Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

M16A2 JG wymiana geraboxa

Recommended Posts

Witam

Swego czasu nabyłem M16A2 JG z drugiej ręki, jako karabin na początek, zobaczyć czy mi się ASG spodoba, aczkolwiek za bardzo niską kwotę dostałem gun'a strzelającego zadowalająco, posiadającego nową baterię od ICSa (gdy ostatnio formatowałem wypuściła z siebie 1790 mAh przy pojemności nominalnej 1800 mAh :) ). Mój M16 miał już wcześniej przebieg podejrzewam ok 10k kulek, sam używałem go z początku nie wiedząc w ujemnej temperaturze, a po pożyczeniu drum maga od kolegi jako quasi karabinka maszynowego z racji braku w naszej ekipie M249, więc doszło mu kolejne 7k kulek - i właśnie chyba to użytkowanie doprowadziło do pęknięcia gearboxa, że nie wspomnę o tym iż każdy strzał suchy to obciążenie dla szkieletu, ale nie da się zawsze wystrzelać na pewniaka "z kulkami" (circa 400 fps III generacja JG). Pęknięcie nastąpiło w miejscu łączenia się tłoka z przodem szkieletu i objeło prawie cały przekrój pionowy gearboxa. Silnik jest w porządku, okablowanie też, w zasadzie wszystko poza szkieletem (nie wiem co jest w środku bo geara nie otwierałem) Stoję teraz przed dylematem :

- wymiana szkieletu gearboxa na jakiś lepszy niż stockowy

- wymiana całego gearboxa na ten http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=57_89&products_id=724

- zakup Cymki CM 0.28 lub 0.31 ;) gearbox v3 ma nieco inne rozkłady naprężen więc powinien pochodzić dłużej, zwłaszcza że repliki bym używał w należyty sposób

dodam jeszcze że body mam plastikowe, a z pęknięciem dolnych części uszu poradziłem sobie zakładając śrubkę z nakrętką w miejscu pina który tam siedział z tyłu body, z tymże nadal jest pewna szczelina między górą i dołem body gdyż styk tych dwóch części jest nieco pokaleczony... - mam na myśli to że body do samego końca nie schodzi się ze sobą (zostaje tam z 2-3 mm odstępu więc podejrzewam że komora HU może nie stykać się prawidłowo z tą "lufką" z gear'a) czy to może mieć wpływ na szczelność drogi gear-hop-up-lufa ?

Edited by adrock91

Stoję teraz przed dylematem :

- wymiana szkieletu gearboxa na jakiś lepszy niż stockowy

- wymiana całego gearboxa na ten http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=57_89&products_id=724

Poszukaj szkielet GB wzmocniony, niż masz brać ten GB od Boya.

[...] "lufką" z gear'a)

LUFKĄ? zapewne chodzi Ci o dyszę :icon_razz2:

czy to może mieć wpływ na szczelność drogi gear-hop-up-lufa ?

Oczywiście, że może.