Matt12c Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Witam Poszukuje jakiś okularów, myślałem na okularami ESS ICE. Dowiedziałem się o możliwości założenia wkładek korekcyjnych. Noszę okulary więc mnie to ucieszyło. Pytanie brzmi czy warto? Proszę o konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam Link to post Share on other sites
bender Posted April 26, 2011 Report Share Posted April 26, 2011 Warto, ale jeśli masz możliwość to przymierz najpierw ICE'y. Mi z powodu dużego odstępu między okularem, a twarzą nie podpasowały. Link to post Share on other sites
MarineSlupsk Posted April 28, 2011 Report Share Posted April 28, 2011 Owszem, ESS ICE mają taką opcję. Przymierzałem i jest bardzo wygodnie. Mają ją również Revisiony, które użytkuje. Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem takiego zestawu i nie spodziewałem się takiej wygody noszenia. Ale nie, żebym nosił antyreklamę ESS'om - gdyby nie to, że zgubiłem to pewnie od dawna miałbym na ICE'ach zamontowane szkła korekcyjne. Przede wszystkim proponuję zastanowić się nad jakością szkieł. Jest wiele możliwości, z tego co się dowiadywałem. Najzwyklejsze soczewki z antyrefleksem - 80zł z robocizną. (posiadam takie) Jakieś bajeranckie soczewki z antyrefleksem - 170zł za soczewkę, czyli 340zł. + robocizna. Soczewki "sportowe", też ponoć jakieś bajeranckie, pewnie z jakimiś gadżetami - 280zł za soczewkę, czyli 560 za zestaw. + robocizna. No i Bugatti Veyron wśród wszystkich soczewek - w salonie Vision Express zaproponowano mi cenę 880zł za soczewki. + robocizna i czas oczekiwania 2 tygodnie. Straszyła mnie jeszcze jakimiś pryzmatami i zezami przy tych tańszych wersjach, ale wydaje mi się, że bardziej chciała mnie przestraszyć i przekonać, aby wydać niecały tysiak na szkła. :biggrin: Takie dostawałem propozycję. Było ich w sumie więcej, a ceny przeróżne, więc to zależy wszystko do Twojej wady, potrzeb, podejściem do leczenia wzroku i objętością portfela. Niemniej różnica jest kolosalna przy noszeniu szkieł z okularami balistycznymi. Ze swojej strony polecam, czy to ESS ICE, czy Revisiony. Link to post Share on other sites
bender Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 No z innych konstrukcji to są jeszcze Guarder C4(kolega ma i chwali sobie). Poza tym wkładki ESS można używać w ich goglach i jest też wersja pasująca do Oakleyów(gogli i okularów). Link to post Share on other sites
Then Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 @MarineSlupsk: Nie straszyła Cię. Jeśli nie masz zeza, to faktycznie możesz poprzestać na tańszych soczewkach. Ja np. mam lekkiego zeza (zupełnie nie widać patrząc na mnie z zewnątrz, ja również tego nie odczuwam), i noszenie zwykłych okularów (a pod tą kategorię podpadają też ICE/revisiony/guardery z soczewkami) przez więcej niż parę godzin powoduje u mnie przewlekły ból głowy. Rozwiązaniem są więc nalepki pryzmatyczne, które dobiera paru lekarzy w Polsce, bądź soczewki pryzmatyczne, które, jak wspomniałeś, kosztują nieprzyzwoicie dużo. W takim przypadku jedynym rozwiązaniem jest korekcja laserowa wady wzroku bądź soczewki kontaktowe, których używam. W tym momencie miałbyś niezłego zonka, gdybyś kupił, powiedzmy te za 560 zł, poszedł na milsima i na drugi dzień chwyciłaby Cię migrena ;] Z innej beczki znam kolejną osobę, która chwali sobie Guardery C4 z wkładkami :) Link to post Share on other sites
maciejs Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 Użytkuję ESS z wkładką od dłuższego czasu. Zdecydowałem się na nie z prostego powodu. Już miałem gogle tej firmy to stwierdziłem że warto mieć i okularki przez co wkładkę mogę użyć do tego i do tego (oczywiście patrząc na kompatybilność modeli). W mojej wkładce zamontowałem najtańsze soczewki. Nie odczuwam dyskomfortu ani problemów (widać kwestia indywidualna). Nie wypowiem się jak co do innych firm bo nie miałem okazji z nich korzystać. Nie mniej uwzględniając, że na chwilę obecną już prawie nie korzystam z gogli to gdybym dziś miał podjąć decyzję możliwe żebym zainteresował się innym rozwiązaniem z większym naciskiem na zasobność portfela niż kompatybilność. Link to post Share on other sites
MarineSlupsk Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 @MarineSlupsk: Nie straszyła Cię. Jeśli nie masz zeza, to faktycznie możesz poprzestać na tańszych soczewkach. Ja np. mam lekkiego zeza (zupełnie nie widać patrząc na mnie z zewnątrz, ja również tego nie odczuwam), i noszenie zwykłych okularów (a pod tą kategorię podpadają też ICE/revisiony/guardery z soczewkami) przez więcej niż parę godzin powoduje u mnie przewlekły ból głowy. Rozwiązaniem są więc nalepki pryzmatyczne, które dobiera paru lekarzy w Polsce, bądź soczewki pryzmatyczne, które, jak wspomniałeś, kosztują nieprzyzwoicie dużo. W takim przypadku jedynym rozwiązaniem jest korekcja laserowa wady wzroku bądź soczewki kontaktowe, których używam. W tym momencie miałbyś niezłego zonka, gdybyś kupił, powiedzmy te za 560 zł, poszedł na milsima i na drugi dzień chwyciłaby Cię migrena ;] Z innej beczki znam kolejną osobę, która chwali sobie Guardery C4 z wkładkami :) Zeza mam, ale minimalnego. Tak samo jak u Ciebie, w ogóle u mnie tego nie widać. Nie zmienia faktu, że odczuwam różnicę przy noszeniu szkieł w Revisionach a normalnych okularach korekcyjnych. Mam w zamiarze laserową korektę wzroku. Co do soczewek - próbowałem, ale mam chyba zbyt wrażliwe oczy, aby jakieś ciało obce siedziało mi oku. Dlatego wolę zwykłe okulary. Link to post Share on other sites
Foka Posted May 10, 2011 Report Share Posted May 10, 2011 Wiadomość automatycznaTemat został zamknięty przez moderatora.Powód: Było, szukaj.Jeśli uważasz, że wątek został zamknięty niesłusznie, zaraportuj go, a rozważymy jego ponowne otwarcie. Pozdrawiamy,Forum Załoga WMASG Link to post Share on other sites
Recommended Posts