Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Poszukuję repliki - przeznaczenie kolekcjonerskie

Recommended Posts

Kombinujesz i mieszasz. Temat został już dawno wyczerpany, a drążysz i lawirujesz. Piszesz, że pieniądze nie grają roli, a nagle się okazuje, że będziesz ściągał z HK by oszczędzić 100 złotych.

Owszem, liczę się z możliwością "wpadki",

A jednak pokazujesz co innego. Chcąc zaoszczędzić 100 zł wpadasz na pomysł, by zamówić z Hong Kongu. Przy Twoich wymaganiach jest to wg. mnie bezsens, bo będziesz musiał pogodzić się z tym, co dostaniesz, bez prawa reklamacji/zwrotu/wymiany.

ale jak widać wielu ludzi zamawia i problemu z tym nie ma ;).

To znaczy, kto zamawia? Jakich "wielu ludzi"? Skąd wiesz, że problemu z tym nie ma? No tak, zamawiałeś parę rzeczy z zagranicy... :dry:

Chyba wyczuwam lekką nutkę niechęci do mojej osoby, ale może się mylę ;].

Założyłeś temat żeby uzyskać radę, ale od początku masz wyrobione zdanie i robisz wszystko, żeby go nie zmienić.

To nie jest niechęć do Twojej osoby, mam po prostu alergię na taką postawę. Ot, zwykłe "bicie piany" i klepanie w klawiaturę dla sportu.

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Po pierwsze nikt Cię nie zmusza byś ten temat odwiedzał(a) i go czytał(a). Przeszkadza Ci to go olej - będziasz miał(a) przyjemniejszy dzień ;).

Po drugie nadal nie rozumiem czemu masz problem z tym, że wolę zaoszczędzić. To że mogę przeznaczyć na replikę więcej kasy, nie oznacza że chce się za wszelką cenę pozbyć mojej gotówki - nie jestem jakimś ekscentrycznym milionerem, któremu wszystko jedno czy kupuje jacht za 200 czy 500 tysięcy. Co więcej nie cierpię na nadmiar środków finansowych (raczej odwrotnie), i mnie stówka w tą czy w tamtą robi różnicę... Poza tym jak dla mnie jest to naturalny mechanizm każdego człowieka. Bo kto przy zdrowych zmysłach, z własnej woli, mając do wyboru zapłacić (za jeden i ten sam, identyczny produkt), mniej albo więcej, wybierze więcej?

I powtarzam ponownie - liczę się z możliwością wpadki. Niemniej nawet gdyby się przytrafiła, to po prostu machnę ręką i powiem trudno - 400zł to nie majątek. Jak to mówią - jest ryzyko jest zabawa ;]. Nie wiem zresztą skąd ten pesymizm, ja jeszcze nigdy nie miałem problemów z uszkodzoną czy niezgodną z zamówieniem przesyłką, a nie chwaląc się trochę tego było (na przestrzeni ostatnich 10 lat, chyba ze 200).

A skąd wiem że ludzie zamawiają i nie mają problemów? No zgadnij? Oczywiście PYTAŁEM! słuchałem, czytałem (konkretnie o RedWolfie i Chinach - bo z tymi do czynienia nie miałem). Przecież to nie jest takaś tajemna wiedza dla wybranych. A poza tym - bez przesady - w dobie globalizacji, można kupić niemal wszystko i niemal wszędzie. Mi też przytrafiło się, sprowadzać różne rzeczy z różnych zakątków (USA, GB, Turcja, Francja, Niemcy, Czechy...) więc jakoś sobie poradzę.

A co do pierwszego i ostatniego akapitu mylisz się i to bardzo. Właśnie ostatnia, krótka wymiana zdań z dodge6666 dała mi najwięcej z całego tego tematu. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że mogę spełnić moje oczekiwania bez przepłacania za coś, co jest mi zbędne (czyli TM+Guarder), a powiem szczerze że byłem bliski zdecydowania się na taki właśnie zestaw. Na szczęście w porę zrozumiałem że to błąd, i że produkt tańszy może mi również pasować (bo po co mi bebechy od TM, skoro moja replika nigdy nie zazna ciężkich warunków polowych, a jedynie walizeczkę i częstą konserwację? Zwłaszcza że nie oczekuję po niej zbyt wiele, pod względem osiągów).

Przyznam Ci rację tylko co do jednego - wielokrotnie w tym temacie zmieniałem i modyfikowałem swoje zdanie. A dlaczego? Bo jak widzę posta w stylu: "Nie ma na ziemi repliki która spełnia twoje wymagania", to chyba oczywiste że muszę szukać jakichś kompromisów, prawda? Dlatego też obniżyłem poprzeczkę co do realizmu, oraz co do jakości i działania samej repliki. Jak widać pomogło - bo znalazłem to czego szukałem, a o to przecież chodziło ;).

Chciałem wszystkim podziękować za wpisy (zarówno te mniej jak i bardziej przydatne ;D), oraz za zaangażowanie i pomoc.

Serdecznie pozdrawiam.

PS. Jeżeli ktoś z was planuje w najbliższym czasie jakieś zamówienia z RedWolfa, to uprzejmie proszę pisać na PW, bo byłbym chętny i wdzięczny. Zawsze to lepiej rozłożyć koszty na więcej osób ;].

Edited by Crow

Może faktycznie kup cokolwiek jeśli opinie osoby która regularnie ściąga zza granicy kupę towaru oraz innej, która rocznie ogląda na serwisie kilkadziesiąt klamek osób które myślały tak jak Ty Cię nie zadowalają.

Pragnę tylko zauważyć, w kwestii zamówień zza granicy kilka drobiazgów których byłem świadkiem a czasami i uczestnikiem. Czasami koledzy ze wschodu zapakują do paczki nie wszystko co chciałeś, czasami sprzęt przyjdzie uszkodzony, czasami coś pomylą, czasami coś się zepsuje. Dochodź wtedy swoich praw na odległość ;]. Użeraj się z celnikami, włącznie z tłumaczeniem im, że to nie jest prawdziwe oraz że nie ma 17J (jak jesteś w stanie to wykazać jakimkolwiek dokumentem skoro nie masz repliki u siebie?). Jasne, w końcu się wyjaśni, bo w końcu Ty masz rację. Ale czasami trzeba poczekać dwa tygodnie, miesiąc, pół roku... Czasami.