 dół (przynajmniej jeszcze 3 miesiące temu tak było, jak kolega z allegro brał). Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted January 13, 2011 Report Share Posted January 13, 2011 Ciekawy jestem jak w polskich lasach sprawował by się T-TAC S. Tak w ogóle to do jakich terenów on jest przeznaczony? Tak samo jak m-camo : tereny trawiaste, sawanny, pustynne oraz miejskie wystepujace na tych terenach. http://www.flickr.com/photos/itstactical/sets/72157625382800018/with/5175451186/ Quote Link to post Share on other sites
Mimrod Posted January 13, 2011 Report Share Posted January 13, 2011 Jeśli chodzi o kamuflowanie się, to wiadomo można zniknąć, nawet w stroju Św. Mikołaja :huh:, bo najważniejsza technika i umiejętność zastosowania kamuflażu. No bo nie w każdym zachowamy się tak samo jak już mówili Pik, czy tam Mudzyn. Schematy też są ważne, ale nie zawsze można działać według nich, bo w WZ staniemy na ciemnym tle, ale w MC, już niekoniecznie :wink:. Mimo to kamuflaż to też jest ważna sprawa, ale nie istnieje coś takiego jak kamuflaż uniwersalny, a nawet kamuflaż na polskie warunki. Chopy, prosty przykład - gdzieś w centrum polski, w jesieni może i fleck się sprawdza, bo liście nabierają kolorów, spadają na ziemie. Ale na przykład w moich okolicach, jest nieco inaczej. Fleck się już może nie srawdzić, bo dominują drzewa iglaste, które się nie rumienią, ale za to jest bardzo dużo suchych traw i tu sprawdzi się chociażby MC. Natomiast jedyne 15km, ode mnie oba nie dadzą rady, bo ani traw, ani kolorowych liści ilość jest znikoma. Ale za to sporo brązu i ciemnych barw - można wybrać WZ'tke. Poprostu w naszym zabawnym klimacie flora jest tak różnorodna, że trzeba dobierać kamuflaż indywidualnie czyli, do środowiska w jakim zamierzamy działać :cool:. Jeśli chodzi o AS to osobiście uważam, że kamuflaż takiej wielkiej roli nie odgrywa - prędzej lans :icon_biggrin:. Na takie dystanse, łatwiej użyć mózgu, niż kamuflażu żeby się "rozpłynąć", ale oczywiście nie wykluczam tu jego przydatności(jak wykazał Johny), choć myśle że kamuflaż to nie jest sprawa airsoft'owego "życia i śmierci" :wink:. Acha, jeszcze coś mogę dorzucić. Jestem użytkownikiem MC SFU od Helikona i w zasadzie jest wystarczający, ale osobiście go nie polecam. Nie chodzi o kolory czy cóś, bo są w miarę okej. Nawet za bardzo nie różnią się od Tru-speca czy Proppera, choć dosyć szybko się spierają. Największy problem tkwi w ich kroju. Z reguły jest dobrze, kieszenie nie są złe, ale krok jest tak strasznie niski, że niedość, że wygląda dość zabawnie to jest maksymalnie niewygodny i ogranicza ruchy jak jasny pieron. Czasem jak spodnie zjadą na biodra, conajmniej problematyczne jest nawet przykucnąć :dry:. Poza tym szeleszczą i są zdeczka nietrwałe. Dawniej używałem zwykłego BDU woodland'a i czułem się w nich o wiele lepiej. Więc panowie, jednak lans to nie wyszstko :icon_biggrin:. Quote Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted January 13, 2011 Report Share Posted January 13, 2011 (edited) Co do tego, że flecktarn nie nadaje się do lasów iglastych, to odpowiem zdjęciem: Uploaded with ImageShack.us Edyt: Nie starałem się skitrać, po prostu odszedłem kilka metrów od aparatu. Pies też się nie kitrał. Edited January 13, 2011 by Brit Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted January 13, 2011 Report Share Posted January 13, 2011 Na zdjęciu dużo łatwiej jest osiągnąć "efekt niewidzialności" niż na żywo. Poza tym trochę gęsty ten lasek jak na strzelanie ;) Quote Link to post Share on other sites
Mimrod Posted January 13, 2011 Report Share Posted January 13, 2011 Fleck się już może nie srawdzić Wyraźnie napisałem "może". Nie powiedziałem, że fleck jest beznadziejny, do dupy etc. Podałem tylko pierwszy lepszy przykład i nie kwestionuje tego, że sobie nie poradzi. Miało to tylko na celu nakreślić zielonym, że kamuflaż uniwersalny nie istnieje i trzeba go dobierać do warunków. Quote Link to post Share on other sites
KEMOT95 Posted January 18, 2011 Report Share Posted January 18, 2011 Mi za bardzo nie pasuje Flecktran. Ale polecam Marpata lub Multicam. Quote Link to post Share on other sites
johny1mob Posted January 18, 2011 Report Share Posted January 18, 2011 można tu znaleźć testy sporej ilości kamuflaży, może się komuś przyda :wink: http://www.camotest.de/gallery/index.php Quote Link to post Share on other sites
Qlavy Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Kurde, rzeczywiście, Wz. 93 jest kozacki :wink:. Szkoda tylko, że nie znajdzie się go nigdzie na mój rozmiar :icon_cry:. Są miejsca gdzie można nawet zamówić wz.93 ripstop pod wymiar... :cool: Quote Link to post Share on other sites
JokerGMA Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 Ja testowałem już trochę mundurów i powiem tak. Na zimę - UCP Lato i jesień - Multicam Wiosna - Leśny Marpat Quote Link to post Share on other sites
Jinrei Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 archeolog;)? Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 Złota łopata dla Was. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts