kamileek12 Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 (edited) Witam. Mam problem z baterią w mojej replice. Po ok. godzinie strzelania i 1000 kulek wystrzelonych wyczerapła się. Gdy ja wyjąłem okazało się, że jest okropnie gorąca, a z jednego, jakby to nazwać - akumulatorka zeszła ta okleinka kolorowa. Replika to Steyr Aug JG, a bateria standardowa JG 8,4v 1100mah. Chodzi o to, czy mogę jej używać, czy nadaje się tylko do wymiany? Ile ładować taką baterię? Z gory dzieki Edited May 18, 2011 by kamileek12 Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 Czym ładowałeś? Quote Link to post Share on other sites
kamileek12 Posted May 18, 2011 Author Report Share Posted May 18, 2011 Cztery godziny oryginalną, dodaną do repliki ladowarka 300ma Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 Czym ładowałeś? przeczytaj to co on napisal. Witam. Mam problem z baterią w mojej replice. Po ok. godzinie strzelania i 1000 kulek wystrzelonych wyczerapła się. Gdy ja wyjąłem okazało się, że jest okropnie gorąca, a z jednego, jakby to nazwać - akumulatorka zeszła ta okleinka kolorowa. Replika to Steyr Aug JG, a bateria standardowa JG 8,4v 1100mah. Chodzi o to, czy mogę jej używać, czy nadaje się tylko do wymiany? Ile ładować taką baterię? Z gory dzieki normalna rzecz. podczas ladowania i wyladowywania ( zwlaszcza gwaltownego ) czesc energi elektrycznej jest zamieniana na cieplo. wzor na ladowanie : ( 1.4 x pojemnosc bateri ) : prad ladowania = czas ladowania dla przykladu ( 1.4 x 2500mAh ) : 250mAh = 14h Quote Link to post Share on other sites
kamileek12 Posted May 18, 2011 Author Report Share Posted May 18, 2011 A to, że z jednego akumulatorka zsunęła się ta kolorowa folia w niczym nie szkodzi? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 ogniwo sie przegrzało i to drastycznie. bateria do naprawy lub wywalenia. aug widocznie zbyt dużo pradu żre jak na tą baterie. trzeba poprawic replike. Quote Link to post Share on other sites
zb0oj Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 Sprawdź miernikiem opór, oraz czy przypadkiem nie ma zwarcia replika. Bateria raczej do wymiany, jednak spróbuj naładować - może będzie normalnie działać. Quote Link to post Share on other sites
kamileek12 Posted May 18, 2011 Author Report Share Posted May 18, 2011 ogniwo sie przegrzało i to drastycznie. bateria do naprawy lub wywalenia. aug widocznie zbyt dużo pradu żre jak na tą baterie. trzeba poprawic replike. Co rozumiesz przez poprawienie repliki? Quote Link to post Share on other sites
Mortis Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 czy strzelales duzo na auto? Quote Link to post Share on other sites
kamileek12 Posted May 18, 2011 Author Report Share Posted May 18, 2011 Momentami tak. Generalnie jak już pisałem. OK 1000 kulek w godzine. Spora część w auto. Quote Link to post Share on other sites
Mortis Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 1000 kulek w godzinę? Da się? Bezpiecznik się widocznie przegrzał... Quote Link to post Share on other sites
kamileek12 Posted May 18, 2011 Author Report Share Posted May 18, 2011 1000 w godzine to jest 16-17 na minute... czy ja wiem, czy duzo? I co dalej z tym fantem? Quote Link to post Share on other sites
Terkov Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 16-17 na minute to niby nie tak dużo, ale uwzględniając, że ma tak być co minutę przez całą godzinę to już coś ;) z mojego m249 mniej wywalam xD Co do baterii to sprawdź czy da się ładować. Quote Link to post Share on other sites
kamileek12 Posted May 18, 2011 Author Report Share Posted May 18, 2011 Włączyłem ją na ładowanie. Jutro sprawdzę, czy bedzie jakiś efekt. Quote Link to post Share on other sites
Sveter121 Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 1000 kulek to mnóstwo! A zakładając, że nie strzelałeś równomiernie przez godzinę, to w niektórych chwilach pewnie ostro jechałeś tę klamkę...(A i pewnie strzelanka nie trwała godzine...) Jak batka ci teraz nie zadziała, to wcale się nie zdziwię. Quote Link to post Share on other sites
zb0oj Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 1000 kulek w godzinę? Da się? Bezpiecznik się widocznie przegrzał... Wytłumacz mi, jak może się bezpiecznik przegrzać? Najwyżej przepalić się może. A i tak nie każda replika ma takowy. Dalej stawiam na wysoki opór na kablach (brudne styki, silnik) lub zwarcie na kablach. Chociaż, 1k kulek w godzinę to też duży wysiłek i całkiem możliwe że dlatego batka zachowała się tak. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 1000 kulek na bateri 1100mAh 9 która tyle to miała deklarowane a faktycznie miała sporo mniej) jest bardzo dobrym wynikiem. Niestety ale zbyt obciążałes batkę na replice, która źle jest złozona i pobór prądu był potezny, ogniwa pracowały na granicy maxymalnego prądu jak z siebie moga dać. bateria do kosza, kupić nowa, replikę dac na serwis w celu czyszczenia, smarowania i podkładkowania i wymien kable i wtyki od razu na lepsze. Quote Link to post Share on other sites
kamileek12 Posted May 19, 2011 Author Report Share Posted May 19, 2011 Bateria działa, ale przez "ugotowanie" strasznie spadła szybkostrzelność. Sprawdzałem na baterii kumpla i na niej replika działa w porządku. Czy do tego AUG'a ta bateria bedzie w porządku? http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_233_248&products_id=4064&name=Bateria_AEG_-_8,4V_1500_mAh_-_Mini_-_Firefox Quote Link to post Share on other sites
durrr Posted May 20, 2011 Report Share Posted May 20, 2011 może padło któreś z ogniw i przez to zmniejszyło sie napięcie baterii ?? Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted May 22, 2011 Report Share Posted May 22, 2011 Ogniwa połączone są szeregowo. Jak by padło jedno, to bateria w ogóle by nie działała :) @ autor: Zanim kupisz, nową batke zrób jak mówi Seger. Szkoda nową zniszczyć od razu. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Smallgielbi Posted May 22, 2011 Report Share Posted May 22, 2011 A nie masz przypadkiem jakiegoś malutkiego zwarcia? Bo bateria przy rozładowywaniu nie powinna się przegrzać. Ja miałem przypadek że mi się praktycznie stopiła przez zwarcie. Jedynie podczas zbyt długiego ładowania może się przegrzać. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts