Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

MARPAT vs SURPAT

Recommended Posts

Guest Mati13k

Co wy chcecie od CB? Maskuje świetnie jako element oporządzenia. W sumie jedynymi rzeczami w CB jakie mam to zrzut od Flyye i TriZip od Camelbaka, ale jakoś to ostatnie (duże) coś nie wyróżnia się w terenie. Może to dlatego, że Kojot od Camelbaka jest taki piękny ! :icon_biggrin:

Również uważam że CB jest jak najbardziej...odpowiednim kolorem z palety "uniwersalnych". Nie miałem jeszcze przyjemności sprawdzać oryginalnego CB i nie będę miał do póki nie kupię oryginalnych ładownic, ale ten od Flyye świetnie współgra z oryginalnym woodlandem i daje dobre efekty w polu, zwłaszcza teraz, zaraz po opadnięciu śniegu na takiej chlapie gdzie jeszcze nie jest gęsto. Spodziewam się że CB Pantaca na przykład byłoby jeszcze lepsze, bo jest ciemniejsze troszkę, zobaczymy jak kontrakt.

Czy ja wiem, czy ten CB jest taki znowu dobry? Może nie działa jak odblaskowa kamizelka fotografa, ale też maskuje gorzej od niektórych kamuflaży, ha, nawet od niektórych jednolitych kolorów. (w konkretnych warunkach) Faktem jest, że w moim przypadku zawsze łatwiej jest mi zauważyć kogoś, z elementami oporządzenia w tym kolorze, swego czasu zresztą pewien znajomy miał hełm w CB, który nie raz mi tyłek uratował (zauważyłem kątem oka ten charakterystyczny element i zdążyłem się schować)

Inna sprawa, jak co się z czym komponuje: marpat (zarówno leśny jak i pustynny) z CB prezentują się zacnie, trzeba przyznać. Choć ja bym sam brał coś w zielonkawym odcieniu jednak, aż na takiej uniwersalności jaką wymaga armia nam wszak nie zależy, w końcu tereny u nas nie są aż tak zróżnicowane pod względem kolorystycznym.

Cacy, tylko, że napisanie

(...)ale też maskuje gorzej od niektórych kamuflaży, ha, nawet od niektórych jednolitych kolorów. (w konkretnych warunkach)(...)

To żaden argument.

W pewnych warunkach bolid F1 będzie lepszy od Stara 266, a w pewnych lepszy będzie Star.

Co nie zmienia faktu, że Coyote nadal pozostaje kolorem tła.

Tony piszesz tak, jakby na terenie Polski obowiązywały jednolite warunki przez cały rok :happy:

Oczywiście że tak nie jest, sęk w tym, że aktualnie popularne wzory i kolory umundurowania (multicam, coyot itd.) są raczej przygotowane do maskowania w szerszym spektrum, w znacznie bardziej różnorodnych warunkach, aniżeli panują w Polsce w ciągu roku. Po prostu taka wszechstronność nie jest tak nam potrzebna, raczej stawiałbym na specjalizację w konkretnym kierunku, czyli tradycyjne podziały kamuflaży w zależności od strefy, w jakiej się operuje.

Dlatego właśnie nie kupiłbym sobie nigdy SUVa - jak chcę auto do miasta, to kupuję takowe, jak chcę terenówkę, biorę jakąś z prawdziwego zdarzenia. :wink:

Królik widzę ze lubisz się kłócić. Pomyśl gdzie są prowadzone wojny przez Amerykanów. Jeśli sobie odpowiesz na to pytanie to będziesz wiedział czemu taki jest kolor tła wykorzystany w kamuflażach. Porównaj sobie to z naszymi warunkami terenowymi. Mówisz w większości kamuflaży wykorzystywany jakich? Są inne podobne kolory a nie CB. Poza tym gdzie są one wykorzystywane? Wiesz mity na temat wszelakich kamuflaży uniwersalnych kiedyś nawet uważano ze UCP jest dobry. Co dalej wskazuje jego nazwa. Porównaj sobie różne kontraktowe CB i pomyśl nieco. Jak doskonale wiesz wiele firm tworzy ten kolorek. Przypomnij sobie powiedzenie jak coś jest do wszystkiego to jest do d..y.

Królik widzę ze lubisz się kłócić.

Nie, po prostu nie lubię ignorantów, którym coś tam się wydaje, bo widzieli jakąś podróbę kamuflażu, a oprócz tego uważają, że spikselizowana pantera jest super.

Szkoda tylko, że nijak nie potrafią tego uzasadnić.

Pomyśl gdzie są prowadzone wojny przez Amerykanów. Jeśli sobie odpowiesz na to pytanie to będziesz wiedział czemu taki jest kolor tła wykorzystany w kamuflażach.

No pomyślałem, i co z tego?

Na warunki pustynne jest marpat pustynny - masz gdzie w Iraku albo Afganistanie tereny zalesione, o dużej powierzchni?

Może właśnie dlatego w tych krajach nie używa się kamuflażu leśnego, a pustynny?

A teraz proszę, zgodnie z powyższą tezą (o prowadzeniu wojen) uzasadnij, dlaczego - Twoim zdaniem - w marpacie leśnym wykorzystywany jest kolor Coyote brown, a woporządzeniu (choćby w ILBE) zrezygnowano z wykończeń czarnych na rzecz Coyote właśnie.

Czekam (ciekawe tylko ile?).

Porównaj sobie to z naszymi warunkami terenowymi.

Znaczy co mam sobie porównać?

Pustynie Iraku i góry Afganistanu i wykorzystywany w nich marpat desert?

Mówisz w większości kamuflaży wykorzystywany jakich? Są inne podobne kolory a nie CB. Poza tym gdzie są one wykorzystywane?

Inne podobne, czylil jakie? Ziemisty brąz? Dark Earth?

Gdzie są wykorzystywane? Wszędzie.

Nawet UCP po dodaniu Coyote właśnie zaczął się znacznie lepiej spisywać w roli kamuflażu.

Kolor tła (szumu) na ogół jest taki sam (może z nielicznymi wyjątkami).

Wiesz mity na temat wszelakich kamuflaży uniwersalnych kiedyś nawet uważano ze UCP jest dobry. Co dalej wskazuje jego nazwa.

A kto tutaj, poza Tobą, mówi o jakimś "kamuflażu uniwersalnym"?

Rozumiem, że oprócz braków w znajomości zasad poprawnej pisowni masz tendencję do polemizowania z własnymi teoriami, ale mnie w to nie mieszaj.

Porównaj sobie różne kontraktowe CB i pomyśl nieco. Jak doskonale wiesz wiele firm tworzy ten kolorek.

Mistrzu, przeciez Ty na oczy nie widziałeś kontraktowego marpata, więc daruj sobie wstawki o "kontraktowym CB" i "tworzeniu go przez różne firmy".

Produkcja dla wojska podlega nieco innym zasadom, niż produkcja dla niedzielnych wojowników, do tego pochodząca z Chin.

Przypomnij sobie powiedzenie jak coś jest do wszystkiego to jest do d..y.

Ponownie spytam - kto tutaj, poza Tobą, mówi o tym, że coś jest do wszystkiego?

To, że jakiś kolor jest w miarę uniwersalny, nie oznacza, że ubranie się w ciuchy/sprzęt w jednolitej barwie zamaskuje Cię wszędzie.

No i pozostaje kwestia tej pikselowej Pantery.

Dowiem się w końcu czemu miałaby być taka świetna?