lubiemrowkojady Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 Czyli, tak - na dzisiejszej strzelance mój akumulator odmówił lekko posłuszeństwa, bo mimo dużej pojemności (2000, Firefox NiMh) bateria wytrzymała z 600-700 strzałów. Zakładam, że jest to spowodowane tym, że jest lekko przypalona na ostatnim ogniwie oraz ładuje ją dziadową ładowarką, ale to ma się niedługo zmienić. Trochę czytałem o tych ładowarkach i z tego co mi wiadomo, dobra będzie ta - http://www.rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=106 Coś też czytałem o dodatkowym zasilaczu czy coś w tym stylu, będę go miał od razu w zestawie? Do tego, dochodzi sprawa baterii. Mój przypalony firefox może zepsuć/spalić jakiś układ, czy cokolwiek innego? Ludzie polecali mi baterie LiPo, tylko jedna sprawa - jak kupie taką choćby z taiwanguna to trzeba coś przerobić, zmienić kable, żeby po prostu pasowało? Jak na razie mam kabelki modelarskie sylikonowe, te same końcówki co w stocku (bodajże mini Tamiya). Z góry dzięki za odp. Quote Link to post Share on other sites
spartanaqa Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 Co do zasilacza, tak, jest potrzebny - tu masz imaxa b6, bardzo podobną ładowarkę, w dodatku także bardzo polecaną - za 9zł więcej, od razu z zasilaczem: http://allegro.pl/ladowarka-imax-b6-z-zasilaczem-230v-5a-gwarancja-i1516100456.html Jeśli lipo ma Tamiye, to będzie ładnie pasować, aczkolwiek polecam wymienić wtyczki T-connector Quote Link to post Share on other sites
lubiemrowkojady Posted March 20, 2011 Author Report Share Posted March 20, 2011 A jakie polecacie LiPo? Mam mp5a4 TM. I co z tą przypaloną baterią? Quote Link to post Share on other sites
spartanaqa Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 Ja używam i polecam turnigy - lipo modelarskie, na allegro naprawdę w fajnej cenie można dorwać, w sklepach airsoftowych lipo są dość drogie. Quote Link to post Share on other sites
lubiemrowkojady Posted March 20, 2011 Author Report Share Posted March 20, 2011 (edited) Znalazłem np. coś takiego - http://allegro.pl/akumulator-turnigy-lipo-2200mah-3s-11-1v-20-30c-i1514665837.html Tylko z tego co widzę, ma inne końcówki kabli, konieczne by było dokupienie przejściówki, są takie? Edit. Do czego służy ten drugi, krótszy kabelek? Edited March 20, 2011 by lubiemrowkojady Quote Link to post Share on other sites
Pies Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 Ten drugi, to przewód, który podczas ładowania podłączasz do balancera. Quote Link to post Share on other sites
lubiemrowkojady Posted March 20, 2011 Author Report Share Posted March 20, 2011 (edited) Dobrze, a zna ktoś jakiś w miarę tani LiPo, przy którym nie trzeba bawić się lutownicą? Edit. Chyba, że są przejściówki. Są? Edited March 20, 2011 by lubiemrowkojady Quote Link to post Share on other sites
spartanaqa Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 (edited) http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=przej%C5%9Bci%C3%B3wka+xt60 Proszę bardzo - od tamiyi, po t-connector Edited March 20, 2011 by screw Quote Link to post Share on other sites
spartanaqa Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 (edited) do skasowania, zrobił mi się drugi post :zastanawia: Edited March 20, 2011 by screw Quote Link to post Share on other sites
lubiemrowkojady Posted March 20, 2011 Author Report Share Posted March 20, 2011 No i ostatnia sprawa, jest LiPo large? I LiPo podłączane przez inne kabelki może gorzej działać? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 nie ma. li-pole maja inny kształt. Quote Link to post Share on other sites
lubiemrowkojady Posted March 20, 2011 Author Report Share Posted March 20, 2011 Trzeba będzie coś pokombinować :F Już się w tym wszystkim pogubiłem, stockowe kabelki w Cymie i TM to mini Tamiya, czy Tamiya? No i dalej czekam na odpowiedź w sprawie tego przypalonego ogniwa :F Quote Link to post Share on other sites
lubiemrowkojady Posted March 20, 2011 Author Report Share Posted March 20, 2011 (edited) Trzeba będzie coś pokombinować :F Już się w tym wszystkim pogubiłem, stockowe kabelki w Cymie i TM to mini Tamiya, czy Tamiya? No i dalej czekam na odpowiedź w sprawie tego przypalonego ogniwa :F Dobra, to mini tamiya na 100%. Jakie jest najlepsze napięcie baterii LiPo (8.4v,9.6v czy może 11.1v?) do mp5 TM z wymienionymi kabelkami na sylikonowe modelarskie i mosfetem? Edited March 20, 2011 by lubiemrowkojady Quote Link to post Share on other sites
Pies Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 Li-po to możesz mieć co najwyżej 3,7; 7,4 albo 11,1v. 7,4 o dobrej wydajności prądowej i będziesz miał kosiarkę w stocku TM ;) Quote Link to post Share on other sites
lubiemrowkojady Posted March 20, 2011 Author Report Share Posted March 20, 2011 (edited) http://allegro.pl/akumulator-turnigy-lipo-2200mah-2s-7-4v-20-30c-asg-i1514665709.html - ? Przy użyciu tych przejściówek z tamiyi do tych w LiPo, nic nie ma prawa się spalić? Edit. Trzeba dbać o te LiPo? Nie chodzi mi o rzucanie na ziemię, bo to na pewno nie wystąpi, ale o jakieś granice wystrzelonych kulek, bo gdzieś słyszałem, że jak się za bardzo wyczerpie te LiPo, to bateria idzie do kosza :icon_biggrin: Edited March 20, 2011 by lubiemrowkojady Quote Link to post Share on other sites
lubiemrowkojady Posted March 21, 2011 Author Report Share Posted March 21, 2011 Aktualizacja :F Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 (edited) http://www.rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=106 Ładowarka jest niedostępna Co do zasilacza, tak, jest potrzebny - tu masz imaxa b6, bardzo podobną ładowarkę, w dodatku także bardzo polecaną - za 9zł więcej, od razu z zasilaczem: Zasilacz jest w zestawie,nawet tutaj wam napiszę co jest w zestawie Zestaw zawiera instrukcję w języku polskim ( wysyłam na maila po zakupie), oraz kabel zasilający ładowarkę. Instrukcję w języku angielskim możesz ściągnąć już teraz. Na produkt producent daje 12 miesięcy gwarancji Edited March 21, 2011 by hokager Quote Link to post Share on other sites
lubiemrowkojady Posted March 21, 2011 Author Report Share Posted March 21, 2011 (edited) Suuppper Zasilacz jest w zestawie Jesteś szybki jak ogonek rybki! Biorę Imax'a, co z tym LiPo i przypalonym Firefoxem? Edited March 21, 2011 by lubiemrowkojady Quote Link to post Share on other sites
jazoonn Posted March 22, 2011 Report Share Posted March 22, 2011 (edited) Lubiemrowkojady: ten pakiet wystarczy z powodzeniem, ale zamiast kupować jakieś przejściówki kup lepiej męskie XT-60 w modelarskim i przelutuj w karabinku zamiast tamii. Tamia nie bardzo radzi sobie z wysokimi prądami i jej wywalenie wyjdzie replice tylko na zdrowie (podobnie jak bezpiecznika). Ja kiedy robiłem "rewiring" całej repliki i mosfet, testowałem podobny pakiet tylko 11,1 V i powiem Ci że stokowe okablowanie robiło się ciepłe i miękkie a tamia iskrzyła poprostu. Edited March 22, 2011 by jazoonn Quote Link to post Share on other sites
lubiemrowkojady Posted March 22, 2011 Author Report Share Posted March 22, 2011 Gdybym potrafił ... Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 22, 2011 Report Share Posted March 22, 2011 Lutować nie potrafisz!!?? To niech Ci to zrobi starszy brat/kolega/ojciec/babcia/nauczyciel techniki :wink: Quote Link to post Share on other sites
lubiemrowkojady Posted March 22, 2011 Author Report Share Posted March 22, 2011 (edited) Z tego co widzę na youtube, to całkiem proste, ale najpierw musiałbym mieć lutownicę. Talentu do takich rzeczy nie mam, kiedyś otworzyłem młodszemu bratu Nerfa i złożyć nie mogłem :F I jak o te LiPo trzeba się opiekować, bo gdzieś wyczytałem, że bateria może się łatwo zepsuć :D Edit. Przykłada się jeden kabelek do drugiego, lutuje i to tyle? Trzeba wywalić te końcówki, co są schowane w tym plastiku w mini Tamiyi? Można to robić przy zlożonej replice, czy trzeba te kabelki wyjąć? Edit.2 Wybaczcie za te jakże idiotyczne pytania, ale z takimi rzeczami nigdy nie miałem styczności :F Edited March 22, 2011 by lubiemrowkojady Quote Link to post Share on other sites
lubiemrowkojady Posted March 22, 2011 Author Report Share Posted March 22, 2011 Ok, a tego przyjaranego Firefoxa NiCd, jak np. będę ładował 9 godzin (do pełna 12, przy czym została już jako tako sformatowana) może się poprostu zepsuć/coś stać? Quote Link to post Share on other sites
c0di Posted March 22, 2011 Report Share Posted March 22, 2011 W czym tkwi w zasadzie różnica między LiPo, a NiMh? Mniejsze zużycie? W celu rozjaśnienia podam przykład. Niektórzy sprzedawcy zalecają stosowanie baterii 8,4V lub 9,6V NiMh, a te LiPo 7,4V.. Dlaczego taka różnica? Zgaduję, że jednym z kryterium stosowania przez większość graczy baterii z rodziny LiPo jest ich dłuższa żywotność, ale nie jestem pewien. Quote Link to post Share on other sites
lubiemrowkojady Posted March 22, 2011 Author Report Share Posted March 22, 2011 LiPo z tego co wyczytałem prawie w ogóle się nie rozładowuje, 7,4V 2200 jest bodajże odpowiednikiem 9,6 V 3300 NimH, wychodzi taniej, jest mniejsza, lżejsza ale w zamian musisz o nią dbać, żeby zbyt bardzo się nie rozładowała. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts