Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Zielono mi...

Recommended Posts

witam.

jak mozna wywnioskowac z nazwy tematu, jestem zielony i z tego wynika problem, ktory ponizej opisuje...

jako ze jestem "w goracej wodzie kapany", przy zakupie repliki, postanowilem od razu wziac tez tlumik dzwieku. pomijam fakt ze na zakup sprzetu zdecydowalem sie juz po pierwszym strzelaniu na hali w krk... ;)

problemem jest to ze tlumik (http://gunfire.pl/product-pol-1152190197-Tlumik-dzwieku-LaRue-Tactical.html) nie pasuje "chyba" do repliki (http://gunfire.pl/product-pol-1152191375-JG0738.html). przy zakupie ja oraz znajomy, znajacy sie troche bardziej na rzeczy, sprawdzalismy opisy gwintu giety i wszystko wydawalo sie byc ok. dopiero dzisiaj, bawiac sie replika, przy probie przykrecenia tlumika, okazalo sie ze nie chce spasowac... poszukalem na forum i w ktoryms temacie o G36 znalazlem info (co prawda sprzed prawie 2 lat), ze G36 od JG ma jakies nietypowe gwinty 13.5mm...

pisal tam ktos tez ze Silesia Factory robi adaptery, ktore koryguja ta "wade". zapewne chodzi o to: http://www.silesia-factory.pl/adapter-naprawczy-p-141.html .

abstrahujac od mojego, ze sie tak wyraze - gapiostwa, prosilbym o porade na optymalne rozwiazanie problemu :)

paczke ze sprzetem otrzymalem w czwartek (27.01), a zgodnie z tym co jest napisane na strone Gunfire, do 10 dni przysluguje mi prawo do zwrotu towaru. czy to jest najlepsze rozwiazanie? czy lepiej zakupic na Silesii ten adapter? z wysylka wyniesie mnie to pewnie ok 70zl, czyli w zasadzie tyle ile ten tlumik... no i jak sie ma sprawa z pozniejszym zakupem PASUJACEGO tlumika do mojej repliki? domyslam sie ze nie ma takich z gwintem 13.5mm, wiec pewnie zostaje mi zakup w Silesii (adapter + tlumik).

z gory thx za odpowiedzi i przeczytanie do konca ;)

pozdrawiam

PS. chcialem ten temat napisac w dziale dla "zielonych", ale nie wiadomo dlaczego, nie moge tam zalozyc tematu (nie minely jeszcze 3 miechy od rejestracji).

Witaj, jeśli faktycznie masz gwint 13.5 mm, a tłumik 14 mm to zamiast wydawać kolejne pieniądze na adapter, możesz po prostu owinąć gwint w replice taśmą izolacyjną. Popróbuj też inne-może okażą się lepsze. Mi to pomogło, tłumik nawet nie drgnął. Pamiętaj tylko, aby taśmę nawijać zgodnie z kierunkiem przykręcania.

Mam nadzieję, ze choć troszkę pomogłem i pozdrawiam.

Czemu nie stosujesz wielkich liter i polskich znaków?

A co do tematu to ja widzę kilka opcji:

1) odsyłasz nieużywany tłumik do Gunfire i cieszysz się repliką bez tłumika

2) zamawiasz z SF ten adapter i montujesz go na swojej replice a na niej tłumik z Gunfire

3) odsyłasz nieużywany tłumik do Gunfire a z SF zamawiasz tłumik wraz z adapterem

Wybór należy do Ciebie

Edit: Można i tak, jak kolega Krepel zaproponował. Trochę na tym zaoszczędzisz.

Edited by Pietraszka

Witaj, jeśli faktycznie masz gwint 13.5 mm, a tłumik 14 mm to zamiast wydawać kolejne pieniądze na adapter, możesz po prostu owinąć gwint w replice taśmą izolacyjną. Popróbuj też inne-może okażą się lepsze. Mi to pomogło, tłumik nawet nie drgnął. Pamiętaj tylko, aby taśmę nawijać zgodnie z kierunkiem przykręcania.

Mam nadzieję, ze choć troszkę pomogłem i pozdrawiam.

Dzieki za rade. Sprobuje.

Stosuj wielkie litery i interpunkcję.

Interpunkcje stosuje, nie to co kolega Pietraszka (u ktorego brakow w interpunkcji nie zauwazyles), ktory w zasadzie zadnej merytorycznej odpowiedzi nie zamiescil (przepisal wymienione przeze mnie "opcje", podczas gdy ja prosilem o rady).

Kolejny wątek z tak idiotycznym tytułem

Co rozumiesz pod pojeciem "idiotyczny tytul", bo chyba nie rozumiem? To ze jest w nim nuta poczucia humoru, ktorego najwyrazniej niektorym brak, czyni go idiotycznym? "Zielono mi" mialo oznaczac nieodpowiednie zaznajomienie sie "z tematem", przez ktore powstal problem. Tytul z reszta w jawny sposob nawiazuje do dzialu dla poczatkujacych.

założony w nieodpowiednim miejscu

Gdyby kolega przeczytal posta do konca, zauwazyl by tzw. "post scriptum", w ktorym wyraznie zaznaczylem ze nie moglem zamiescic tematu w dziale "Jestem zielony...". Przed chwila, dla upewnienia sie, raz jeszcze probowalem utworzyc nowy temat w tym dziale. Nie da sie.

Jako ze jest to zapewne moj ostatni post na tym forum, chcialbym spytac szanownych adminow i "wyjadaczy" jaki jest sens zamieszczania w kazdym temacie postow typu: "bylo", "uzyj opcji szukaj" ? Od jakiegos czasu przegladam to forum i chyba nie widzialem tematu, w ktorym nie bylo by czegos takiego. Jaki jest sens takiego upominania? Jesli nie chcecie czytac tematow tysiac razy walkowanych, odpowiadac na te same pytania po raz setny, to moze rozwiazaniem bedzie zamkniecie rejestracji? Niech "zieloni" szukaja pomocy gdzie indziej, a wy przynajmniej bedzie mieli swiety spokoj. Naprawde nie moge zrozumiec, dlaczego "doswiadczeni userzy" majac do wyboru 3 opcje, z reguly wybieraja ta "bylo/poszukaj/czemu znow to samo?". Mozna jeszcze przeciez normalnie odpowiedziec na to, o co ktos pyta albo po prostu nic nie pisac. Wezmy moj przyklad. Napisalem w miare rzetelnie posta, w miare dokladnie opisalem problem, w miare dokladnie sprecyzowalem czego oczekuje. No kurcze, nie mozna sie juz przyczepic do tego ze znow poruszam ten sam temat albo ze nie uzywalem opcji szukaj, nie? Hmm no ale przeciez mozna sie do masy innych rzeczy przyczepic! Do tego ze nie uzywa polskich znakow, ze nie uzywa wielkich liter, ze daje "idiotyczne" nazwy tematom, ze zamieszcza temat w zlym dziale. Jestem przekonany, ze znalazloby sie tego wiecej...

Wiem ze ta odpowiedz ma "agresywny" charakter, ale litosci, no nie moglem sie powstrzymac, po takich odpowiedziach :|. Sami prowokujecie do tego :|. Wedlug mnie nie tedy droga (ale chyba nie ja jestem od wkazywania wam jej), bo tak jak i ja, pewnie wielu nowych uzytkownikow, widzac tego typu odpowiedzi w ich tematach, nie bedzie zacheconych do korzystania z tego forum... A chyba kazdemu z nas powinno zalezec na rozroscie spolecznosci ASG...

Mimo wszystko pozdrawiam.

Uuuuu... Chłopie. Poleciałeś. Nie zgrywaj ofiary, bo nikt Cię tutaj do niczego nie prowokował.

1) Posta mogłeś zamieścić chociażby w temacie o G36.

2) Tytuł tematu jest idiotyczny bo nie daje żadnego pojęcia o problemie, który przedstawiasz. Utrudnia to wyszukiwanie i zmniejsza Twoje szanse na uzyskanie odpowiedzi.

3) O tekstach typu "jesteście źli, bo odsyłacie do wyszukiwarki" litościwie nie wspomnę.

4) Zasady ortografii i interpunkcji obowiązują wszystkich. Każdemu zdarzają się wpadki ale to nie znaczy, że można nagminnie olewać reguły (co zresztą znów czynisz). Obowiązuje wzajemny szacunek, który wyraża się również poprzez styl pisania posta.

5) Jakich rad się spodziewałeś? Oczekujesz, że ktoś wyskoczy z kosmiczną technologią i sprawi, że nagle tłumik zacznie pasować? Kolega Krepel podał Ci rozwiązanie budżetowe. Ja napisałem, jakie masz inne możliwości. Czego jeszcze oczekujesz?

Edit: Zamiast taśmy izolacyjnej możesz spróbować z taśmą teflonową do uszczelniania gwintów. Jest zdecydowanie cieńsza i lepiej przylega do gwintu niż izolka.

Edited by Pietraszka