durdziak Posted March 27, 2011 Report Share Posted March 27, 2011 Mam Panowie takie pytanie- na ile "oficjalna" rozmiarówka w wz.93 jest zgodna z rzeczywistością i trzeba jej się trzymać? Mam 180 cm wzrostu, klatka 100. Otrzymałem interesującą ofertę, ale na mundur w rozmiarze 175/98 i zastanawiam się, czy będzie on dobrze leżał. Jak wygląda kwestia rozmiarów w Waszych przypadkach? Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted March 27, 2011 Report Share Posted March 27, 2011 Ja przy 175 cm wzrostu biorę mundury zawsze na 172 (172/92 względnie 172/92/90) - lepiej leży. Pytanie jeszcze czy jest to letni czy całoroczny. W zimowych/całorocznych rozmiarówka skacze bodajże co 3 cm, a w letnich już o 6 cm co czasami strasznie utrudnia dopasowanie munduru. No i masz jeszcze zależność wzrost/długość rękawów itd. oraz fakt, że w niektórych rozmiarach wzrostowych nie ma każdego wymiaru w klatce/w pasie dostępnego bo po prostu nie robią. Quote Link to post Share on other sites
memonic1 Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Z rozmiarem to bywa różnie nie zawsze odpowiada on rzeczywistości, musisz przymierzyć mundurek bo inaczej możesz się bardzo zdziwić. Quote Link to post Share on other sites
durdziak Posted March 28, 2011 Author Report Share Posted March 28, 2011 Pytanie jeszcze czy jest to letni czy całoroczny. Jest to mundur całoroczny. musisz przymierzyć mundurek bo inaczej możesz się bardzo zdziwić. Niestety przed zakupem nie mam możliwości przymiarki (Allegro). Zaryzykować? Quote Link to post Share on other sites
Cyrek Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Poproś o wymiary nogawki po zew/wew, szerokość w pasie, długość bluzy po guzikach, szerokość pod pachą. Ja tak robię i nigdy się nie przejechałem. Quote Link to post Share on other sites
Skinn3r Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Jeżeli kontrakt to weź na 178cm, a w przypadku Helikona to Medium-Long. Też mam 180cm wzrostu i ok. 100 w klatce i leży ideolo ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 NIE KUPUJ BAWEŁNIAKA. Rany ... Używałem RS 92/178/90, wymiary mam podobne do Ciebie, jestem tylko trochę wyższy. Cała ta rozmariówka to kicha. Quote Link to post Share on other sites
durdziak Posted March 28, 2011 Author Report Share Posted March 28, 2011 Też mam 180cm wzrostu i ok. 100 w klatce i leży ideolo A na metce jaki masz rozmiar w klatce? Widziałem takie opcje rozmiarów w klatce w wz. 93 (wzrost/klatka)- 178/90, 178/92 i 178/104. O rozmiarach 116 i 122 nie wspominam. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Nie wiem gdzie takie rozmiary znalazłeś. Rozmiar spodni i bluzy jako kompletu to 92/178/90 (klata/ wzrost/ pas). Jak widać całkiem pokichane. :blush: Quote Link to post Share on other sites
Kelly Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Rozmiarówka znacznie się obecnie poprawiła. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Mundury na metkach mają dwojako podawane wymiary albo wzrost/klatka lub wzrost/klatka/pas zależnie od partii i producenta. Zwłaszcza starsze mundury miały podawane dwa rozmiary tylko i to w wersji całorocznej. Przynajmniej spotkałem się z takim czymś jak pobierałem swoje mundury. Quote Link to post Share on other sites
Cyrek Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Z rozmiarówki RS jestem zadowolony, spodnie wziąłem na 192 a mam 188 i zwijają mi się lekko na bucie, tak jak się spodziewałem. Bluzę udało mi się dorwać idealnie. Swoją drogą durdziak, jaka to jest ta interesująca oferta za całoroczniaka, bo może tylko Ci się tak wydaje. Quote Link to post Share on other sites
durdziak Posted March 28, 2011 Author Report Share Posted March 28, 2011 Swoją drogą durdziak, jaka to jest ta interesująca oferta za całoroczniaka, bo może tylko Ci się tak wydaje. 80 zł za nówkę, ale już nieaktualne. Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Wojskowa rozmiarówka z doświadczenia ma dwia rozmiary: za mały i za duży. Nigdy nie dopasujesz, dopóki nie przymierzysz :cool: Quote Link to post Share on other sites
durdziak Posted April 2, 2011 Author Report Share Posted April 2, 2011 Kupiłem ostatecznie okazjonalnie mundur w rozmiarze 175/110 i ku mojemu zdziwieniu leży prawie idealnie. Wniosek z tego jest prosty- rozmiarówka a realia to dwie różne sprawy. Rozsądnym rozwiązaniem jest po prostu przymierzenie munduru przed zakupem, jeśli jest to oczywiście możliwe, albo mieć farta- tak jak to było w moim przypadku. ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts