Rasti Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Hey Jeden z magazynków hi-cap do mojego sig sauera przestał wyrzucać kulki. Po prostu w tamtym sezonie na strzelance coś w bitewnym kurzu poszło coś nie tak i magazynek przestał działać. Wygląda to na po prostu puszczanie sprężyny przy nakręcaniu. Więc odkurzając dzisiaj replikę postanowiłem się za to wziąć. Rozkręciłem magazynek, wyciągnąłem wnętrze. Potem parę mniejszych śrubek i chcąc "serce" magazynka rozpołowić, coś jednak trzyma się mocno. Dokładniej to taka śrubka połączona z tą zębatką do nakręcania. Kołeczek jest stalowy i łączy obie strony. Wie ktoś może jak jednak otworzyć ten magazynek? Szarpać nie będę, bo z miejsca widać, że prędzej plastik pójdzie. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 Hm jakbyś dał fotkę to było by lepiej bo rożne stosuje się nazewnictwa . Podejrzewam ze chodzi Ci o taką metalowa podkładkę która czterema końcami trzyma (blokuje) ośke pokrętła do nakręcania sprężyny i trzyma dwie polówki środka magazynka. Jeżeli o to chodzi to musisz niestety ze dwie końcówki z tej podkładki odgiąć aby zeszła z ośki pokrętła i wtedy rozpołowisz serce maga. Myślę ze kumasz o co chodzi. Quote Link to post Share on other sites
Grabekk Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 nie lepiej nowy kupić?! Quote Link to post Share on other sites
Rasti Posted March 8, 2011 Author Report Share Posted March 8, 2011 Sniper, dokładnie o to mi chodziło. Muszę spróbować. Czort, po co mam od razu kupować nowy, może ten uda mi się naprawić. Mam wiele hobby a funduszy niewiele. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 Jeden z hi-cupów? To ile ich masz? :huh: Zazwyczaj zabezpieczony jest taką sprężystą podkładeczką, czyli pierścionkiem a`la seger. Ściąga się go wkrętakiem i on będzie na tej ośce. Quote Link to post Share on other sites
Grabekk Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 Sniper, dokładnie o to mi chodziło. Muszę spróbować. Czort, po co mam od razu kupować nowy, może ten uda mi się naprawić. Mam wiele hobby a funduszy niewiele. Możesz sprzedać skorupę maga na allegro za 20zł nazbierasz 20 zł i masz nowy . Quote Link to post Share on other sites
Maragaht Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 Witam skoro o tym mowa czy są części sapasowe, lub sama sprężyna do magazynka żeby nie wydawać 60zl na nowy magazynek, opcje własnej naprawy pozdr Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_98_195&products_id=4913&name=BFT_-_Sprezyna_Magazynka_HiCap Quote Link to post Share on other sites
Rasti Posted March 12, 2011 Author Report Share Posted March 12, 2011 (edited) Magazynki mam 4 - replika kupiona z drugiej ręki i właściciel miał tyle. Akurat jak na hi-cap to wiele tam kulek nie mieszczą, a ten czwarty też jakoś potrzebne nie jest, jednak - po co od razu wyrzucać. Może da się naprawić. Dzisiaj spróbuję. Jednak nie zbyt rozumiem, jak mam zdjąć tą nakładkę. Wygląda na tam przymocowaną :dry: Edited March 12, 2011 by Rasti Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted March 12, 2011 Report Share Posted March 12, 2011 (edited) http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.stozek.pl/gfx/pierscienie2.gif&imgrefurl=http://www.stozek.pl/segery.php&usg=__9-38ybXDSdRIqyoEiboXt3U4UxU=&h=381&w=471&sz=25&hl=pl&start=0&sig2=S4gZMu6cpAokPbxUGg1QCg&zoom=1&tbnid=ad68oZXau6_6CM:&tbnh=154&tbnw=190&ei=96d7TbGGN4at8gPEvuC4BA&prev=/images%3Fq%3Dpier%25C5%259Bcienie%2Bsegera%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DX%26biw%3D1186%26bih%3D804%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=139&vpy=83&dur=1549&hovh=202&hovw=250&tx=104&ty=114&oei=96d7TbGGN4at8gPEvuC4BA&page=1&ndsp=20&ved=1t:429,r:0,s:0 i pierścień KS. O rany... google się popsuło. A hajkap zawsze będzie hajkapem ile by nie mieścił ;-). Napisałem Ci tajemne hasło...uwaga... (tu chwila grozy... napięcie rośnie....) tadammm "pierścienie segera", poczytaj sobie co to i jak ściągać. Edited March 12, 2011 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
Rasti Posted March 12, 2011 Author Report Share Posted March 12, 2011 No przykro mi, nazwy tych pierścieni nie znałem. Mogłeś się tak nie rozpisywać i podać tylko nazwę. Mimo wszystko dzięki :) Quote Link to post Share on other sites
Grabekk Posted March 13, 2011 Report Share Posted March 13, 2011 a szukałeś w :google: :zastanawia: Quote Link to post Share on other sites
Rasti Posted March 13, 2011 Author Report Share Posted March 13, 2011 (edited) Dorwałem się do wnętrza hi-capu. Wszystkie zębatki całe, sprężyna też wydaje się być w porządku. Wcześniej puszczała. Złożę go, zobaczymy, może nagle ozdrowieje. Jakiś pomysły? Okej, magazynek śmiga ;) Edited March 13, 2011 by Rasti Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted March 14, 2011 Report Share Posted March 14, 2011 Nie kumam określenia "sprężyna wcześniej puszczała" możesz rozwinąć po ludzkiemu.? To co według Ciebie było powodem ze mag nie podawał kulasów. Quote Link to post Share on other sites
Rasti Posted March 15, 2011 Author Report Share Posted March 15, 2011 Nie kumam określenia "sprężyna wcześniej puszczała" możesz rozwinąć po ludzkiemu.? To co według Ciebie było powodem ze mag nie podawał kulasów. Biorę maga, sypię kulki. Zaczynam go nakręcać. Kręcę i kręcę zębatką. W pewnym momencie, gdy już kulki są u wyjścia i sprężyna powinna się "skręcać" przy kręceniu co chwilę puszczało. Nakręcanie nic nie dawało. Kulki ani przez chwilę nie były uciśnięte. Quote Link to post Share on other sites
Grabekk Posted March 15, 2011 Report Share Posted March 15, 2011 Aj to się zdarza też tak mam czasem , teraz dosyć często , nic z tym się nie dzieje jeszcze raz tylko nakręcisz i jest ok . No chyba że wgl nie dokręcasz do końca to wtedy dwa razy puknij stuknij i bd ok ;) u mnie w akacz'u bynajmniej działa :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted March 15, 2011 Report Share Posted March 15, 2011 Biorę maga, sypię kulki. Zaczynam go nakręcać. Kręcę i kręcę zębatką. W pewnym momencie, gdy już kulki są u wyjścia i sprężyna powinna się "skręcać" przy kręceniu co chwilę puszczało. Nakręcanie nic nie dawało. Kulki ani przez chwilę nie były uciśnięte. A czy sprawdzałeś czy sprężyna nie jest pęknięta gdzieś w środku zwoju?Wyciągałeś, czyściłeś, przesmarowałeś ?Bo tak nie powinno się robić po to jest zrobione takie małe oczko na sprężynie ze jak na max zwiniesz sprężynę to dopiero to oczko przeskakuje po wyprofilowanych zglebieniach wewnątrz kola zębatego sygnalizując ze masz max nakręconą sprężynę. A teraz wychodzi na to ze masz zabrudzona sprężynę i raz trzyma jak jest mało ściśnięta a jak tylko gdzieś dostanie luzu to się rozwija. Rozumiem ze system zapadkowy na kole do nakręcania działa poprawnie ? blokując odkręcanie się ? Quote Link to post Share on other sites
Rasti Posted March 16, 2011 Author Report Share Posted March 16, 2011 Reszta magazynku jest w całości. Sprężyna nie jest raczej pęknięta. Co prawda, całej jej nie wyciągałem, ale z tego co nakręcałem itp to wygląda na całą. Teraz nakręca dobrze. Zobaczymy na najbliższej strzelance. Quote Link to post Share on other sites
Grabekk Posted March 16, 2011 Report Share Posted March 16, 2011 aha , czyli po problemie :icon_razz2: , jednak i tak do końca nie jesteś pewny że jest cała ?! Quote Link to post Share on other sites
SoMeei Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 Miałem a w zasadzie mam podobny problem do Rastiego... mianowicie w moim magazynku zacięła się (nie wiem jak) druga zębatka (zaznaczona na zdj) czasem działa czasem nie.. (!) Na poczatku kulki po "podkręceniu" do własciwego magazynka wogóle nie byly scisnięte (tu raczej wina sprężyny) musialem krecic ta zebatka (ta pierwsza :D ) po kazdym strzale. Kiedy "rozebrałem" magazynek i złożyłem go kulki wogóle przestały się podkrecac. Quote Link to post Share on other sites
Rasti Posted May 22, 2011 Author Report Share Posted May 22, 2011 Mój problem wróciłem po kilku użyciach magazynka. Jednak teraz jak go rozkręciłem to odkryłem, że tym razem sprężyna pękła. Mogę gdzieś taką nabyć? Szkoda magazynka. Quote Link to post Share on other sites
Hector Posted May 22, 2011 Report Share Posted May 22, 2011 http://gunfire.pl/product-pol-1152190999-Sprezyna-do-magazynka-Hi-Cap.html 10sek w google ;) Quote Link to post Share on other sites
Rasti Posted May 22, 2011 Author Report Share Posted May 22, 2011 Dzięki, patrzyłem na taiwanie i nie było. ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts