Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kolejne problemy z Mp5

Recommended Posts

• 2 weeks later...

Uwaga podaję rozwiązanie:

Albo najpierw wstęp :) podniosę temp. :P

Tuksiak ma rację: gdy wybijany jest styk to blokuje się on w tej pozycji, a spust ześlizguje się po nim i słychać takie charakterystyczne "kilk" dużo "twardsze" niż przy normalnym trybie i tylko uruchomienie silnika przywraca go na miejsce. Problem częściej dotyczy V.2 choć w tym momencie leży u mnie kałach z tym samym problemem.

Powodem są oczywiście zużyte elementy styku. Rozwiązania są 2:

1. Można wymienić spust metalowy i elektryczny (kostkę) i wtedy gdy krawędzie są "ostre" udaje się jeszcze wbić spust na miejsce przy ponownym naciśnięciu.

Jest też metoda druga działa bez wymiany (działa u mnie ,a spust mam starty i okrągły jak czoło mojego ojczulka :P )

2. Na pewno trzeba sprawdzić czy przerywacz nie jest za mocno dokręcony ! Jeśli będzie za mocno to wtedy właśnie nie podnosi się do końca tylko zostaje tak "w pół" i blokuje dalej kostkę. Można go ruszyć poprzez - strzał, obojętnie czy na auto - czy na krótko podepniemy zasilanie pod silnik - jedno i drugie wybija go do końca.

Jak przerywacz działa prawidłowo - to przyczyną blokowania się jest....sprężynka selektora ;]

Ta mała sprężynka również się ubija i po strzale nie wciska z powrotem przerywacza na miejsce. Dlatego przestawienie selektora pomaga - bo dociskamy ja na chama. Rozwiązanie jest banalne. wystarczy ją odpowiednio rozciągnąć lub wymienić. Sprawdzone na 100%

Uwaga! Nie można jej rozciągnąć za mocno, bo wtedy będzie wypadać.

Pozdrawiam.