Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem z baterią

Recommended Posts

Otóż posiadam baterię G&P Mini 9,6V 1600mAh i ładowarkę HK EcoSix i bateria była normalnie ładowana na 1200 i zawsze rozładowywałem ją na 8V (1V na ogniwo) i wszystko było dobrze aż do czasu kiedy batkę podłączyłem do nowej broni i użyłem przejściówki Large-Mini i po naciśnięciu spustu jedynie kabel przejściówki się nagrzał więc całkiem zmieniłem kable i broń zaczęła strzelać bez problemu ale potem pojawił się dopiero problem bo nie mogłem naładować batki powyżej 200mAh i zastosowałem kurację mrożącą lecz to raczej nic nie pomogło. Naładowałem na 400mAh i po 8h ponownie chciałem zrobić cykl D->C i rozładowało 9mAh a naładowało 10 a dalej już było i dobrze i źle. Naładowało 600 rozładowało 200, naładowało 200 rozładowało 0.

Też dodam że batka traci strasznie napięcie. Po naładowaniu i odczekaniu jakiegoś czasu napięcie spadało nawet poniżej 8V rekord to 7.6V myślę że ogniwa już całkiem strzeliły zresztą bym się nie zdziwił skoro dla G&P baterie robi Intellect.

Tia - batka zdechla.

Zwrociles uwage na bieguny w przejsciowce ?

Bo okragly w tamay mini - to jest plus (czerwony)

Za to w large okragly to jest minus (czarny).

Jak podlaczysz bieguny odwrotnie - to oczywiscie antireversal nie pozwoli wykonac ani troche obrotu i bedzie zwarciowy prad szedl przez silnik i batke.

Jak dlugo naciskales spust - zjarales pakiet.

Sprawdz czy nie zjarales tez silnika, okablowania i spustu.

Ja tej przejściówki używam również w ładowarce i na początku jak nie zwróciłem uwagi bo kupiłem zestaw kable dużej i małej Tamiya i zlutowałem zgodnie z kolorami kabli to ładowarka za chiny nie chciała się włączyć i cały czas pokazywała informacje o złej biegunowości i zamieniłem to więc biegunowość jest dobra. Producent tych kabli dał w małej Tamiya czerwony kabel do minusa a czarny do plusa co za idiota.

Spust trzymałem ok. 5-10sek. po tym jak poczułem gorący kabel. Raczej inne części się nie zjarały bo po zmianie okablowania czyli wyjęcia tego kabla z wtyczką large i wsadzeniu przedłużacza (mini-mini) wszystko normalnie lata też dodam że w kablu z dużą wtyczką jest bezpiecznik (20-25A).

Dodam że broń to stockowy AK-74M ICS