Grubak Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 (edited) Witam. Mam parę pytań, otóż mój kumpel z drużyny kupił tę oto replikę: http://www.madonion.eu/MP5_A4_ekonomiczne_p27.html Chciałbym się dowiedzieć co powinien zrobić aby z tuningować tą replikę do około 450 fps, ponieważ będzie grał nią w lesie. Wystarczy preclufa, gumka HU i sprężyna M140? Będzie miało dobre skupienie, celność? Czy ta replika da się aż tak z tuningować? Jakie pasują do tej repliki tłumiki? A tak po za tym - dobry był wybór tej repliki ? :] Wielkie dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam. Edited February 14, 2011 by Grubak Quote Link to post Share on other sites
Yfronus Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 W tej replice wystarczy M120 i dobre spasowanie, do tego gumka i preclufa. Tak, to był dobry wybór. Quote Link to post Share on other sites
Grubak Posted February 14, 2011 Author Report Share Posted February 14, 2011 Ale czy wystarczy do lasu? tam odległość do celu może być dość duża. A co z tłumikiem? Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Czy 450 fps i dobra celność (dzięki preclufie) starczy do lasu? Ja mam 350fps i stock lufe w M4 Aresa i bije chińczyki na głowe:D Jasne, że starczy ;) Quote Link to post Share on other sites
Grubak Posted February 14, 2011 Author Report Share Posted February 14, 2011 (edited) Chodziło mi o to czy M120 da 450 fps? :] Lepiej Kupić długą preclufę i zakryć tłumikiem czy pasującą precke idealnie i postawić na działający tłumik? Chodzi mi o to czy długa precka znacznie poprawi celność. Edited February 14, 2011 by Grubak Quote Link to post Share on other sites
Grubak Posted February 14, 2011 Author Report Share Posted February 14, 2011 Wie ktoś jaki to ma gwint na tłumik? Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 (edited) Bardziej od długości precki ma znaczenie jej jakość. Najlepszą zapewnia prometheus i KMHead (jeszczy polecane są PDI ale nie miałem z nimi styczności więc nie ręczę w 100%) z tańszych precek bardzo dobrze prezentuje się systema i to właśnie ją radzę Ci kupić. Nie daj się zwieść 6,01 np. JBU bo to nie średnica precki jest najważniejsza. Możesz użyć tłumika i dłuższej lufy ale jeśli nie robisz z tej MP5'tki snajperki to nie jest to konieczne. Do lasu wystarczy w 100%. Oczywiście Z M120 da się wycisnąć 450fps ale zrobi to tylko dobry serwisant. Edit. Ja bym zostawił działający tłumik i kupił preckę na wymiar. Te pare cm różnicy w MP5 nie powinno bardzo dużo zmienić a dobrej jakości tłumik zmienia ton wystrzału i replika działa ciszej i ciężej jest zlokalizować skąd padł strzał (polecam krótkie tłumiki KA, są bardzo dobre i tanie). Edited February 14, 2011 by you-dash Quote Link to post Share on other sites
Grubak Posted February 14, 2011 Author Report Share Posted February 14, 2011 Dzięki wielkie. Czy madonion ma dobrych serwisantów? :) U nich została kupiona replika, więc pewnie tam pójdzie. A co myślisz o tłumikach silesia factory? np: http://www.silesia-factory.pl/eco-35x200-p-51.html Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 (edited) Potwierdzam niemal wszystko, co Kolega wyżej pisze: precki Prometheus i KM head (PDI i EdGi są lepsze, ale to przerost formy nad treścią i gigantyczne ceny). Tłumik lepiej zostawić działający z 2 względów: 1) dłuższa lufa precyzyjna da niewiele. W replikach nie-wyborowych i nie-snajperskich znaczenie długości lufy jest mało odczuwalne. 2) tłumik niezakrywający lufy można odmontować i mieć z powrotem bardzo krótką i poręczną replikę, co, nawet w lesie, przydaje się. Jedyne, z czym się nie zgodzę, to polecanie luf Systemy. Moim zdaniem poprawa w stosunku do stocka nie jest warta tych ponad stu złotych. Lepiej wstrzymać się jakiś czas i wrzucić Prometheusa. Ale tutaj zdania są podzielone, decyzja należy do Twojego Kolegi. Pozdrawiam, Laokoon EDIT: najlepsi serwisanci to ci niezatrudnieni przez żaden serwis. Poldeck, AnR i kilku innych należą do czołówki. I takich też polecę. Co do tłumików: Silesia Factory uchodzą za dobrze tłumiące, ale bardzo ciężkie (co ma duże znaczenie, gdyż tłumik montowany jest na końcu lufy). Opieram się na opiniach z forum. Już jutro powinienem móc się wypowiedzieć na temat tłumików King Arms, gdyż wreszcie moja czternastka dostaje wyciszenie ^^ Edited February 14, 2011 by Laokoon Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 (edited) Ciężko mi cokolwiek powiedzieć na temat tłumików SF bo nigdy ich nie miałem, jedynie wyczytałem, że są bardzo cięzkie i tłumią gorzej od KA. Mam natomiast tłumik KA, dokładnie taki: http://madonion.eu/Tlumik_Delta_Force_Silencer_firmy_King_Arms_p1179.html Kosztuje o 1zł więcej od tego z Twojego linku a jest leciutku (nie czuć różnicy w wyważeniu repliki z i bez tłumika), moim zdaniem (i wielu osób na forum) tłumi perfekcyjnie. Co do luf Systemy to faktycznie do PDI, KMH i Prometheusa im trochę brakuje ale są lepiej wykonane od JBU czy madbull. Precki Systemy są dobre i to tyle. Możesz dozbierać kasę na lepszą lufę ale nie wiem czy w replikach nie snajperskich/wyborowych różnica będzie tak na tyle zauważalna żeby warto było dołożyć tyle kasy. To już decyzja Twojego kolegi czy jest warto. Zwróć też uwagę na dobór odpowiednich kulek indywidualni do swojej repliki. Baw się różnymi wagomiarami i firmami. Dobór kulek często nie jest brany pod uwagę a potrafią zmienić bardzo dużo, ja dopiero teraz znalazłem te idealne i na nic ich nie zamienie ;) Edit. Z serwisantów polecam forumowych magików bo zazwyczaj w odróżnieniu od tych "sklepowych" robią repliki z pasją jako hobby a nie głownie dla pieniędzy (oczywiście nie zawsze, z góry przepraszam sklepowych serwisantów jeśli czują się urażeni ;) ) i dlatego jakość ich pracy stoi na najwyższym poziomie i właśnie z tego M120 wycisną 450 fps albo i więcej. Edited February 14, 2011 by you-dash Quote Link to post Share on other sites
Grubak Posted February 14, 2011 Author Report Share Posted February 14, 2011 Mam jeszcze tylko jedno pytanie w takim razie, czy w tym modelu jest możliwość późniejszego wstawienia korpusu full metal. Dzięki wielkie za opinie, porady, wszystko przekaże koledze, myślę, że będzie usatysfakcjonowany :] Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Tak, da się z czasem wstawić metalowy korpus. Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 O, to ja tylko poprę z całą mocą to, co mówił You-dash o dobieraniu kulek. Dobrze dobrane kulki (nie według jakichkolwiek tabelek - metodą prób i błędów!) potrafią czynić cuda. Miałem okazję grać m249 z 450fps na pokładzie strzelającym kulkami 0.2g oraz ze sprężyniakiem TM (USP) z 200fps strzelającym kuleczkami 0.3g. W pierwszym przypadku kulki były świetne do tej repliki, w drugim minimalnie, ale tylko minimalnie, za ciężkie. Ot, taki przykład niestandardowości. Pozdrawiam, Laokoon Quote Link to post Share on other sites
Grubak Posted February 15, 2011 Author Report Share Posted February 15, 2011 Mam jeszcze pytanie, jakie ma znaczenie średnica wewnętrzna lufy? Im mniejsza tym lepsza? Gdyż precufa Prometheus ma 6,03 mm, a KM Head 6,04 , Systema jeszcze więcej. Quote Link to post Share on other sites
Grubak Posted February 15, 2011 Author Report Share Posted February 15, 2011 I jeszcze, :) jaką baterie polecacie do tej repliki? Quote Link to post Share on other sites
Grubak Posted February 16, 2011 Author Report Share Posted February 16, 2011 Odświeżam Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 16, 2011 Report Share Posted February 16, 2011 Dobre kulki mają średnicę 6 mm Czyli im mniejsza średnica lufy, tym mniej strat powietrza a więc lepszy zasięg i większa celność. Ale im mniejsza średnica lufy tym lepszych kulek trzeba używać. IMHO lufy poniżej 6,04 mm są OK. Quote Link to post Share on other sites
Yfronus Posted February 16, 2011 Report Share Posted February 16, 2011 Oczywiście, w preclufie najważniejsze jest wykonanie, a dopiero potem średnica wewn. lufy. Czyt. "precka" 6.01 Systemy(jeżeli takie są, to tylko przykład) przegra w starciu z 6.03 PDI tej samej długości. Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 16, 2011 Report Share Posted February 16, 2011 Czy 450 fps i dobra celność (dzięki preclufie) starczy do lasu? Ja mam 350fps i stock lufe w M4 Aresa i bije chińczyki na głowe:D Jasne, że starczy ;) W jaki sposób :zastanawia: Zasięgiem? Celnością ? Lansem ? Chciałem Ci zwrócić uwagę na fakt, że generalizujesz. Oraz na to że nie wszystkie chinole są be. Quote Link to post Share on other sites
Grubak Posted February 16, 2011 Author Report Share Posted February 16, 2011 A jaką baterie polecacie do tej repliki? Tam wchodzi "large" Quote Link to post Share on other sites
Grubak Posted February 17, 2011 Author Report Share Posted February 17, 2011 Odświeżam Quote Link to post Share on other sites
Grubak Posted February 18, 2011 Author Report Share Posted February 18, 2011 #2 Odświeżam :) Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 (edited) W jaki sposób :zastanawia: Zasięgiem?Celnością ?Lansem ?Chciałem Ci zwrócić uwagę na fakt, że generalizujesz.Oraz na to że nie wszystkie chinole są be. Sorki, że dopiero teraz odpisuję. Moi kumple w teamie mają głównie chinole w przedziale fps 350-430 (430+/-), z reguły są to repliki stockowe. Zasięg i przede wszystkim celność mojej Mki są lepsze od wszystkich stockowych replik. Muszę przyznać, że przegrywam dopiero z M16 JG 3gen po tuningu (precka systemy, komora KA, guma systema, teflon itd.- +/- 430fps). Pamiętam jak pierwszy raz pokazywałem kumplowi jak strzela M4 Aresa (full stock) on na to zadał pytanie: "ile to ma fps?", nie mógł uwierzyć, że stock może na 350 fps-ach strzelać tak dobrze. I tutaj widać wyższość markowych replik nad chinolami (oczywiście zdarzają się wyjątki). Lansem też przewyższam chinole bo jakość wykonania Aresa a np JG z plastikowym body jest kolosalnie lepsza :D Edited February 22, 2011 by you-dash Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts