CptInzMathias Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 (edited) Witam wszystkich :biggrin: Piszę z zapytaniem odnośnie głowic tłoka bore up, a dokładnie to mam dylemat którą wybrać... I zwracam się do was z pomocą. :biggrin: Upatrzyłem sobie na specshopie te dwie głowice od CA- http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=1293&name=CA_-_Glowica_Tloka_Bore_Up i Guarder- http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=3669&name=Guarder_-_Glowica_tloka_Bore_Up Zastaw bore up mam bodajże od systemy... szkielet gearboxa to stock od ARESa... replika to G36... Tłok jest od deep fire... Proszę was o pomoc w wyborze... jak macie jakieś inne propozycje to chętnie je rozpatrze.. :wink: I jaką baterię polecilibyście do tego silnika? http://www.madonion.eu/Silnik_Turbo_3000_krotki_p299.html Chodzi mi głównie o napięcie i pojemność... od razu mówię ze Lipolki jakoś mi nie odpowiadają :icon_neutral: Teraz mam batke od firefoxa 9,6v 1500mAh ale jestem coś kiepsko przekonany co do niej... Rof nie jest superaśny.. reakcja na spust też... Okablowanie wymieniłem na sylikonowe i wstawiłem mosfet. Zastanawia mnie czy dobrze to zrobiłem.. bo sądziłem ze jak go wsadzę to bedzie super a jest srednio... :wink: Proszę was o pomoc. Pozdrawiam. Tuptek. Edited January 21, 2011 by CptInzMathias Quote Link to post Share on other sites
Ryba1993 Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 Polecam głowice Guardera na prawdę dobrej jakości,jeśli chodzi o baterię to polecam SANYO RC 9,6v. Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted January 22, 2011 Author Report Share Posted January 22, 2011 Tak dla upewnienia się... Czy to ta bateria? :icon_biggrin: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=587 Quote Link to post Share on other sites
Chomikos Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 nie lepiej zainwestować w Li-Pola? za taką cenę kupisz nówkę + ładowarka i prąd o niebo lepszy.. Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted January 23, 2011 Author Report Share Posted January 23, 2011 Czy ja wiem... Li po może i wydajniejsze.... ale jakoś obsługa tego mnie przeraża..;p ze tak jeszcze zapytam.... Czy ta głowica http://www.taiwangun.com/gearboxy_oraz_ich_czesci_glowice_tlokow/wzmocniona_lozyskowana_glowica_tloka_o_poszerzonej_srednicy_guarder-1590.html I ta http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=3669&name=Guarder_-_Glowica_tloka_Bore_Up To to samo? Bo mi się wydaje ze tak... Ale wolę się upewnić... :happy: Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 te głowice wg opisu to to samo, tylko taiwańska tańsza troszku. Co do aku to ja też sie zastanawian nak li-po tylko u mnie jest sprawa nie przed strachem, że się samo podpali tylko o rofa, jakiego uzyskam Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted January 23, 2011 Author Report Share Posted January 23, 2011 Co do rofa... Wcześniej posiadałem silnik systemy magnum turbo (czy jak to sie tam pisze...) na batce 9,6 czy nawet 8,4 wszystko śmigało aż miło.. rof na M140 był wyśmienity. Jednak silnik się sfajczył... i wymieniłem na ten co mam teraz od ICSa... gdzieś ktoś mi pisał ze do niego standardowe 9,6 i 8,4 to może być za mało... a batkę 10v raczej nie wcisnę w gripa od G36K... Więc Lipolka była by chyba najlepszym rozwiązaniem. Tylko teraz pytanie o jakim napięciu lipolkę? Bateria Li po 7,4v odpowiada tym zwykłym NiMh(jak coś poprawcie) 9,6 czy 10,8? Tak mniej więcej? Bo 7,4 może okazać się za słabe... a 11,1v to.. no właśnie rof... nie chcę aby mi gearbox zmieliło... Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 poproś kumpli o pożyczenie lipo'la dla sprawdzenia rofu. To chyba najlepsza metoda, jaka jest bo sam zdecydujesz, która będzie ci najbardziej odpowiadać Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted January 23, 2011 Author Report Share Posted January 23, 2011 Peszek... ale z moich kumpli nikt nie ma Lipolki... ;/ Muszę kupić w ciemno... jak już... :icon_neutral: Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 Po pierwasze - dobre lipo uciagnie ci m140 przy 7.4 napieciu. Bedzie nizszy rof ale uciagnie - to jest kwestia wydajnosci pradowej i jaka moc moze oddac pakiet a nie tylko napiecia. Zreszta zawsze mozesz zmniejszyc rofa uzywajac wolniejszych zebatek (torque up, super torque, triple - tylko nie max torque bo do tego potrzebujesz tloka polowkowego). Roznica jest taka ze stock (18.7:1) daje np 25 rps, to super torque (26:1) daje 17 rps. Lipo 7.4 daje rofa jak 9.6 nimh - ale tylko jezeli ma dosc pojemnosci i duzy C. Sanyo to dobre pakiety, ale drogie. Za ta cene masz lipola i ladowarke. Albo i dwa lipole ... I nie ma sie co bac lipolek. Ja mam 4 pakiety do aegow, 1 lipo w glocku cymy, i wlasnei idzie do mnie lipek do mp7. Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 wybaczcie, że tak poza tematem. Czy ktoś wie, na ile w accucelu 6 należy ustawić d preak dla FF 4000mAh? na standardowym, jaki wyczytałem mu w instrukcji wbija tylko 2000mA. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 masz zdechnięty pakiet i tyle :) Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 tylko, że on nigny wolnoładowarki na styckach nie miał. Ogólnie pakiet mało nawet ładowany Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 I co z tego ? Mam nowke ktory niby 4000 ma a naprawde ... 500. Tez malo co uzywany. Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 500mah czy o 500 mniej niż powinien mieć? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 napisał wyraźnie ze pakiet ma 500mAh. Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 (edited) :blink: , ojoj. A jak powinno się poustawiać d preaki dla nimh'ów i ni-cd? odpowiednio 7 i 12 mV czy inaczej? Tak mi pisze w instrukcji ładowarki, ale wolę się upewnić. Czodzi oto, żeby najwydajniej ładowało Edited January 24, 2011 by zaki123 Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted January 25, 2011 Report Share Posted January 25, 2011 Ja nic nie zmienialem - ustawienia takie jakie byly i laduje dobrze. Oczywiscie te pakiety ktore sa niespalone. zaki mam jakies 8 zdechlych pakietow nimh... Nie nadaja sie nawet do naciagania mp7 (sprawdzane w ta niedziele - pakiet 9.6 2200 FF). Mam tez 5 pakietow lipo. Jeden spuchl w transporcie - ale nadal da sie z niego strzelac (tak wiem ze to niebezpieczne troche ... ale rok juz strzelam i nic sie nie dzieje) Reszta smiga i nie traci parametrow. A co do ustawien - magicznie nie naprawisz pakietu ustawiajac inaczej delte. Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 25, 2011 Report Share Posted January 25, 2011 A co do ustawien - magicznie nie naprawisz pakietu ustawiajac inaczej delte. nie chodzi mi o "magicznie". W instrukcji jej (accucla) pisze, że na zamałej może nie doładować, a na za dużej może przeładować. Czyli ok, ustawie tak jak była fabrycznie. Dzięki Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted January 25, 2011 Report Share Posted January 25, 2011 zaki123 spróbuj zrobić 1 cykl na najmniejszym ustawieniu i daj prąd 0,3A rozładowanie oraz z 0,4-0,5A przy ładowaniu .Potrwa to wieki ale w pakiet powinno wejść więcej mAh jak nie jest jeszcze bardzo zużyty . Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 25, 2011 Report Share Posted January 25, 2011 (edited) no zużyty to on raczej nie jest, bo kupiłem go 5 października tamtego roku a na żadnoj strzelance jeszcze nie był, a napięcie mu kontrolowałem, zeby nie spadło za bardzo PS. podłączyłem ją i ustawiłem tak jak podałeś Edited January 25, 2011 by zaki123 Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 26, 2011 Report Share Posted January 26, 2011 (edited) już nie mogłem edytować ^^ kokoło 3 w nocy skończyło mi ładowanie na równych 4Ah i to mnie trochę dziwi, bo w ładowarce ustawiłem na tyle zabezpieczenie, które patrzy na ilość wbitego prądu. :zastanawia: PS. Mogę teraz jakoś to sprawdzić czy to mi go idealnie do pełna nabiło czy nie? np przez rozładowanie go, bo mi ładowarka też pisze ile prądu wyssała. :zastanawia: Edited January 26, 2011 by zaki123 Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted January 26, 2011 Report Share Posted January 26, 2011 Podlacz - postrzelaj ... przestan sie tak tym przejmowac. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts