aidido Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Witam Zaczynam zabawę ASG i poczytałem trochę na forum i wiem, że jedna z najlepszych replik na start będzie cm.028 Tylko, że wolałbym coś podobnego do polskiego beryla (z replik typu cm.028 oczywiście) i tu mam dwóch kandydatów : cm.028u - beryl (zwykły) cm.028c - beryl commando Proszę głównie o wypowiedzenie się na temat kolby, bo tylko to różni te dwie repliki. Proszę ,żeby redy/wypowiedzi były na temat i, żeby ten temat nie zmienił się w zwykłą dyskusje na temat czegoś innego, jak w niektórych tematach(wg.mnie tak było) , które cztałem. Za rade z góry dziękuję pozdro aidido Quote Link to post Share on other sites
saper019 Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Ja bym wziął cm028u wedlug mnie kolba lepsza. Quote Link to post Share on other sites
AltairLK Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Proszę głównie o wypowiedzenie się na temat kolby, bo tylko to różni te dwie repliki. Nie tylko różnią się kolbami, na przykład akumulator w CM.028C to mini stick, a w CM.0278 zwykły stick. Ta pierwsza jest ze zwykłego plastiku, zaś druga z wzmocnionego. No, i oczywiście waga, bo aż o 80 gramów ta druga cięższa. Jeśli chodzi o kolbę to pierwsza będzie wytrzymalsza. Quote Link to post Share on other sites
forgiel Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Ja mam w taką kolbę w m4 BOYI (jak wersja "c"), a kolega ma cm 039 z taką kolbą i ani ja ani on nie narzekamy. Bardzo wygodna i solidna kolba choć ta pierwsza też mi się podoba:) Twój wybór. Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Nie tylko różnią się kolbami, na przykład akumulator w CM.028C to mini stick, a w CM.0278 zwykły stick. Ta pierwsza jest ze zwykłego plastiku, zaś druga z wzmocnionego. No, i oczywiście waga, bo aż o 80 gramów ta druga cięższa. Jeśli chodzi o kolbę to pierwsza będzie wytrzymalsza. Kolego w jednej i drugiej replice batka jest identyczna - a mini stick oznacza że ma małą wtyczkę (small/large). Repliki są IDENTYCZNE jedna rzecz która je różni to kolba - stąd sie bierze różnica w wadze. Zwykły plastik :zastanawia: wzmocniony plastik :zastanawia: :icon_eek2: Obydwie są IDENTYCZNE - mam nadzieję że nie muszę tego przeliterowywać. Do Beryla żadna niepodobna bo to repliki AK-47. IMHO bierz tą CM.028 C - bo ta kolba jest mocniejsza, w razie awarii łatwo taką kupić (w komisie na przykład jest pełno), ponadto posiada regulację - w zależności od wzrostu można sobie dopasować długość repliki. Quote Link to post Share on other sites
Martini3g Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 (edited) Akumulatory są takie same. Nie ma czegoś takiego jak "large stick czy mini stick". Jest po prostu "stick" - ogniwa typu "mini" ułożone gęsiego 1 za 2 z wtyczką "mini". Najprawdopodobniej machnęli się w opisie. Body też są takie same (są z tego samego tworzywa). Różnice to montaż kolby i kolba, z czego wynika różnica w wadze. Edited January 10, 2011 by Martini3g Quote Link to post Share on other sites
aidido Posted January 15, 2011 Author Report Share Posted January 15, 2011 A jeszcze jedna replika. Czy ten model będzie dobry jak na początkującego ? I czy blow back naprawdę niszczy replikę ? PS Oczywiście wiem, że muszę sobie jeszcze do kupic akumulator. Quote Link to post Share on other sites
maczo007 Posted January 15, 2011 Report Share Posted January 15, 2011 APS wpływa nieznacząca na wytrzymałość repliki ale po prostu przestanie sam działac szybciej niż replika. Nie bierz aps bo to shit (wnioskuję bo wielu opiniach na forum). Za tą cenę tylko CYMA - robi bardzo dobre repliki. Będziesz zadowolony. Quote Link to post Share on other sites
Hawk995 Posted January 15, 2011 Report Share Posted January 15, 2011 (edited) Nie tylko różnią się kolbami, na przykład akumulator w CM.028C to mini stick, a w CM.0278 zwykły stick. Ta pierwsza jest ze zwykłego plastiku, zaś druga z wzmocnionego. No, i oczywiście waga, bo aż o 80 gramów ta druga cięższa. Jeśli chodzi o kolbę to pierwsza będzie wytrzymalsza. Jeśli jesteś nowy i nie znasz się tak jak inni to nie pomagaj tylko kształć się dalej ;] @Topic Dopinam się do postu powyżej. W tej cenie to only Cyma. Edited January 15, 2011 by Hawk995 Quote Link to post Share on other sites
aidido Posted January 15, 2011 Author Report Share Posted January 15, 2011 (edited) OK dzięki chłopaki to kupie cymkę pozdro aidido PS i JESZCZE jedno jaki te cymki mają zasięg skuteczny i ogólny ? aidido Edited January 15, 2011 by aidido Quote Link to post Share on other sites
aidido Posted January 15, 2011 Author Report Share Posted January 15, 2011 I jeszcze co myślicie o tej replice ? Quote Link to post Share on other sites
Szabla95 Posted January 15, 2011 Report Share Posted January 15, 2011 to jest te same wnętrze co w cm 0.28 tylko w innej obudowie. Quote Link to post Share on other sites
aidido Posted January 15, 2011 Author Report Share Posted January 15, 2011 Chodziło mi co będzie lepsze pod względem funkcjonalności ? Quote Link to post Share on other sites
eMBeKa93 Posted January 15, 2011 Report Share Posted January 15, 2011 Jeśli masz zamiar robić ze swojej repliki beryla, to jako podstawę musisz zastosować AK 74 a nie 47. Inspirowałeś się kształtem kolby, a to nie tylko w tym sęk leży - beryl tworzony był na bazie AK 74, można by rzec, że dzieli z nim korpus i kolanko gazowe - a te części w AK 47 wyglądają nieco inaczej. Nie będę się mądrzył więcej, bo znawca ze mnie nikły co do tych spraw, ale to akurat jest pewne: z pospolitej czterdziestki siódemki berylka nie zrobisz :D Jeżeli jednak miałbym wybierać pomiędzy tymi dwiema replikami z Twojego zestawienia, to wybrałbym cm.028u, bo... jest po prostu ładniejsza :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts